Închide

Un beneficiar privat și-a plătit arhitect să-i proiecteze un castel la Moldovenești. L-a numit Castle Rock. Arhitecții de la Județ și-au pus mâinile în cap când au văzut proiectul

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 23, 2021 0 2960

Un proiect urbanistic pentru amenajarea unei zone de agrement în satul Pietroasa din comuna Moldovenești a strârnit multe zâmbete, însă amare, din partea specialiștilor din comisie. Aceasta după ce beneficiarii, o familie din Cluj, au cerut să li se permită să construiască o pensiune sub formă de castel. Domeniul a fost deja numit Castle Rock. Arhitecta Sofi Gîrda, membră în comisie, dar și cea care s-a ocupat de Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea terenului în intravilan pentru amenajarea zonei de agrement cu pensiune, restaurant lac, piscine și terenuri de sport, a explicat că proiectul castelului exista deja plătit de beneficiar și obținut de la alt arhitect. Radu Magdaș, beneficiarul, a motivat că și-a dorit o clădire care să semene cu castelul de la Ciucea al lui Octavian Goga. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, l-a sfătuit să adopte un castel din județ și să îl recondiționeze, dacă tot e pasionat de castele. Arhitecții din comisie au clasificat proiectul de castel drept un kitch și au cerut altă abordare.

Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea în intravilan a unui teren de 2400 de mp din satul Pietrosa, comuna Moldovenești, pentru amenajarea unei pensiuni turistice botezată Castle Rock a fost discutat la ședința Comisiei de Urbanism a Județului din 21 ianuarie. Beneficiarii, o familie din Cluj, au deja pe teren un domeniu de vacanță cu două piscine și un iaz, au testat potențialul turistic și vor să dezvolte o pensiune cu restaurant aici.

Arhitecta Sofi Gîrda, membră și în comisia de urbanism, cea care s-a ocupat de proiect, a spus că zona are pontențial de dezvoltare, a anexat poze din toamna lui 2019 în așa fel ca arhitecții din comisie să fie la curent cu situația din teren. A anunțat și comisia că beneficiarul participă la discuții.

(Catle Rock 2020)

(Castle Rock 2019)

Ea a arătat comisiei că Radu și Dana Magdaș, beneficiarii investiției, vor să construiască o pensiune tip castel în această zonă. Arhitecta a arătat că nu ea s-a ocupat de acest proiect și că beneficiarul a plătit proiectul de castel unui alt arhitect proiectant și că a ținut să vină cu el în comisie. Castelul a fost proiectat de ahitecta Diana Buburuz.

Arhitectul județului Claudiu Salanță, dar și ceilalți specialiști din comisie, și-au pus mâinile în cap când au văzut proiectul. Salanță a arătat cu google în față beneficiarului că există destule castele în paragină în județ care merită, pot fi salvate, recondiționate și transformate în pensiune. Un proiect de castel în 2021 a fost clasificat ca un kitch, iar cei din comisie i-au cerut clar beneficiarului să renunțe la idee. Au intervenit arhitecții Marcel Vancea, Gheorghe Elkan sau Horațiu Răcășan, care s-au arătat consternați și amuzați în fața propunerii.

Salanță a arătat că niciun specialist sau o instituție din Transilvania nu ar aviza un astfel de proiect sub nicio formă. Mai mult, i-a recomadat beneficiarului să vină cu o abordare contemporană arătând că a crezut că acest nume, Castle Rock, e o metaforă, nu chiar un proiect al unui castel.

Radu Magdaș, beneficiarul, a intervenit și el și a spus că și-a dorit un castel cum este Castelul de la Ciucea al lui Octavian Goga (în care acum funcționează un muzeu). Arhitectul județului l-a informat elegant că odinioră se construiau castele, însă cu alți arhitecți și din alte rațiuni. În plus, comisia a făcut tot felul de observații privind amenajările propuse pe terenul de 2400 de mp și au cerut regândirea lor.

(PUZ Castle Rock)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare