Închide

FOTO/VIDEO Tonitza, Dali și Matisse au ajuns la Conti. Caută cumpărători

Economie by Kristina Reştea - iun. 06, 2014 0 384

Matei la Conti

Palatul-hotel acum în curs de „descompunere” și aflat în paragină Conti-New York, pahare de vin, muzică în fundal, pentru Tonitza, Petrașcu, Dali și Matisse și câteva zeci de șevalete cu picturi cu lumini de expoziție atașate s-au combinat vineri în centrul Clujului. În pregătirea unei licitații pentru lucrări care costă de la câteva sute de euro la zeci de mii de euro. Pentru prima dată, casa de licitații Artmark organizează procedura în duplex București-Cluj, după ce sistemul a fost lansat deja cu Sibiu și Constanța.

Expoziția „Mari maeştri ai picturii româneşti”, cu peste 100 de lucrări, este organizată pentru prima dată la Cluj, de Casa de Licitaţii Artmark. Lucrările sunt expuse la parterul fostului Hotel Continental, iar manifestarea se încheie în 10 iunie cu o licitaţie în regim duplex Bucureşti-Cluj. „Pentru noi toate lucrările sunt valoroase. Dacă vorbim însă din punct de vedere financiar, pot să spun că sunt 30de  lucrări cu preț de pornire sub 500 de euro, iar 60% dintre lucrări au prețuri de până la 1.000 de euro. Există și ceea ce dvs numiți „vedete””, a menționat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark .

Printre cele mai scumpe opere scoase la vânzare în cadrul Licitației de Vară se numără opera „Tătăroaică în cerdac” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Nicolae Tonitza, opera „În grădină la Beaucaire” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Samuel Mützner sau „Case la Morlaix” (estimare: 30.000 – 45.000 €) de Gheorghe Petraşcu. O sculptură a suprarealistului Salvador Dali și un desen al lui Matisse fac parte de asemenea din lotul de opere de artă scoase la vânzare.

Artmark a ajuns la Cluj după ce a mai organizat anterior licitații în sistem duplex cu Sibiul și Constanța. „Există o extrem de interesantă efervescență culturală în Cluj, iar locul în care ne aflăm (fostul hotel Continental, n.red.) nu e ales întâmplător. În 1894, când s-a inaugurat hotelul New York, aici la parter era o cafenea unde se întâlneau artiști, scriitori, jurnaliști, unde se întâmplau extrem de multe lucruri. Iar lucrurile acestea nu s-au pierdut în Cluj. Și zilele acestea străzile sunt pline, există un interes foarte mare pentru artă, iar școala de artă e foarte puternică la Cluj. Daca arta contemporană românească s-a așezat pe orbita europeană asta se datorează în foarte mare măsură Universității de Artă de la Cluj”, spune Plăpcianu.

Clujul furnizează, pe lângă artiști, și cumpărători de artă, însă oficialii Artmark nu dau nume. „Ca peste tot în țară, și în Cluj sunt o mulțime de iubitori de artă, de colecționari, de oameni care apreciază frumosul. Profilul cumpărătorului e unul complex. Oricine poate iubi arta, nu e doar o chestiune de posibilități financiare, e o chestiune care ține de pasiune, de obsesie, de nevoie, de curiozitate”, consideră CEO-ul casei de licitații.

Expoziția „Mari Maeștri ai picturii românești” din Licitația de Vară Artmark s-a deschis vineri, la Conti, poate fi vizitată în perioada 6 – 9 iunie, iar pe 10 iunie, când va avea loc licitaţia, operele se vor împărţi între Casa Universitarilor din Cluj şi Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Publicului clujean va avea de ales între peste 200 de opere de artă din care 58% au prețul de pornire situat sub valoarea de 1.000 de euro, iar aproape 30 de loturi cu prețul de pornire sub 500 euro.

„Cu 700 – 800 euro, un pasionat de artă își poate începe colecția cu o acuarelă semnată de Gheorghe Petrașcu („Natură statică cu pește”, „Interior la Viforâta”), Theodor Pallady („Lectură în parc”) sau Nicolae Tonitza („Nud cu pisică”). Tot în categoria accesibilă se află și operele de artă europeană precum statueta „Rinocerul cosmic” (prețul de pornire sub 4.000 euro) de Salvador Dalí sau litografia „Nud în fotoliu” (prețul de pornire sub 1.500 euro) de Henri Matisse, care provine din colecția Lucian Blaga”, precizează organizatorii.

Potrivit datelor furnizate de Artmark, piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aproximativ 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. În 2013, licitațiile de artă au înregistrat o creștere cu 6% a tranzacțiilor cu obiecte de artă decât în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare