Închide

Au ajuns în arest preventiv după ce au spălat bani și au făcut evaziune fiscală. Care sunt acuzele procurorilor

ActualitateEconomie by Actual de Cluj - iun. 10, 2014 0 371

Patru persoane acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani au ajuns în arest preventiv 30 de zile, după ce au fost prinși de procurorii clujeni.

E vorba de inculpații Marius Stănescu, Remus Condurache, Gabriel Stupar și Florin Costea, toți patru acuzați de procurorii de pe lângă Tribunalul Cluj de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți care a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele celor patru inculpați, pentru o durată de 30 zile.

„Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat suspiciunea rezonabilă că inculpații, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăți comerciale, au participat la crearea unui circuit documentar prin care puneau în circulație TVA deductibil, făcând posibilă sustragerea de la plata impozitului a societăților comerciale favorizate, ce efectuau în fapt achiziții de mărfuri intracomunitare. În scopul precizat au fost întocmite în fals mai multe documente justificative, care erau înregistrate ulterior în contabilitatea societăților beneficiare, iar din sumele de bani rezultate din evaziune fiscală, o parte era reintrodusă în circuitul comercial, iar cea mai mare parte era transferată în mod repetat prin mai multe conturi bancare, aparținând inculpaților, în final fiind retrase de aceștia direct de la bancă sau prin ATM, folosindu-se ca justificare explicații și documente false”, explică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

O a cincea inculpată, Rodica Șevchiu, e cercetată sub control judiciar, chiar dacă procurorii au cerut și în cazul acesteia arestarea preventivă. Nemulțumiți de decizia instanței, procurorii au contestat-o. Ei spun, pe baza probelor, că suspectează că inculpata administra societățile comerciale ce beneficiau de TVA-ul deductibil, impozit pus în circulație prin acțiunile celorlalți cinci inculpați.

Prejudiciul cauzat bugetului statului se cifrează la valoarea de 6,1 milioane de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu