Închide

Diversionistul Tișe a avut grijă să nu își asume eșecul proiectulului de deșeuri și putoarea din oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 30, 2023 0 343

Președintele Alin Tișe a avut grijă să iasă și să arunce vina pe ferma Transavia din satul Rediu, comuna Aiton, în condițiile în care firma care gestionează Centrul de Management Integrat al Deșeurile (CMID) din Cluj, Supercom, nu respectă autorizația de mediu în privința tratării și depozitării deșeurilor. Deși s-a lăudat public că are dovezi incontestabile că nu gunoiul în putrefacție de la CMID împute orașul, ci găinațul de la ferma Transavia din Aiton, instituțiile de control pe care le-a somat public să dea amenzi exemplare i-au arătat cu legea în față și cu măsurători că este doar un diversionist.

 

Detalii aici despre sonațiile lui Tișe: Miroase, din nou, a gunoi în putrefacție în Cluj/Alin Tișe se laudă că are dovezi foto că Transavia a împuțit orașul cu miros de găinaț aruncat cu o noapte înainte și cere, de la trei instituții, amenzi exemplare/Clujenii sesizează că dovezile sunt „de zi” și vechi de două săptămâni

Garda de Mediu a arătat pentru Actualecluj.ro că în urma controlului efectuat la finalul lunii august la CMID Cluj, după ce clujeni au început să sesizeze instituțiile asupra mirosului de gunoi fermentat din oraș, s-a constatat că Supercom nu respectă Autorizația Integrată de Mediu din decembrie 2022 „în ceea ce privește modul de gestionare a deșeurilor, nerespectarea regimului de depozitare a frecvenței de procesare a deșeurilor în stația de tratare mecano-biologică și a modului de depozitare pe celula depozitului”.

Firma a primit o sancțiune de 80.000 de lei și s-au dispus măsuri de remediere cu termen finalul lunii septembrie (data de 30 septembrie), mai precis respectarea condițiilor din Autorizațiile Integrate de Mediu (cea din 2020, revizuită în decembrie 2022) pentru tratarea și stocara deșeurilor în cadrul CMID („respectarea prevederilor autorizațiilor integrate de mediu și luarea tuturor măsurilor astfel încât toate activitățile ce se desfășoară pe amplasament să nu determine deteriorarea sau perturbarea semnificativă a factorilor de mediu în afara limitelor CMID”, după cum informează Garda de Mediu). De asemena, s-a impus către Supercom și notificarea Agenției pentru Protecția Mediului din Cluj asupra tuturor modificărilor apărute pe amplasamentul CMID, față de cele reglementate prin Autorizațiile Integrate de Mediu (din 2020 și cea din 2022).

Numai că, niciunul dintre oficialii de la Agenția pentru Protecția Mediului, nici președintele Alin Tișe nu s-au grăbit să informeze clujenii dacă activitatea în cadrul CMID s-a raliat exigențelor de mediu, normale și legale și dispuse de Garda de Mediu, atunci când a început să miroase din nou a gunoi fermentat în Cluj.

În 18 septembrie, Alin Tișe a ieșit public și a transmis un comunicat de presă în care s-a lăudat că are dovezi că în Cluj miroase, de fapt, a găinaț de la fema Transavia și a cerut Autorității de Sănătate Publică și Gărzii de Mediu să amendeze exemplar operatorul fermei din Rediu, compania Transavia. (”Vă solicit în mod expres să mergeți în teren, cât mai urgent, pentru a constata atât efectuarea operațiunilor, cât și sursa mirosului, dar mai ales „ilegalitatea depozitării pe teren a acestui material și, de asemenea, lipsa avizelor necesare pentru a fi depozitat și, pe cale de consecință oprirea de îndată a distribuirii de găinaț, precum și aplicarea sancțiunilor exemplare” se arată în adresa transmisă acestor instituții. În timpul nopții de 17/18 septembrie 2023, Transavia a continuat aruncarea și manevrarea în câmp a materialului (găinaț) provenit din activitatea specifică, ceea ce a generat, în prima parte a zilei de 18 septembrie, mirosuri neplăcute resimțite inclusiv în Cluj-Napoca, existând fotografii care atestă aceste activități. Este inadmisibil ca un astfel de operator să încerce inducerea în eroare a autorităților și să continue aruncarea de materiale în timpul nopții. Atâta timp cât sursa nu este identificată în mod real, și doar se alege în mod facil a se declara drept cauză alte surse, nu se pot dispune măsurile necesare eliminării cauzei, iar efectele vor continua”, era declarația  lui Alin Tișe).

Numai că, niciuna dintre instituții nu s-au conformat, arătând că ceea ce solicită Tișe este în afara cadrului legal. Șeful Gărzii de Mediu, comisiarul Stanislav Costa a arătat pentru Actualdecluj.ro că ferma Transavia și platformele de găinaț nu comportă probleme din perspectiva factorilor de mediu dar și că amenzile nu pot fi tăiate pe chitanțier, în afara cadrului legal.

Ferma Transavia nu prezintă nici risc pentru sănătatea populației a stabilit și Direcția de Sănătatea Public Cluj.

„Dacă eu vă spun acum să îi dați vecinului cu parul în cap, îi dați? Eu sunt o instituție care trebuie să respect cadrul legal. În momentul în care văd, constat și îmi depășesc competențele, nu pot amenda. Oricum amenda e o pedeapsă de scurtă intervenție. Această societate, Transavia, și-a depus planul de reducere a disconfortului olfactiv. Nu se supune Autorității de Sănătate Publică. Este o fermă vegetală cu platformă de stocare temporară a deșeurilor. Determinările au arătat depășiri în doi parametri care nu afectează sănătatea populației din punctul meu de vedere. Agenția pentru Protecția Mediului a făcut o chestiune extraordinară, a măsurat mai mulți parametri în zonele Centrului de Deșeuri și fermei. Mi-a plăcut de colega de la Mediu care a cerut laboratorului mobil și a măsurat, 6-7 paramentri, în decurs de 24 de ore. Nu doar amoniacul și hidrogenul sulfurat. Eu nu pot spune că Transavia a fost. Nu am nas de oflactometru. Să spun că e numai miros de găinaț sau că celălalt e miros de gunoi. Ținând cont și de curenții de aer, inversarea lor datorită condițiilor termice, direcția lor, sud-est, nord-vest, toți aceștia factori arată că mirosurile s-au combinat. Curenții de aer au adus de amândouă mirosuri și s-au combinat în Cluj. N-a zis nimeni că nu e de nicăieri, că n-a fost disconfort olfactiv”, a spus și Mihai Moisescu, șeful Autorității de Sănătate Publică Cluj.

Ferma vegetală Transavia a depus documentația specifică pentru obținerea Autorizației de mediu pentru activitate de colectare deșeuri nepericuloase și pentru platformele temporare de depozitare a deșeurilor, unde vor fi stabilite toate măsurile specifice de protecția mediului, a informat și Prefectura Cluj după măsurătorile efectuate în 18-19 septembrie în Cluj, la CMID și fermă, cu laboratorul mobil cerut de APM Cluj de la APM Bacău.

Vezi și: Vin concluziile autorităților în cazul mirosului deranjant din ultimele săptămâni din Cluj, totul e în regulă

Nu doar că Alin Tișe nu a anunțat dacă acum se respectă Autorizația de Mediu a CMID, dar a inițiat proceduri de a cumpăra din bani publici o instalație de ardere a gunoiului, de câteva milioane de euro, despre care, pe grupul Clujul Civic, se semnalează că Supercom o utilizează deja în alte centre de deșeuri din țară.

(răspuns Garda de Mediu/Actualdecluj.ro – control CMID la finalul lunii august 2022)

FOTO: Alin Tișe la predarea CMID către Supercom în 25 aprilie 2023, eveniment organizat departe de ochii presei, doar cu primari și politicieni din Cluj/sursa Alin Tișe/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare