Închide

La Boc TV situația din școlile clujene este perfectă/Părinte: stau lângă școală, dar trebuie să îmi duc copilul la 2 kilometri distanță, unde școala a închiriat spații de învățământ

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 08, 2023 1 1996

În ultimii 10 ani Primăria a construit echivalentul a peste 6 școli cu 400 de elevi fiecare, în condițiile în care populația din Cluj-Napoca nu a crescut, a arătat primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 7 septembrie.

De cealaltă parte, consilierii USR au arătat că există foarte multe probleme în școlile din oraș, că părinții sunt nemulțumiți deoarece, din lipsă de spații, foarte mulți copii vor învăța după-amiază. Mai mult USR a arătat că din anul 1994 nu s-a mai construit nicio școală de stat în Cluj. În ziua ședinței de Consiliu Local, un părinte de pe strada Anina, din cartierul Mărăști, a arătat că, deși locuiește lângă școala Agârbiceanu, este nevoit să își ducă una dintre fete la 2 kilometri distanță, la Anghel Saligni, unde școala a închiriat spații de învățământ.

Situația spațiilor de care dispun școlile din Cluj-Napoca a fost din nou subiect de dispută între primarul Boc și opoziția sa fragilă din Consiliul Local, după ce primarul a prezentat mai multe slide-uri în ședință în care a arătat că s-au încheiat lucrările de modernizare la trei noi școli, dar și că, în ultimii zece ani, Primăria a construit echivalentul a peste 6 școli cu 400 de elevi fiecare, în condițiile în care populația din Cluj-Napoca nu a crescut.

Deși datele arată bine pe hârtie, deși Primăria și-a asumat să construiască școli noi (în Bună Ziua sau Borhanci), instituția nu își asumă termene clare pentru acestea, nici nu încercă să rezolve problemele concrete pe care le au școli din Cluj-Napoca, au semnalat consilierii locali USR (Alexandra Oană și Adriana Cristian). Aceștia au adăugat că foarte mulți părinți sunt nemulțumiți la începutul acestui an școlar având în vedere că mulți elevi vor fi nevoiți să învețe de după-amiază, din lipsă de spații. Mai mult, multe dintre unitățile de învățământ nu au încă zone decente de luare a mesei, nu au cantine și, după cum a exemplificat Adriana Cristian, „fetele mele iau masa într-un subsol de biserică”.

Primarul Emil Boc a mutat discuția concretă și a acuzat USR-ul că încercă să își facă campanie. Aceasta după ce, consilierii USR i-au cerut să fie cinstit și să spună exact câți copii vor învăța după-amiza în Cluj-Napoca, dar și de ce se întâmplă acest lucru. Mai bine de 30 de minute Boc a repetat încontinuu cât de demagogi sunt consilierii USR și i-a luat în derâdere, printre altele, arătând că se cred mai ceva ca Dumnezeu sau Biblia și că lumea începe doar cu ei.

Aceasta după ce a mai repetat declarațiile făcute și în alte rânduri, potrivit cărora lipsa școlilor din zona metropolitană este cea care pune presiune pe sistemul de învățământ din Cluj-Napoca.  Cei din USR l-au mai întrebat pe Boc câți dintre primarii care nu au școli și pun presiune pe Cluj-Napoca sunt primari din PNL, arătând cu degetul înspre comuna Florești (cu 70.000 de locuitori deja sau cu un program hilar de mers la școală, spre exemplu la Liceul Tăuțan sunt cursuri care încep la 11.00 și se termină la 15.00, după cum a relatat știridecluj.ro, părinții fiind nemulțumiți de decizia luată de școală).

Ca să le închidă gura celor de la USR, după ce primarul Boc a folosit tehnica sa preferată de a obosi auditoriul, repetând la infinit lucrurile, viceprimarul Dan Tarcea a anunțat în cadrul ședinței că a primit date de ultimă oră care arată că „sub 3% din totalul de copii din Cluj-Napoca merg la școală în două schimburi. Asta e situația dezastruoasă de care ne spuneți”, s-a adresat Tarcea celor din USR.

Întrebat concret de către consiliera USR Adriana Cristian ce înseamnă acest procent, câți elevi din câți, viceprimarul Dan Tarcea a trimis-o să calculeze singură.

„Certată” cu PSD și în proces de excludere din organizație, consiliera locală Anca Ciubăncan i-a reproșat și ea primarului că putea să exprieze teren în cartiere și să construiască școli dar și că nu are nicio strategie concretă pe termen scurt, mediu și lung la capitolul școli și că prezintă date trunchiate public, când ar trebui să lucreze cu cifre și termene clare.

Ca s-o liniștească, Emil Boc i-a replicat că încearcă, fără rezultat, să fie copia USR-ului. „Oamenii întotdeauna aleg originalul, nu copia”, i-a indicat primarul Emil Boc. Când Anca Ciubăncan a plusat că e clujeancă de trei generații, că vine dintr-o familie de profesori, fiind îndreptățită să ceară date și strategii, mai ales că statisticile legate de școală se fac cu mulți ani înainte să înceapă școala, Boc a acuzat-o că este înceată la minte (nu înțelege nuanțele). „Eu nu mi-am șters opincile în Primărie”, a mai spus consiliera locală. Boc a răspuns că va fi atent la PSD, iar Ciubăncan a încheiat că singura luptă a lui Boc este cu dalele și bolovanii.

Un părinte din cartierul Mărăști a semnalat Actualdecluj.ro, în timpul ședinței de Consiliu Local că, deși locuiește lângă școala Agârbiceanu, unde are doi copii, este nevoit să își ducă una dintre fete la 2 kilometri distanță. având în vedere că școala a închiriat spații de învățământ în cadrul Colegiului Anghel Saligny.

„Locuiesc în Cluj-Napoca pe strada Anina, lângă școala Ion Agârbiceanu, am două fetițe ,una în clasa a cincea, alta în clasa întâi, la școala sus amintită. Sunt obligat să-mi duc una din fetițe la 2 km distanță, la școala Anghel Saligny, unde cei de la Agârbiceanu au închiriat spațiu, deși stau lângă școala Agârbiceanu. Am rugat conducerea școlii să lase măcar o clasă din cele 5 să studieze în clădirea școlii, dar am fost refuzat. Mai suntem și alte persoane in această situație”, semnalează D.M. pentru Actualdecluj.ro.

Anul acesta, 183 de copii s-au înscris în clasa pregătitoare la Școala Agârbiceanu, instituție modernizată de Primărie. Probleme cu spațiile de învățământ ale școlii au apărut încă din 2021, când, având în vedere că s-au înscris foarte mulți copii, s-a apelat la spațiile de învățământ de la Anghel Saligny. Se pare însă că aceste probleme nu s-au rezolvat și, din nou, părinții sunt nemulțumiți.

Vezi și: Scandal și proteste la o școală de cartier din Cluj, modernizată de Primărie cu bani europeni. Părinții sunt revoltați deoarece, din lipsă de spații, conducerea a decis mutarea elevilor la o altă unitate școlară, în condiții mizere

Școala Agârbiceanu are peste 1500 de elevi. Unitatea școlară a fost modernizată și extinsă în cadrul unui proiect cu bani europeni al Primăriei și a fost dată ca exemplu de școală europeană. Școala a beneficiat de o investiție de peste 30 de milioane lei și a primit două corpuri de clădire noi, ridicate de la zero, iar după recepţia lucrării, în 2016, s-au obţinut 56 de săli de clasă, cu 3 laboratoare, o bibliotecă, o sală de mese şi încă una de festivităţi, dar şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.

Într-unul dintre noile corpuri se află și clasele pregătitoare. Potrivit unei declarații din 2019 dată pentru știrileprotv.ro, directoarea școlii a spus că inițial conducerea și-a propus doar 5 clase pregătitoare, însă a ajuns la 8 astfel de clase la vremea respectivă.  „Există pufuri pe care copiii stau şi citesc și  în acest moment au şi o sală a lor de mese, pentru că suntem mulţi şi încercam să nu îi aglomerăm”, spunea Paula Balica, pentru PRO TV.

Directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Câmpean (acum secretar de stat), spunea că şcoala a devenit etalon la nivel european, fiind premiată la Bruxelles, la sfârşitul lui 2018, pentru eficienţa energetică. ”Există o centrală montată tot pe fonduri, care presupunea înlocuirea complet a aerului viciat din sală cu aer proaspăt”, explica Câmpean.

O altă școală unde, cu siguranță, vor apărea probleme și sunt deja nemulțumiri este Liceul Onisifor Ghibu, unde anul acesta s-au înscris în clasa pregătitoare peste 250 de elevi, deși erau aprobate doar 5 clase în structura anului școlar. Deja s-a suplimentat numărul de clase, însă, din următorul an școlar, se vehiculează posibilitatea să se învețe în schimburi, atunci când noii școlari vor trece în clasa I.

Date prezentate de primar:

sursa foto: Emil Boc/Facebook

Un comentariu

  1. Școala generală 6 de pe Meziad zace în paragina de ani de zile. Puteți sa veniți oricând sa faceți poze. O folosesc doar la alegeri pe post se secție de votare. Oare chiar nu se așteptau după 20 de ani de când au început sa vina puhoaie de „vinituri” la Cluj-Floresti sa se ajungă la situații de-astea? Din 2000 încoace toată studentimea care vine aici vrea sa rămână. Oamenii aceia s-au căsătorit, au acum copii…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.