Închide

Vor să salveze un segment de peisaj rural din Cluj și îi arată celui mai bogat sătean dintr-o comună cum e normal ca Biserica Reformată să construiască

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 01, 2021 0 1125

O propunere de construire a unei clădiri noi în curtea bisericii Reformate din comuna Buza a fost întoarsă din drum la Comisia de Urbanism a Județului Cluj, după ce secretarul Comisiei de Monumente, arhitectul Virgil Pop a cerut o altă abordare pentru proiect. Spațiul din jurul bisericii are un caracter excepțional și ar trebui conservat, în timp ce grajdul din curtea casei parohiale ar trebuie să fie supus reconversiei și să preia funcțiunile dorite în construcția nouă – săli de clasă pentru copii în care să studieze religia. Pop a arătat că modificarea proiectului este foarte importantă deoarece va oferi un exemplu de reconversie și pentru alte comunități reformate și va salva biserica care, față de altele oribile construite în județ, este una reușită.

 

Archi Tech Design a propus construirea unei clădiri multifuncționale parter și mansardă pe 702 mp pătrați din curtea de peste 2800 de mp a Bisericii Reformate din comuna Buza. Arhitectul Cosmin Chișu a explicat că e vorba despre o clădire cu 3 camere la mansardă și o sala multifuncțională la parter, grupuri sanitare pe care Biserica o dorește pe acest teren, pentru a-și valorifia curtea. Proiectul a fost prezentat la ședința online a Comisiei de Urbanism a județului din 1 aprilie. Chișu a prezentat și planșe privind volumetria noii construcții dar și privind amplasarea sa pe teren raportată la biserica în sine.

 

În discuție a intervenit secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, arhitectul Virgil Pop, care a militat pentru ca forul județean să se implice să salveze de la distrugere astfel de biserici, unde s-a mai păstrat o curte excepțională. El a mai arătat că biserica reformată din Buza este unul dintre edificiile reușite din Județ și că ar trebui conservat. În schimb, a propus reconvesia grajdului din curtea casei parohiale pentru a putea prelua funcțiunile dorite în noua construcție, adică săli de clasă unde elevii să învețe religia.

Pop a explicat că a făcut o serie de studii și simulări cu studenții și că a încercat să convingă preotul și Consiliul Parohial asupra potențialului de reconversie a grajdului și el cu valențe istorice și excepțional dar că s-a lovit de ambițiile celui mai bogat om din sat membru în respectivul consiliu. Proprietar al unei afaceri cu tractoare, acesta s-ar fi opus proiectului, după cum a arătat Pop, pentru a-și afișa mândria țărănească de a edifica o construcție nouă și, fiind cel mai bogat om din sat, ar acționa ca și cum le știe pe toate.

Virgil Pop a mai prezentat și o serie de imagini care ilustrează propunerea sa și a arătat că este dezolat că din pricina omului cu tractoarele nu a putut face respectiva propunere înainte de contractul încheiat de arhitecții de la Arch Tech Design pentru proiectul noii clădiri. „Satele sunt în pericol dat de afluxul de bani și de nivelul de înțelegere a specificului rural. E important să conservăm acest segment de peisaj rural pentru care legislația nu ne oferă pârghii dar care e foarte important pentru identitatea rurală”, a mai arătat specialistul. El a prezentat și o serie de imagini cu edificiul de la Buza și a arătat vizual peisajul rural care merită conservat. De asemenea, a prezentat fotografii cu grajdul, o clădire cu bolți și elemente vechi de la casa parohială, care poate fi reconvertită în spațiile de învătământ dorite de Reformați, mai ales că poate rezulta un proiect extrem de interesant.

„Veniți rar dar veniți cu greutate. A cuvântului”, i-a replicat arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță. El a susținut propunerea, la fel ca și restul comisiei, arătând că la comisiile de urbanism s-a reușit o colaborare cu reformații pentru soluții mult mai bune, la Huedin sau la Aiton și a oferit asigurări că se va implica pentru ca acestee exemple bune să continue și la Buza, apelând și la sprijin de la forul superior al bisericii, cel din Cluj.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare