Închide

Liber la abonamentele pentru biciclete.Firma unui fost consilier PNL a rezolvat dilema cuștilor de parcare pentru biciclete

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 07, 2020 1 1021

Noile cuști cu rasteluri și camere video pentru biciclete promise în mai multe parkinguri din Cluj sunt gata, după cum a anunțat Primăria pe Facebook. Municipalitatea a plătit aproape 200.000 de lei pentru amenajarea lor iar instalațiile pentru parcarea bicicletelor au fost montate în parkingurile Primăverii și Băișoara. Anul trecut, Primăria căuta soluții de design și variante de amenajare având în vedere că în România astfel e instalații nu se regăsesc, după cum spune șeful de la serviciul parcări, Florin Bugnar. Cuștile au fost furnizate de Sky Park System care se leagă de numele unui fost consilier PNL demisionar, Doru Stoica. Firma a făcut un parking automat la un spital din centrul Clujului.

“În urma procedurii de licitație privind furnizarea și instalarea de adăposturi pentru biciclete în parkingurile Primăriei a fost declarată câștigătoare societatea Sky Park Systems, care a finalizat lucrările în data de 5 mai 2020. Noile locuri de parcare pentru biciclete sunt dotate cu rasteluri mobile, sisteme de supraveghere video, sisteme de control pentru acces și închidere și au o capacitate de minimum 48 locuri atât în parkingul Primăverii, cât și în parkingul Băișoara. De asemenea, proiectele de construcție pentru noile parkinguri din oraș (Primăverii nr. 8, Primăverii nr. 20 și Mogoșoaia nr. 9) au prevăzute astfel de adăposturi pentru biciclete. Valoarea de realizare a lucrărilor este de 190.400 lei TVA inclus”,  anunțat Primăria.

Firma Sky Park Systems se leagă de numele unui consilier local PNL demisionar, Doru Stoica și a mai amenajat recent un parking automat la un spital privat deschis în centrul orașului. Numele lui Stoica a apărut și în proiectul Primăriei de parking subteran din zona Piața Cipariu (aflat în faza studiilor urbanistice și de fezabilitate) ca furnizor potențial pentru o tehnologie de parking automat, după cum spuneau proiectanții de la Spiri Com.

Amenajarea unor părcări sigure pentru biciclete în parkingurile din oraș a fost o propunerea finalistă venită de la clujeni în cadrul proiectului de bugetare participativă. Primăria și-a asumat să o implementeze cu bani de la bugetul local. Anul trecut s-a făcut și o dezbatere publică iar municipalitatea sonda piața pentru soluții de parcare biciclete, soluții despre care oficialii spuneau că nu există în România.

Detalii:

Ce urmează după „cuștile” cu chirie pentru biciclete în parkingurile orașului

În propunerea de la bugetare participativă se arăta că o parcare sigură tip cușcă pentru biciclete există în clădirea de birouri The Office din Cluj.

Între timp, municipalitatea a modificat regulamentul local de parcare și a introdus un abonament pentru parcarea bicicletelor în noile locuri, abonament cifrat la 50 de lei/an. Potrivit Primăriei, cele mai multe propuneri primite în etapa de consultare publică organizată odată cu inițierea modificării regulamentului de parcare din oraș au vizat extinderea sistemului și în alte zone din cartierele Clujului. De asemenea, alți clujeni s-au plâns cu privire la prețul propus de Primărie, despre care a spus că este foarte mare și că o familie cu două biciclete plătește pe an cât pentru un autoturism, ceea ce înseamnă că municipalitatea nu face mai mult ca să încurajeze transportul nepoluant, velo, în Cluj-Napoca.

Viceprimarul Dan Tarcea a afirmat că prețul de 50 de lei pe an pentru un abonament înseamnă 4 lei pe lună, în condițiile în care Primăria oferă un spațiu acoperit, dotat cu sistem de supraveghere video și cu acces controlat. Deci că nu este exorbitant pentru o familie, chiar în condițiile în care deține mai multe biciclete.

Primăria și-a asumat să caute soluții și pentru parkingurile Fabricii, Negoiu și Mehedinți, parcări contractate deja pentru toate locurile de către riverani.

 

Un comentariu

  1. Buna ziua (traduc cu google), suntem un grup de biciclisti spanioli si facem parcare automata pentru biciclete de mai bine de 20 de ani, acum avem solutii subterane, turnuri, si altele la suprafata. Am dori să împărtășim soluția noastră cu bicicliștii români. Vă invit să vizitați site-ul nostru http://www.biceberg.com

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare