Închide

Licitație de peste 13 milioane de euro pentru amenajarea unui cimitir nou în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 04, 2018 0 1401

La mai bine de doi ani de la primele discuții urbanistice privind amenajarea de la zero un cimitir la marginea Clujului, pe o primă suprafață de 4 hectare, teren situat în cartierul Someșeni, Primăria scoate la licitație lucrările de amenajare. Acestea au fost evaluate la peste 13,3 milioane de euro, iar data limită pentru depunerea ofertelor este programată în 17 mai.

Municipalitatea a atribuit în 2015 contractul pentru serviciile de proiectare a noului cimitir de pe Moș Ion Roată la peste 145.000 de lei, mai puțin de jumătate din valoarea estimată. Firma cîștigătoare, Civitar Proiectare, a prezentat public primele propuneri privind noul cimitir dorit de Primărie pe un teren de peste 4 hectare la început de 2016.

Atunci arhitecții din Comisia de Urbanism a Primăriei au criticat propunerea calificând-o drept slăbuță, înghesuită și departe de a aduce un model cimitir-parc în Cluj-Napoca. Și specialiștii Primăriei au criticat atunci abordarea propusă – un model de amplasare tip fluture, specific terenurilor plane și nu celor în pantă, cum este amplasamentul de pe Moș Ion Roată.

De atunci, au dat asigurări oficialii Primăriei, proiectul a fost îmbunătățit și orientat înspre conceptul de cimitir parc (cu copaci, alei, verdeață) și acum municipalitatea a scos la licitație contractul pentru amenajarea acestui nou cimitir, la marginea Clujului.

Contractul are o valoare estimată la peste 60 de milioane de lei (peste 13,3 milioane de euro) și un termen de execuție de un an și jumătate. Data limită pentru depunerea ofertelor este 17 mai. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Primarul Emil Boc a explicat că noul cimitr va fi amenajat fazat. Primăria deține un teren de 30 de hectare în zona străzii Moș Ioan Roată, dincolo de poligonul armatei. Boc a explicat că respectivul teren nu poate fi folosit pentru alte proiecte deoarece există interdicții de construire, acesta fiind situat în proximitatea Aeroportului Internațional Cluj. Așa că, explica primarul, pe acesta se va gândi de la zero un cimitir, cu toate dotările și infrastructura necesară.

În prezent orașul are trei cimitire, toate situate în interiorul Clujului. Doar unul este la ieșirea din oraș, cel din zona străzii Pometului.

Vezi și:

Noul cimitir promis în Cluj e înghesuit și plin de betoane. Nici poveste să fie un model sau un prim cimitir parc

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare