Închide

La o sută de ani de la excursiile geografului Emmanuel de Martonne prin România, care s-au dovedit decisive pentru modul în care arată acum România, la Cluj va fi organizată o expoziție bilingvă, de către cea mai mare universitate din țară

Educaţie by Actual de Cluj - dec. 10, 2021 1 236

La o sută de ani de la excursiile geografului Emmanuel de Martonne prin România, care s-au dovedit decisive pentru modul în care arată acum România, la Cluj va fi organizată o expoziție bilingvă, de către cea mai mare universitate din țară.

Universitatea ”Babeș-Bolyai” anunță azi că organizează expoziția bilingvă franco – română ”1921-2021: Centenarul marilor excursii ale geografului Emmanuel de Martonne prin România”, vernisajul e programat luni 13 decembrie în foaierul Colegiului Academic al universității, la ora 13.30.
Expoziția va fi alcătuită din opt postere în format tipărit, dar și în variantă digitală prin coduri QR și un site special, prin care se prezintă povestea faimoaselor excursii științifice conduse de geograful francez Emmanuel De Martonne pe teritoriul statului român, în cadrul frontierelor rezultate în urma Primului Război Mondial. ”Aceste expediții au avut un rol însemnat atât în aprofundarea cunoștințelor geografice despre România, cât în formarea unor specialiști ca Romulus Vuia, Raul Călinescu, Vintilă Mihăilescu, Tiberiu Morariu și alții”, arată universitatea. Proiectată minuțios de către savantul francez și sprijinită cu toată convingerea de către profesorul George Vâlsan și colaboratorii săi de la Universitatea din Cluj, campania de teren din vara anului 1921 a constat în trei mari excursii: prima în Munții Apuseni șa Muntele Mare, Padiș-Bătrâna, Biharia, Trascău și Metaliferi, desfășurată între 15 și 25 iulie;
a doua, în Munții Retezat-Godeanu, Munții Banatului și valea Dunării, între 1 și 17 august și, în fine, cea de-a treia, între 26 august și 11 septembrie, în Munții Rodnei, Alpii Bucovinei, Basarabia, Moldova și împrejurimi, Colinele Moldave din dreapta și stânga Prutului și Dobrogea Septentrională.

Itinerariile campaniei au însumat peste 3.500 km parcurși în cele mai diverse modalități – pedestru, călare, cu automobilul, trenul și vaporul. La aceste expediții conduse de de Martonne au participat, alături de cadre didactice și studenți ai Institutului de Geografie din Cluj și reprezentanți din alte instituții, precum profesorul Mihai David de Universitatea din Iași, Vintilă Mihăilescu, viitorul faimos geograf de la Universitatea din București, geologi renumiți precum Gheorghe. Munteanu Murgoci, Gheorghe Macovei și Ion S. Atanasiu, Gheorghe Kirileanu, bibliotecarul Curții Regale, mai mulți profesori secundari, cadre militare de rang înalt și alții.

Rezultatele științifice ale campaniei din 1921 au fost publicate de Emmanuel de Martonne în Lucrările Institutului de Geografie, apărut în 1924, într-un amplu articol, redactat în limba franceză, intitulat ”Excursions géographiques de l’Institut de Géographie de l’Université de Cluj en 1921. Résultats scientifiques”.

Expoziția va putea fi vizitată la Colegiul Academic de pe strada care poartă numele geografului, până sâmbătă, 15 ianuarie anul viitor, de luni până vineri, între orele 10-17. Versiunea digitală a expoziției e aici

Citește și:

Cine a fost geograful francez care a contribuit la Marea Unire și ce legătură are cu Clujul

Un comentariu

Scrie un comentariu