Închide

Parcul Armătura, reamenajat: Someş Delivery aduce caiace, evenimente şi instalaţii noi în parcul cu acces la râu

Actualitate by Kristina Reştea - iul. 08, 2018 0 507

 

Echipa Someş Delivery aduce caiace pe Someş, amenajări din lemn chiar în buza apei, concerte, ateliere, filme, jocuri și chiar şi un colț de realitate virtuală (VR) cu documentație despre Someș și deșeuri. A patra ediţie a festivalului are loc weekendul următor (14-15 iulie), într-un parc mai puţin popular al oraşului: Parcul Armătura.

Evenimentele includ concerte de jazz, ateliere pentru copii, lectură publică, proiecții de filme, târg cu vânzare, ore de muzică și o sesiune de pictură.

Someș Delivery va avea loc în weekend pe malurile Someșului din Parcul Armătura, strada Oașului și are ca temă abordată Someșul de la firul ierbii. „Am ales în acest an să explorăm de la firul ierbii acest parc, o oază verde uitată de-a lungul Someșului, din două motive. Primul e legat de faptul că în viitorul nu prea îndepărtat va fi reamenajat de către primărie și acum e un moment bun să-l (re)descoperim prin mijloacele noastre de explorare și să contribuim la o mai bună înțelegere a lui. Al doilea motiv e să-l readucem în atenția clujenilor, fiind situat în afara hărții noastre mentale, prin mici intervenții și animări care cresc pofta de redescoperire a lui”, spune Marius Moga, coordonatorul proiectului. În luna mai au fost deja inaugurate o serie de amplasări urbane (bănci, coborâri la apă, trasee), iar de atunci, au avut loc şi două acţiuni de ecologizare.

În weekend  vor mai avea loc alte câteva de zeci de alte evenimente și intervenții, spun organizatorii „Anul trecut am decis să ne concentrăm pe activitățile care utilizează în mod direct apa: bărci și hidrobiciclete și răspunsul publicului a fost extrem de pozitiv! Iar anul acesta vom continua și vom pune la dispoziție caiace, completate de amenajări din lemn chiar în buza apei, concerte, ateliere, vom amenaja chiar și un colț de realitate virtuală (VR) cu documentație despre Someș și deșeuri, publicul va fi transpus într-un fanzin de artist, iar sunete din timpul activităților de curățare a Someșului au fost transformate în muzică”, explică echipa Someș Delivery.

Caiacele vor fi pe Someș în ambele zile de weekend, între orele 14:00-17:00, iar folosirea lor va fi gratuită pentru participanți. Toate micro-intervențiile pot fi utilizate oricând, va avea loc și o expoziție în realitate virtuală  dublată de un film despre Someș și deșeurile documentate, dar și o serie de activități cu muzică.

 

 

Copiii se pot distra și delecta alături de echipa MiniReactor în cadrul atelierului „Stropi de joacă” și la cel de arhitectură „Imaginarium” realizat de Fabrica de Pensule (ARTbecedar), în reprize programate zilnic între orele 10-13 și 16-19.

La ediţia din acest an va avea loc şi o dezbatere publică (Cum folosim Someșul) cu administrațiile locale, pornind de la două teme importante: mediul natural și utilizări ale râului. Miza este descoperirea unei viziuni comune, pe baza căreia să se poată dezvolta o strategie de amenajare și utilizare a Someșului din Cluj. Discuțiile vor începe sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11:00, chiar pe malul Someșului din parcul Armătura.

Sâmbătă, pe malurile Someșului va avea loc o lectură publică de literatură contemporană alături de Andrei Dósa, urmată de DJ Vekt și un concert realizat în parteneriat cu Smida Jazz Festival, ce va pune pe scena Someș Delivery vor urca sâmbătă Loop Doctors.  Duminică, programul include un atelier de mediu alături de Let’s do it, Romania!, o proiecție de film (Odiseea) și concert cu DJ Musai și The Kryptonite Sparks.

 

Vederi de pe mal de râu, în 2017:

FOTO/VIDEO. S-au adus bărci pe râul care traversează oraşul. Cum se vede apa, de pe malul Someş Delivery

 

 

 

Sursa foto: Someş Delivery

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.