Închide

Muzeului Goga de la Ciucea lăsat în paragină de Consiliul Județean, chiar dacă a câștigat procesele de revendicare de un an de zile

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 01, 2021 1 360

Un clujean a fost atât de impresionat de castelul Goga de la Ciucea încât a vrut să își construiască recent unul asemănător în Cluj. Numai că în prezent, muzeul e într-o stare deplorabilă. Un consilier județean a cerut explicații conducerii județului cu privire la planurile pe care le are cu acest muzeu, lăsat efectiv în paragină, chiar dacă s-au câștigat procesele de revendicare a clădirii de luni bune.  Oficialii Consiliului Județean Cluj au recunoscut că muzeul nu e într-o stare așa cum și-o doresc dar au promis că măcar o minimă cosmetizare a spațiului ar putea fi realizată în 2021, având în vedere că s-au câștigat procesele, însă resursele bugetare sunt limitate.

Consilierul PMP Călin Cosma a arătat la ședința Consiliului Județean din 31 martie că muzeul Octavian Goga din Ciucea arată deplorabil și că județul ar trebui să se preocupe de modernizarea sa, mai ales că a înțeles că s-au câștigat procesele de revendicare. El a mai arătat că și așa sunt foarte puține spații de acest fel în Cluj și că e păcat ca ele să nu fie modernizate și să fie introduse cu adevărat într-un circuit turistic. A mai spus că el personal se sperie când intră într-un muzeu unde intrarea costă 2,5 lei.

„E adevărat că muzeul nu este într-o stare așa cum ne-am dori-o. Am avut un impediment în a investi în ultimii ani pentru că au fost multe procese. Între timp le-am câștigat pe toate, am avut colegi care s-au luptat până la capăt, iar acum putem în sfârșit să investim. Însă avem o problemă de resurse financiare, o să vedem dacă putem aloca măcar o sumă în bugetul de anul acesta. Până acum am oprit investițiile, pentru că riscam să pierdem muzeul. Ne gândim să alocăm o sumă de bani ca să putem să renovăm ce e de renovat și poate reușim să impulsionăm puțin și managerul de acolo să fie mai activ. Trebuie să facem investiții și în acest muzeu. Este o bulină neagră pentru că n-am reușit să investim, dar a fost dificil fiind un imobil revendicat”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Consilierul PSD Alexandru Cordoș a sugerat un proiect cu bani europeni pentru Muzeul de la Ciucea și a recomandat și interes pentru rezolvarea problemelor de la Muzeul de Artă din Cluj și continuarea modernizării.

CJ Cluj a câștigat în 2019 procesul cu moștenitorii Veturiei, sotia lui Goga, privind Castelul de la Ciucea care găzduiește Muzeul Memorial Octavian Goga, instanța dispunând înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra clădirii și a terenului aferent.

Cosma i-a mai cerut lui Tișe să analizeze posibilitatea relocării tuturor muzeelor din Cluj-Napoca într-o singură clădire, așa cum se întâmplă și în marile orașe europene. Consilierul a spus că în prezent muzeele funcționează în cămări și în subsoluri de facultăți. Tișe i-a replicat că e la curent cu aceste intenții de amenajare de malluri culturale făcute și în alte orașe din țară dar a spus că unele au reușit, altele nu și că ideea e una problematică deoarece va agita spiritele din oraș și partidele privind funcțiile dintr-o astfel de instituție dar și cele din vechile instituții.

sursa foto: Facebook Calin Cosma

Vezi și:

Un beneficiar privat și-a plătit arhitect să-i proiecteze un castel la Moldovenești. L-a numit Castle Rock. Arhitecții de la Județ și-au pus mâinile în cap când au văzut proiectul

Scrie un comentariu

Articole similare