Închide

Raport: 13 medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, în pericol să dispară din România. De ce dispar medicamentele?

SănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iul. 03, 2018 0 185

 

13 medicamente din Programul Național de Oncologie, printre care Asparaginase, Bleomicină, Cisplatină, Sinplatin și Folinatul de Calciu, prezintă în acest moment risc semnificativ de discontinuitate sau dispariție din România, arată raportul „Criza medicamentelor oncologice din România: cauze și soluții”, realizat de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață. Principalele cauze ale riscului de dispariție a medicamentelor, identificate în raportul citat de Hotnews.ro, sunt exportul paralel (46%), interesul comercial al producătorului (23%), politica de prețuri a statului român (23%) și problemele de fabricație (8%).

Asociația Dăruiește Viață solicită Ministerului Sănătății măsuri rapide pentru prevenirea și monitorizarea crizei medicamentelor oncologice.

Comercializarea a 24 de medicamente din Programul Național de Oncologie a fost întreruptă temporar sau permanent în România în perioada 2015-2017. 39 dintre cele 113 medicamente incluse în Programul Național de Oncologie, destinate persoanelor diagnosticate cu cancer și incluse pe lista decontată integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, au fost exportate paralel cel puțin o dată anul trecut, arată raportul realizat de Observatorul Român de Sănătate. 9 medicamente din Programul Național de Oncologie au preț mai mare în România decât în alte state ale Uniunii Europene.

România este una dintre țările UE în care au apărut periodic crize ale medicamentelor. În perioada 2015 – 2017, peste 2.600 de sesizări legate de lipsa medicamentelor au fost înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Crizele medicamentelor îngreunează viața bolnavilor și, în cazuri punctuale, au avut o contribuție nefastă chiar la moartea unor pacienți români”, se arată în raport.

Potrivit raportului realizat de Observatorul Român de Sănătate, autoritățile române au la dispoziție uneltele necesare pentru monitorizarea stocurilor de medicamente din România și prevenirea posibilelor crize, dar aceste unelte nu sunt folosite.

În prezent, 8 medicamente oncologice sunt aduse în România prin intermediul autorizațiilor de nevoi speciale, care reprezintă o excepție de la lege. Medicamentele aduse în România prin Autorizație de Nevoi Speciale sunt procurate de Unifarm la prețuri mai mari decât cele permise legal, se arată în raport. Legislația precizează explicit că aceasta este o soluție „temporară”, dar pentru medicamentele menționate această soluție s-a permanentizat. Problema este că procedura de obținere a unei Autorizației de Nevoi Speciale este laborioasă din punct de vedere birocratic și, din momentul identificării crizei de medicamente oncologice până la momentul în care pacientul chiar are acces la medicamente, pot trece câteva luni, potrivit autorilor raportului „Criza medicamentelor oncologice din România: cauze și soluții”.

Soluții și recomandări pentru prevenirea crizelor de medicamente: 

1. Creșterea numărului de angajați în cadrul Agenției Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale însărcinați exclusiv cu monitorizarea și prevenirea crizelor de medicamente.

2. Crearea în Ministerul Sănătății a unei poziții tehnice cu responsabilități exclusiv în prevenirea, identificarea și soluționarea crizelor de medicamente.

3. Mărirea cuantumului amenzilor și severității sancțiunilor pentru companiile care nu respectă obligaţia de serviciu public și nu asigură accesul continuu al pacienților la tratamente.

4. Respectarea legislației în domeniu de către stat şi corectarea neclarităților şi definiţiilor imprecise din lege.

5. Popularizarea paginii web medicamentelipsa.ro pentru notificarea lipsei unui medicament de către pacienți.

6. Creșterea calității datelor referitoare la situația disponibilității medicamentelor şi agregarea acestora într-o platformă unică.

Consultă AICI raportul
Citeşte AICI ştirea integrală pe Hotnews.ro
Sursa foto: Dăruieşte Viaţa
Vezi şi:
https://actualdecluj.ro/sistemul-de-sanatate-bolnav-tara-care-isi-lasa-oamenii-sa-se-descurce-cum-pot-in-lupta-impotriva-cancerului-si-un-exemplu-european-cum-isi-trateaza-franta-bolnavii-oncologici/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu