Închide

La limita utilităților. Unde se mai extinde Clujul imobiliar.

Economie by Kristina Reştea - iun. 10, 2014 0 698

Proiectul propus in sudul orasului a fost reanalizat in sedinta CTATU

Proiectul propus in sudul orasului a fost reanalizat in sedinta CTATU

 

Un grup de investitori privați pregătește extinderea cu o dezvoltare imobiliară în sudul orașului în zona La Stâni, în prelungirea străzii Câmpului, pe un teren traversat de pârâul Ţiganilor. Utilități sunt deocamdată doar „la intrare” în zona studiată, dar Comisia de Urbanism și-a dat acordul pentru proiect, după ce beneficiarii au revenit cu propunerea modificată la solicitările exprimate toamna trecută.

Planul Urbanistic Zonal pentru parcelare şi construire în zona Fânaţe la Stâni a revenit în ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei săptămâna trecută. Proiectul a mai fost susținut și în octombrie, când şapte proprietari au iniţiat demersurile de avizare pentru un ansamblu de locuinţe şi servicii pe un teren de 2,3 ha. La vremea respectivă, arhitectul beneficiarilor preciza că terenul aflat în proprietatea a şapte beneficiari este împărţi în 24 de parcele, pentru care se propune realizarea de locuinţe și că proiectul mai prevede şi suprafeţe pentru alte funcţiuni decât locuinţe: un teren de tenis, zonă pentru restaurant, centru after-school. În zona propusei arii rezidenţiale există acum teren-pădure, dar şi cursul pârâului Ţiganilor. Terenul are deocamdată conexiuni deficitare cu oraşul, potrivit urbaniştilor, însă arhitectul a explicat că sunt prevăzute în proiect căi posibile de acces spre noua dezvoltare. Beneficiarilor li s-a cerut atunci să aibă în vedere că nu departe de terenurile lor administraţia a prevăzut o viitoare centură de ocolire a oraşului, iar membrii CTATU au mai cerut proiectanţilor să nu neglijeze calitatea spaţiului public, solicitând revenirea proiectului.

În ședința de săptămâna trecută, proiectul din zona care continuă cartierele Mănăștur și Zorilor a fost readus, cu unele modificări, pentru un aviz din partea CTATU. “Au fost o serie de observații exprimate la prezentarea din octombrie, de care am ținut cont: s-a solicitat lățire de străzi, introducerea de zone verzi și de piste ciclabile de-a lungul brațelor de pârâu care străbat terenul. Aceste solicitări au fost rezolvate”, a susținut arhitectul Voicu Bozac, responsabilul de proiect. Pe terenul de 2,3 ha vor fi construite locuințe individuale sau colective mici, de două apartamente. În zona de locuințe, lotul mediu este de 350 mp, iar în cea de dotări de interes public – de 700 mp. Utilitățile ajung în acest moment doar până la intrarea în zona studiată. După o serie de proiecte imobiliare dezvoltate în zone fără utilități, unde construcțiile au fost realizate înainte să existe infrastructura necesară, reprezentanții administrației se declară acum îngrijorați de felul în care se vor realiza noile propuneri, iar primarul Emil Boc (care nu se află la primul mandat de edil de Cluj-Napoca) a solicitat ca posibilitatea de construire să fie condiționată de conectarea la utilități. În final, CTATU a acordat avizul pentru noul proiect rezidențial din extensia de sud a orașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare