Un beneficiar privat și-a plătit arhitect să-i proiecteze un castel la Moldovenești. L-a numit Castle Rock. Arhitecții de la Județ și-au pus mâinile în cap când au văzut proiectul
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 23, 2021 0 2960

Un proiect urbanistic pentru amenajarea unei zone de agrement în satul Pietroasa din comuna Moldovenești a strârnit multe zâmbete, însă amare, din partea specialiștilor din comisie. Aceasta după ce beneficiarii, o familie din Cluj, au cerut să li se permită să construiască o pensiune sub formă de castel. Domeniul a fost deja numit Castle Rock. Arhitecta Sofi Gîrda, membră în comisie, dar și cea care s-a ocupat de Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea terenului în intravilan pentru amenajarea zonei de agrement cu pensiune, restaurant lac, piscine și terenuri de sport, a explicat că proiectul castelului exista deja plătit de beneficiar și obținut de la alt arhitect. Radu Magdaș, beneficiarul, a motivat că și-a dorit o clădire care să semene cu castelul de la Ciucea al lui Octavian Goga. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, l-a sfătuit să adopte un castel din județ și să îl recondiționeze, dacă tot e pasionat de castele. Arhitecții din comisie au clasificat proiectul de castel drept un kitch și au cerut altă abordare.
Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea în intravilan a unui teren de 2400 de mp din satul Pietrosa, comuna Moldovenești, pentru amenajarea unei pensiuni turistice botezată Castle Rock a fost discutat la ședința Comisiei de Urbanism a Județului din 21 ianuarie. Beneficiarii, o familie din Cluj, au deja pe teren un domeniu de vacanță cu două piscine și un iaz, au testat potențialul turistic și vor să dezvolte o pensiune cu restaurant aici.
Arhitecta Sofi Gîrda, membră și în comisia de urbanism, cea care s-a ocupat de proiect, a spus că zona are pontențial de dezvoltare, a anexat poze din toamna lui 2019 în așa fel ca arhitecții din comisie să fie la curent cu situația din teren. A anunțat și comisia că beneficiarul participă la discuții.
(Catle Rock 2020)
(Castle Rock 2019)
Ea a arătat comisiei că Radu și Dana Magdaș, beneficiarii investiției, vor să construiască o pensiune tip castel în această zonă. Arhitecta a arătat că nu ea s-a ocupat de acest proiect și că beneficiarul a plătit proiectul de castel unui alt arhitect proiectant și că a ținut să vină cu el în comisie. Castelul a fost proiectat de ahitecta Diana Buburuz.
Arhitectul județului Claudiu Salanță, dar și ceilalți specialiști din comisie, și-au pus mâinile în cap când au văzut proiectul. Salanță a arătat cu google în față beneficiarului că există destule castele în paragină în județ care merită, pot fi salvate, recondiționate și transformate în pensiune. Un proiect de castel în 2021 a fost clasificat ca un kitch, iar cei din comisie i-au cerut clar beneficiarului să renunțe la idee. Au intervenit arhitecții Marcel Vancea, Gheorghe Elkan sau Horațiu Răcășan, care s-au arătat consternați și amuzați în fața propunerii.
Salanță a arătat că niciun specialist sau o instituție din Transilvania nu ar aviza un astfel de proiect sub nicio formă. Mai mult, i-a recomadat beneficiarului să vină cu o abordare contemporană arătând că a crezut că acest nume, Castle Rock, e o metaforă, nu chiar un proiect al unui castel.
Radu Magdaș, beneficiarul, a intervenit și el și a spus că și-a dorit un castel cum este Castelul de la Ciucea al lui Octavian Goga (în care acum funcționează un muzeu). Arhitectul județului l-a informat elegant că odinioră se construiau castele, însă cu alți arhitecți și din alte rațiuni. În plus, comisia a făcut tot felul de observații privind amenajările propuse pe terenul de 2400 de mp și au cerut regândirea lor.
(PUZ Castle Rock)