Închide

Scandal și proteste la o școală de cartier din Cluj, modernizată de Primărie cu bani europeni. Părinții sunt revoltați deoarece, din lipsă de spații, conducerea a decis mutarea elevilor la o altă unitate școlară, în condiții mizere

ActualitateAdministrațieEducaţieTop News by Actual de Cluj - dec. 13, 2021 2 4810

Relocare a 8 din cele 12 clase pregătitoare ale școlii I Agârbiceanu de pe strada Grădinarilor din cartierul Mărăști în clădirea Colegiului Anghel Saligny de pe B-dul 21 Decembrie 1989 a stârnit nemulțumirea părinților care au protestat în curtea școlii, după cum au semnalat consilierii USR. Relocarea afectează 200 de copii și familiile lor și s-a ajuns în situația în care copii ce locuiesc peste drum de școală să fie mutați la Anghel Saligny, în timp ce copii care s-au înscris la școală cu viză de flotant să rămână în locați curentă. Părinții se plâng că cei din conducere au aplicat criterii discrecționare sau că viitoarele spații unde vor învăța copiii sunt înghesuite și nu fac cinste unui oraș de 5 stele cum se pretează a fi Cluj-Napoca. De cealalată parte, conducerea școlii a informat că a fost nevoită prin lege să primească toți copiii cu domiciliul pe raza unității școlare, potrivit legii și că a fost nevoită să găsească soluții de spații unde aceștia să învețe, dar și că părinții au fost notificați din timp asupra faptului că spațiile de învățământ sunt insuficiente și elevii vor fi mutați.
„Direcțiunea speră să rezolve astfel problema supraaglomerării cu care școala se confruntă de mai mulți ani și care a dus la scurtarea orelor din clasele primare la 40 de minute și la studiul în două schimburi. De cealaltă parte, părinții spun că nu au fost informați în legătură cu posibilitatea relocării în momentul înscrierii în clasa pregătitoare, că au primit informații oficiale privitoare la mutare în urmă cu o săptămână pe Whatsapp și, mai ales, că cele câteva criterii prin care s-a stabilit care clase rămân și care pleacă au fost incorecte. Consiliul Administrativ a decis că vor rămâne în școală clasele pregătitoare cu numărul cel mai mare de copii cu frați sau surori în clase mai mari, clasele în care sunt copii de dascăli sau copii cu dizabilități. Nu s-a ținut cont în schimb de adresa familiilor. Astfel s-a ajuns în situația greu de acceptat în care copii ce locuiesc peste drum de școală să fie mutați la Anghel Saligny, în timp ce copii care s-au înscris la școală cu viză de flotant să rămână în locați curentă.  Copii care veneau singuri la Școala Agârbiceanu de la blocurile din jur vor trebui conduși cu mașina spre noua locație, ceea ce nu va face decât să înrăutățească și mai mult traficul de coșmar din Mărăști. Situația e cu atât mai frustrantă pentru părinți cu cât Școala Agârbiceanu a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare și extindere și a fost prezentată drept model de bune practici în ceea ce privește gestionarea infrastructurii educaționale. Cu toate acestea, se pare că extinderea nu a fost suficientă pentru a rezolva problemele ce țin de supraaglomerare. Deși l-am auzit pe Domnul Primar în fiecare ședință de Consiliu Local din ultima vreme prezentând renovarea și extinderea unor școli drept construire de școli noi, adevărul este că în Cluj nu s-a mai construit nicio școală nouă în ultimii 20 de ani, iar acest lucru începe să se simtă din ce în ce mai acut. Singura soluție pentru evitarea unor situații precum cea de azi este construirea de școli în cartierele noi ale orașului”, a semnalat consilierul local Alexandra Oană.
Unii părinți sunt absolut îngroziți de noile spații de învățământ, alții sunt în regulă cu mutarea și o preferă în locul unui program de după-amiază. Unii au postat noile săli de clasă unde vor fi nevoiți să învețe copiii lor – mici și înghesuite. Aceasta în condițiile în care Primăria a lăudat școala deoarece este una dintre cele mai moderne din Cluj-Napoca, după ce s-au investit în ea bani europeni.

”Noi am ținut legătura cu părinții din martie. Am mai avut întâlnire și mai avem și azi.  Am hotărât ca la clasa pregătitoare, clasa întâi și a doua, orele să fie de 40 de minute, pe perioadă determinată de timp, din lipsă de spațiu.  Acum, cei din clasa a doua vin de după-amiază și au acceptat acest lucru. Ni s-a oferit șansa de a muta o parte dintre clase la Colegiul Anghel Saligny și toți copiii să meargă la cursuri de dimineața, așa că am profitat de ea. Legea Învățământului spune că toți cei care au domiciliu pe raza școlii trebuie să fie acceptați, așa că cei înscriși nu au putut să fie respinși când s-au înscris în clasa zero, din martie 2021 începând”, a sintetizat situația directoarea școlii, Prof. Paula Balica, citată de stiridecluj.ro

Toate noile săli au fost dotate cu mobilier nou.  Balica, a mai spus că unul dintre copiii ei este în clasa zero și că nu se va muta, pentru că acestea au fost criteriile – nu se mută copiii care au certificat de handicap, cei care au frați la Ion Agârbiceanu și copiii cadrelor didactice.

După mutarea celor 8 clase, toți elevii de la Școala Ion Agârbiceanu vor merge la școală de dimineața, iar orele vor reveni la durata normală. Acum sute de copii au orele de 40 de minute, din lipsă de spațiu.

(sursă foto: Facebook – Alexandra Oană)

În prezent, în școală învață peste 1500 de elevi. Unitatea școlară a fost modernizată și extinsă în cadrul unui proiect cu bani europeni al Primăriei și a fost dată ca exemplu de școală europeană. Școala a beneficiat de o investiție de peste 30 de milioane lei și a primit două corpuri de clădire noi, ridicate de la zero, iar după recepţia lucrării, în 2016, s-au obţinut56 de săli de clasă, cu 3 laboratoare, o bibliotecă, o sală de mese şi încă una de festivităţi, dar şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.

Într-unul dintre noile corpuri se află și clasele pregătitoare. Potrivit unei declarații din 2019 dată pentru știrileprotv.ro, directoarea școlii a spus că inițial conducerea și-a propus doar 5 clase pregătitoare, însă a ajuns la 8 astfel de clase la vremea respectivă.  pufuri pe care copiii stau şi citesc în momentele de relaxare. Au şi o sală a lor de mese, pentru că suntem mulţi şi încercam să nu îi aglomerăm”, spunea Paula Balica, pentru PRO TV.

Directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Câmpean, spunea că şcoala a devenit etalon la nivel european, fiind premiată la Bruxelles, la sfârşitul lui 2018, pentru eficienţa energetică. ”Există o centrală montată tot pe fonduri, care presupunea înlocuirea complet a aerului viciat din sală cu aer proaspăt”, explica Câmpean.

 

 

 

 

 

2 comentarii

  1. Clasele 1-4 de la cosbuc au invatat in acele spatii 3 ani; a fost greu dar nu o tragedie; scandal se poate porni din orice; nu imi place boc dar a muta pe cei mai mici pare logic, ar fi cei mai putin afectati de spatiile mici

    • Fratie nu confunda marfa cu ambalajul… Lasati-va de comentarii,toti neavenitii.Ca degeaba v-ati nascut in Cluj,ca santeti,cum spun clujenii get-beget,vinituri.Asa ca taceti astia care tot comentati atat…

Scrie un comentariu

Articole similare