Închide

Licitație de peste 12,6 milioane de euro pentru noua instalație dorită de Consiliul Județean pentru tratarea deșeurilor din Cluj

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 17, 2023 0 149

Consiliul Județean Cluj a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul de participare privind achiziția serviciilor de proiectare și execuție a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj. 

„Obiectivul acestei investiții îl reprezintă furnizarea, montarea și automatizarea primei stații de dezintegrare moleculară din județul Cluj, prin intermediul căreia vor fi valorificate energetic cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an. De asemenea, prin generarea gazului rezultat, Consiliul Județean își propune să producă anual cca. 18.240,00 MWh, energie care va putea fi livrată ulterior în sistemul energetic național. Instalația va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a C.M.I.D. Cluj, pe o suprafață de cca. 1000 mp, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB”, arată Consiliul Județean Cluj. 

Valoarea estimată a contractului de proiectare și execuție pentru instalația de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor este de 62.098.728 lei, operatorii economici interesați având posibilitatea de a trimite ofertele până în data de 12 decembrie 2023, ora 15.00. 

 

Criteriul de atribuire al contactului este cel mai bun raport calitate-cost, operatorului economic câștigător fiindu-i alocate 4 luni pentru proiectare, 12 luni pentru execuția și punerea în funcțiune a întregii instalații, respectiv 3 ani pentru operarea pe perioada de garanție.

Decizia Consiliului Județean a a cumpăra noua instalație de tratare a deșeurilor, vine după ce instituțiile statului au făcut controale la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (gestionat pentru CJ Cluj de operatrul Supercom) ca urma a sesizărilor de la cetățeni privind mirosul de gunoi în putrefacție care a împânzit tot Clujul. Garda de Mediu a arătat pentru Actualecluj.ro că în urma controlului efectuat la finalul lunii august la CMID Cluj, după ce clujeni au început să sesizeze instituțiile asupra mirosului de gunoi fermentat din oraș, s-a constatat că Supercom nu respectă Autorizația Integrată de Mediu din decembrie 2022 „în ceea ce privește modul de gestionare a deșeurilor, nerespectarea regimului de depozitare a frecvenței de procesare a deșeurilor în stația de tratare mecano-biologică și a modului de depozitare pe celula depozitului”.

Firma a primit o sancțiune de 80.000 de lei și s-au dispus măsuri de remediere cu termen finalul lunii septembrie (data de 30 septembrie), mai precis respectarea condițiilor din Autorizațiile Integrate de Mediu (cea din 2020, revizuită în decembrie 2022) pentru tratarea și stocara deșeurilor în cadrul CMID („respectarea prevederilor autorizațiilor integrate de mediu și luarea tuturor măsurilor astfel încât toate activitățile ce se desfășoară pe amplasament să nu determine deteriorarea sau perturbarea semnificativă a factorilor de mediu în afara limitelor CMID”, după cum informează Garda de Mediu.

Activiștii din oraș au arătat public că Supercom lucrază deja cu o astfel de instalație ca cea pe care vrea s-o cumpere CJ Cluj la alte obiective de management al deșeurilor pe care le administrează în țară.

Vezi și:

Miroase, din nou, a gunoi în putrefacție în Cluj/Alin Tișe se laudă că are dovezi foto că Transavia a împuțit orașul cu miros de găinaț aruncat cu o noapte înainte și cere, de la trei instituții, amenzi exemplare/Clujenii sesizează că dovezile sunt „de zi” și vechi de două săptămâni

Diversionistul Tișe a avut grijă să nu își asume eșecul proiectulului de deșeuri și putoarea din oraș

Supercom a fost păsuită de amendă după ce a gestionat impropriu deșeurile la Centrul de Management și a împuțit tot Clujul cu miros de gunoi în putrefacție

Nici un comentariu

Scrie un comentariu