Închide

LECȚIA DIASPOREI. De la Cluj la Lyon: "Votul e singura mea armă de a condamna mafia, furtul generalizat, lipsa de acțiune"

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 16, 2014 0 291

 

Mobilizarea masivă a românilor care votează în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale încă de dimineață în afara țării a împânzit rețelele de socializare. În centre ca Paris, Londra sau Munchen, cetățenii care vor să voteze stau cu orele la cozi, iar unii s-au instalat încă de peste noapte. Există însă și secții în afara țării unde se merge “ca pe bandă”. Lyon e unul din aceste locuri, cel puțin duminică dimineața, după cum povestește pentru Actualdecluj.ro Călin, un tânăr medic plecat din Cluj și instalat în Franța, care a votat pentru România la care ar vrea să poată să se întoarcă.

Călin a votat la Lyon, la ora 10.00 dimineața și spune că a fost cel mai operativ proces electoral pe care l-a întâlnit până acum. „Am fost la ora 10. Doi-trei tipi verificau la intrare formularele pe care le aveam deja completate, dar nesemnate. Acestea se împărțeau la o altă intrare a clădirii, pe o altă stradă. Am stat 2 minute la o coadă de câteva persoane și apoi am intrat. Erau 6-7 urne și vreo 10 persoane care ne rulau ca pe bandă. Au fost super-operativi! Așa rapid n-am mai votat până acum. La 10-15 minute după ieșirea noastră începuse să se facă o coadă mai lungă, ajungeau din ce în ce mai mulți. Oricum, timpul de ”procesare”/ votant a fost sub 3 minute, după aprecierea mea”, spune Călin.

De ce era important acest vot din Franța? “Pentru că e singura mea armă de a condamna mafia, furtul generalizat, lipsa de acțiune. Când trăiești într-un sistem în care tuturor li se permite să fure, fiecare va lua cât va putea. Cei mici cu o mână, cei mari cu mai multe mâini. Dacă justiția ar funcționa, atunci lucrurile ar începe să se îndrepte în mare parte. Pot spune că votul meu a fost de asemenea unul împotriva celeilalte Românii, a celor comozi sau indiferenți, dar și a celor care doresc un mediu favorabil pentru a fura sub o formă sau alta. Deci un vot pentru România la care aș vrea să pot să mă întorc, care sper să supraviețuiască!”, explică, din Franța, Călin.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare