Închide

Președintele Klaus Iohannis către olimpicii internaționali: „Sper să vă vedem pe o parte dintre voi studenți în România sau implicați în proiecte cu parteneri din România”

ActualitateEducaţieTop News by Kristina Reştea - iul. 08, 2018 0 263

Cei mai buni tineri din lume la matematică au venit zilele acestea în România. La ceremonia de deschidere de la Cluj i-au întâmpinat politicienii români, cu discursuri şi citate. Printre vorbele frumoase despre mândria Clujului și a României organizatoare de olimpiadă, președintele Iohannis, prezent şi el la Sala Polivalentă, a amintit totuși că mulți copii nu au încă acces la educație de calitate și că ar trebui lucrat pentru a îmbunătăți lucrurile.
Iohannis l-a citat pe Lucian Blaga, Ana Birchall pe Grigore Moisil, iar ministrul Educaţiei l-a invocat pe Galileo Galiei.
Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat, mai întâi, pe tinerii prezenți, pentru realizările de până acum. „Găzduirea la Cluj a olimpiadei internaționale e cu atât mai importantă cu cât România a organizat prima ediţie a competiţiei, în 1959. Atunci au participat 7 țări. Azi, cu peste 100 de ţări, e o întrecere în inteligență și creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentaţi din lume să arate de ce e în stare mintea umană, când e pusă la încercare”, a spus Iohannis. „Aveţi un dar pe care l-aţi cultivat prin multă muncă. Veți face parte din elitele țărilor voastre și ale lumii. Cred că matematica și științele înrudite sunt esențiale în construcţia curriculară, încă din timpul educației timpurii, dacă ne dorim să avem societăți ale cunoașterii. Din nefericire, nu toți copiii au oportunitatea de a accesa educație de calitate. E important să lucrăm activ pentru a îmbunătăți calitatea predării matematicii pentru cât mai mulți copii, din întreaga lume, pentru a îmbunătăți vieți si societăți. Cel mai bun mod de a celebra trecutul este să construim un viitor solid pentru tinerele generații. Cea mai bună cale este să investim în educație, cooperare transfrontalieră și dezvoltare durabilă”, a mai spus preşedintele. „Sperăm ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetări în matematică și științele care o folosesc şi – de ce nu? – să vă vedem pe o parte dintre voi studenți în România sau implicați în proiecte cu parteneri din România. Sper că fiecare dintre voi își va folosi întreg potențialul pentru a contribui la crearea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și pentru cele următoare”, a spus Iohannis.
Vicepremierul Ana Birchall a transmis mesajul premierului Viorica Dăncilă. „Vă dorim mult succes și inspirație în probele pe care le veți susține și vă dorim să aveți parte de o experiență minunată în România”, a avut de transmis Dăncilă. „Din rândul vostu se vor desprinde lideri și sper ca o parte dintre voi să optați pentru implicare în politică și diplomație, țara noastră și celelalte au nevoie de oameni bine pregătiți, care să contribuie la dezvoltarea țărilor noastre”, a spus Birchall. După un citat din Galileo Galilei, ministrul Educației Valentin Popa a intervenit și el cu un discurs, presărat cu multe laude pentru „noi, românii”. „În România, spiritul olimpic păstrează modelul greco-latin al Antichităţii”, a mai vorbit despre Cluj care ar fi nici mai mult nici mai puţin decât un „oraș universitar cu aură”, cu cercetare deschisă spre toate modelele cunoașterii. „Sunteți toți câștigători, fiindcă sunteţi aici. Unii veți fi câștigători printre câștigători”, a mai spus ministrul Educaţiei, într-o engleză nu prea reuşită.
„Matematica s-a întors acasă”, spune, în română, Geoff Smith, președinte al boardului IMO, care a subliniat că ar trebui să se facă ceva pentru ca printre participanți să fie mai multe fete. „Noua revoluție tehnologică nu poate fi imaginată fără matematică”, a menționat și Viorel Barbu, președinte onorific IMO.
„România e vizibilă în lumea matematicii din 1959, cu prima olimpiadă, a dat matematicieni de valoare, prezenți în marile universități ale lumii”, a menționat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Școlar Județean, responsabil de organizarea olimpiadei la Cluj. Și primarul Emil Boc a venit să îi întâmpine pe olimpici, cu „cei patru T” pe care zice el că i-ar avea Clujul şi pe care îi invocă adesea în discursuri oficiale: Talent, Toleranță, Tehnologie, Trust (încredere). „Investiţia în educație e cea mai sigură investiție, e cheia spre prosperitate”, a spus Boc.
Actualdecluj.ro a transmis Live deschiderea Olimpiadei:

Olimpiada Internaţională de Matematică a ajuns  la a 59-a ediţie. Cluj-Napoca organizează anul acesta cea de-a VI-a ediţie românească a concursului inițiat în țara noastră, în 1959, la Braşov şi devenit astăzi cea mai mare competiţie din domeniul ştiinţelor exacte. La Cluj sunt zilele acestea participanți din 114 țări și 615 concurenți, 263 de lideri, deputy-lideri și observatori, aproximativ 900 de invitați străini, peste 300 de voluntari și un număr de aproximativ de 100 de persoane implicate în organizarea de zi cu zi. România și Bulgaria sunt sigurele țări ale lumii care au participat fără întrerupere la fiecare ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică.  La eveniment este prezentă și o delegație a Siriei, din care face parte și Hafez al- Assad, fiul președintelui țării, Bashar al-Assad.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare