Închide

LECȚIA DIASPOREI. De la Cluj la Lyon: "Votul e singura mea armă de a condamna mafia, furtul generalizat, lipsa de acțiune"

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 16, 2014 0 282

 

Mobilizarea masivă a românilor care votează în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale încă de dimineață în afara țării a împânzit rețelele de socializare. În centre ca Paris, Londra sau Munchen, cetățenii care vor să voteze stau cu orele la cozi, iar unii s-au instalat încă de peste noapte. Există însă și secții în afara țării unde se merge “ca pe bandă”. Lyon e unul din aceste locuri, cel puțin duminică dimineața, după cum povestește pentru Actualdecluj.ro Călin, un tânăr medic plecat din Cluj și instalat în Franța, care a votat pentru România la care ar vrea să poată să se întoarcă.

Călin a votat la Lyon, la ora 10.00 dimineața și spune că a fost cel mai operativ proces electoral pe care l-a întâlnit până acum. „Am fost la ora 10. Doi-trei tipi verificau la intrare formularele pe care le aveam deja completate, dar nesemnate. Acestea se împărțeau la o altă intrare a clădirii, pe o altă stradă. Am stat 2 minute la o coadă de câteva persoane și apoi am intrat. Erau 6-7 urne și vreo 10 persoane care ne rulau ca pe bandă. Au fost super-operativi! Așa rapid n-am mai votat până acum. La 10-15 minute după ieșirea noastră începuse să se facă o coadă mai lungă, ajungeau din ce în ce mai mulți. Oricum, timpul de ”procesare”/ votant a fost sub 3 minute, după aprecierea mea”, spune Călin.

De ce era important acest vot din Franța? “Pentru că e singura mea armă de a condamna mafia, furtul generalizat, lipsa de acțiune. Când trăiești într-un sistem în care tuturor li se permite să fure, fiecare va lua cât va putea. Cei mici cu o mână, cei mari cu mai multe mâini. Dacă justiția ar funcționa, atunci lucrurile ar începe să se îndrepte în mare parte. Pot spune că votul meu a fost de asemenea unul împotriva celeilalte Românii, a celor comozi sau indiferenți, dar și a celor care doresc un mediu favorabil pentru a fura sub o formă sau alta. Deci un vot pentru România la care aș vrea să pot să mă întorc, care sper să supraviețuiască!”, explică, din Franța, Călin.

 

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare