Închide

Iohannis a vizitat la Cluj Institutul Oncologic şi a plecat fără declaraţii. Câţiva protestatari „#Rezist” l-au aşteptat în ploaie

Actualitate by Kristina Reştea - iul. 08, 2018 0 432

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat azi la Cluj, unde a participat la deschiderea Olimpiadei Internaţionale de Matematică. După discursurile de la Sala Polivalentă, Iohannis a plecat pentru o vizită la Institutul Oncologic. La ieşire a fost aşteptat de un grup de clujeni, cu însemne „#Rezist” şi cu mesaje de susţinere pentru preşedinte. „Clujul vă susţine!”, au strigat, în ploaie, cei câţiva participanţi. Iohannis a zâmbit, a salutat scurt şi a plecat fără să stea de vorbă cu ei şi fără să dea declaraţii reprezentanţilor presei, care l-au aşteptat la ieşire. Le-ar fi zis, totuşi, protestatarilor că şi el îi susţine.

Câteva imagini au apărut pe reţelele de socializare (pagina FB „Alături de preşedintele nostru”)

Asta în contextul în care România suferă, din nou, de o criză a medicamentelor oncologice. 13 medicamente din Programul Național de Oncologie, printre care Asparaginase, Bleomicină, Cisplatină, Sinplatin și Folinatul de Calciu, prezintă în acest moment risc semnificativ de discontinuitate sau dispariție din România, arată raportul „Criza medicamentelor oncologice din România: cauze și soluții”, realizat de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață. România este una dintre țările UE în care au apărut periodic crize ale medicamentelor. În perioada 2015 – 2017, peste 2.600 de sesizări legate de lipsa medicamentelor au fost înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Mesajele de la Institutul de la Cluj

Din partea Institutului Oncologic, Patriciu Achimaş-Cadariu, care l-a condus la ieşire pe Iohannis, nu a dat nici el detalii despre vizită sau despre situaţia de la Institut, pe moment. Acesta a promis, totuşi, că va vorbi, după ce „se organizează” şi, ulterior, a dat câteva detalii despre vizita preşedintelui şi activitatea spitalului. Achimaş, care a fost pentru scurtă vreme şi ministru al Sănătăţii, spune că cei la IOC doresc „reconstrucţia acestui institut la alt nivel, mult mai mare, în altă zonă decât în centrul unui oraş”, mesaj pe care l-ar fi transmis şi preşedintelui. „Avem nevoie de cel puţin trei institute mari în ţară şi de alte centre de cancer”, în contextul în care numărul de pacienţi e foarte ridicat, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu, într-o înregistrare luată de Muzicainstanţelor.ro . Întrebat dacă s-a discutat şi despre criza medicamentelor, directorul a menţionat că „lucrurile astea sunt cunoscute, sunt ale sistemului de sănătate în general, nu ne vizează doar pe noi”.

 

Citeşte şi:

Raport: 13 medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, în pericol să dispară din România. De ce dispar medicamentele?

 

Vezi şi:

Institutul Oncologic: 26.000 pacienți într-un an

 

Citeşte şi reportajul:

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare