Închide

La propunerea USR, Primăria va susține construirea unui centru pentru depedenții de droguri în Cluj

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 09, 2023 0 154

La propunerea USR, Consiliul Local Cluj-Napoca a inclus în bugetul local pentru anul 2023, proiectul primului centru din România dedicat combaterii și tratării adicțiilor. Emil Boc a arătat în ședința Consiliul Local de la începutul lunii februarie că susține începerea demersurilor prin Direcția de Asistență socială pentru realizarea centrului și că estimează că în 3-4 ani el ar putea fi funcțional.
“Adicția nu e o problemă a individului ci e una socială. Asistăm la o deteriorare a sănătății mintale în rândul tinerilor atât din mediul urban, cât și din mediul rural, iar consumul de substanțe apare tot mai frecvent în rândul copiilor din ce în ce mai mici. Această problemă ne este semnalată atât de directorii școlilor clujene, cât și de părinți și instituțiile dedicate” a declarat Adriana Cristian, consilier local USR Cluj-Napoca, inițiatoarea proiectului.

Aceasta a adăuga că ideea unui centru pentru tratarea adicțiilor vine pe fondul unei nevoi reale la nivelul societății, ca urmare a creșterii atât a consumului de substanțe interzise, cât și pentru a combate creșterea de 18% raportată în ceea ce priveşte numărul de minori trimiși în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor. Totodată, că

ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog arată că în anii trecuți numărul persoanelor care ar fi putut solicita asistență pentru tratarea adicțiilor a scăzut pe fondul pandemiei și a transformării unor clinici în centre dedicate exclusiv tratării pacienților infectați cu SARS-COV-2.
“Pentru a-i ajuta cu adevărat pe cei aflați în această situație, trebuie să nu îi mai privim ca infractori sau persoane cu probleme psihiatrice. Sunt pacienți aflați într-o situație vulnerabilă, care au nevoie de un ajutor special și nu de stigmatizare.” a adăugat Adriana Cristian.
 “Este o idee pe care am salutat-o din primul moment. Acești tineri pot fi readuși mai ușor în societate, dacă implementăm proiectul acestui centru (…) Estimez că în 3-4 ani Cluj-Napcoa poate avea un astfel de centru funcțional”, a arătat primarul Emil Boc, la ședința Consiliul Local din 2 februarie.
Autoritățile clujene au avut un astfel de proiect în plan acum mulți ani, să construiască un astfel de centru într-o comună din Cluj, cu fonduri județene și de la nivel central, însă proiectul nu a mai fost pus în practică.
sursă foto: Facebook/Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu