Supercom a fost păsuită de amendă după ce a gestionat impropriu deșeurile la Centrul de Management și a împuțit tot Clujul cu miros de gunoi în putrefacție
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 30, 2023 0 980
Din perspectiva Gărzii de Mediu, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) din Cluj, Supercom a primit dispoziție să remedieze cât mai repede defecțiunile de la strația de tratare mecanico-biologică a deșeurilor în așa fel încât să funcționeze toate cele trei fluxuri.
Deja, a spus comisarul Stanca Lucia, cel care îl înlocuiește pe comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, aflat în concediu, pentru Actualdecluj.ro, încă din 29.08.2023, s-a trecut la reparația respectivei instalații.
Garda de Mediu nu a aplicat, însă, nicio sancțiune în urma controlului. “Sancțiunea se poate aplica potrivit legii în termen de 6 luni de la efectuarea controlului. Nu spun că vom aplica în șase luni o sancțiune, doar că deja există speculații în presă că mirosul ar fi provenit din alte părți, din Aiton, nu de la centrul de deșeuri”, a arătat comisarul, fără să detalieze care sunt acestea și nici de ce cauza mirosului de gunoi în putrefacție nu e suta la suta stabilită și sigură sau de ce, deși operatorul de salubritate Supercom, găsit în culpă, nu suportă consecințe legale.
Oficialul de la Garda de Mediu a mai arătat că la acțiunea de control au participat 5 instituții care, fiecare, pe linia sa de competențe poate acționa sau poate verifica dacă situația de la CMID a intrat în normal. “Vom anunța printr-un comunicat dacă se vor aplica sancțiuni”, a mai arătat oficialul Gărzii de Mediu.
Și Asociația Eco Metropolitan, fondată de administrațiile din Cluj, cea care manageriază colectarea gunoiului din județ a făcut un comunicat vag pe tema controlului, arătând că tot face verificări.
Activiști din oraș au arătat că problema gestionării gunoiului în Cluj este deficitară, de aici și situațiile în care în oraș miroase frecvent a gunoi în putrefacție.
“Explicația pentru criza mirosului de la gunoi, pe înțelesul tuturor:
Pentru că e mare buba și agitația de la mirosul din tot orașul, poate e potrivit să urmăriți documentarul făcut de Deutsche Welle, care tocmai a apărut și-n românește (link în comentarii).
De ce zicem asta?
Pentru că în opinia noastră, nu s-a produs nimic nou și nici ceva exotic la CMID. Doar începe să se simtă mai clar proasta gestiune a deșeurilor de la CMID.
Mai exact, din răspunsurile de până acum ale autorităților, avem 2 ipoteze:
1. Supercom n-a anunțat că s-a defectat stația de tratare a gunoiului, l-au depus într-un loc netratat și de-asta resimțim acest miros acum. Să vă zicem cum trebuie gestionat gunoiul, ca să puteți judeca mai ușor informațiile ce vă vin de la instituții:
• tehnic vorbind, acea stație de tratare e TMB-ul și e situată în partea de sus a CMID. TMB=stația de tratare mecano-biologică: adică locul unde ajunge gunoiul după ce e colectat de la cetățeni.
• Odată ajuns în TMB, gunoiul e tratat mecanic (adică se separă bucățile mai mari de restul gunoiului și/sau se mărunțește). După care, trebuie stabilizat pentru a fi dus la groapă spre depozitare. Stabilizare=pus gunoiul la descompunere în mod controlat, în acele prisme ce se văd în imaginea de mai jos, apoi stropit cu bacterii de accelerat putrezirea. După ce stă acolo câteva zile (minimum 1-2 săptămâni) se va duce la depozitare (partea de jos a CMID). Și după stabilizare, e posibil să mai miroase și să genereze gaz, dar într-o măsură mai mică.
• DECI, dacă la TMB se strică ceva, se putea strica doar partea de sortare. Ori gunoiul amestecat cu saltele și cauciucuri miroase la fel ca gunoiul fără ele. Nu aia poate explică mirosul de acum. Și nici nu se putea ”strica” felul în care așezi gunoiul în prisme și-l dai cu spray.
• Ce este posibil totuși, e ca tot procesul de tratare a gunoiului să fi fost sistat (din diverse motive) de cam o lună. Doar așa se explică mirosul puternic și persistent, dar chiar și așa e trasă de coadă explicația asta. Doar o cantitate semnificativă de gunoi netratat poate genera asemenea miros. Oricum, dacă ăsta e cazul, Supercom a procedat greșit țînând ascuns acest subiect, aveau obligația să comunice acest lucru către Garda de Mediu.
• Da, există în aceste zile și schimbări de temperatură și vânt, dar NU asta e explicația reală! Un depozit corect gestionat, nu își schimbă mirosul de la vânt și temperatură.
• Ce credem noi: deseurile de la CMID nu au fost niciodată tratate cum trebuie. In cel mai bun caz, au fost tratate doar o parte din ele. Lucram acum la a aduce cat mai multe dovezi in sprijinul acestei afirmatii.
2. A doua explicație de până acum: se fac nivelări, se reașează gunoiul
• la un depozit funcțional (cum se prezintă oficial CMID-ul nostru) nu e nevoie să faci și refaci straturile, gunoiul e acoperit în fiecare zi, nu e nevoie să răscolești și să produci haosul pe care-l simțim acum în acest oraș și în împrejurimi. Pentru că, asumarea operatorului CMID este că zilnic pun cum trebuie gunoiul, adică în mod controlat și conform.
CONCLUZIA: ambele explicații pe care ni le vor da autoritățile nu stau în picioare. Problema de bază e asta: acum resimțim efectele gunoiului depozitat fără tratare corespunzătoare.
Și e foarte bine că vedem mai mulți problemele de la CMID, pentru că asta încercăm să facem pe acest grup Orașul Comoară: construcția masei critice.
CE URMEAZĂ? În câteva zile, probabil se va potoli toată lumea. Dar baiul va rămâne și va reieși la suprafață curând. Noi vom rămâne însă aici, pe poziții, vom continua demersurile și solicitările către autorități și vă vom cere sprijinul în petițiile și dezbaterile pe care le pregătim”, a rătat Camelia Gui pe pagina de Facebook Orașul Comoară.