Închide

Iohannis a plecat din Cluj prof de fizică și s-a întors președinte. Ce a spus la UBB despre viitorul României și al Europei: „până acum am fost băiatul bun din clasă care și-a făcut temele dar nu s-a prea auzit”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 17, 2016 0 542

Klaus Iohannis a plecat din Cluj profesor de fizică și s-a întors președinte al României.

Președintele României Klaus Iohannis a venit la Cluj ca să vorbească cu studenții despre ce înseamnă viitorul Uniunii Europene – discursul său vine la 30 de ani de când a absolvit studiile de fizică la facultatea de profil a UBB. „Acum 30 și ceva de ani am terminat studiile aici la Cluj – chiar în vecinătate, unde e facultatea de Fizică. Și atunci mi-a plăcut Clujul. Am revenit de atunci de multe ori și recunosc că de fiecare dată mi-a plăcut. Și azi îmi place, chit că această postură este pentru mine una neobișnuită, dar cu siguranță neașteptată cel puțin dacă încerc să-i amintesc cum am văzut eu la vremea mea studenția și cariera pentru care m-am pregătit la vremea respectivă. Am putut și atunci să-mi imaginez că poate o dată voi asta eu în față și studenții jos, dar în niciuna dintre variante nu m-am gândit că voi vorbi despre altceva decât despre fizică și cel puțin la vremea respectivă nu am crezut că voi discuta vreodată despre chestiuni despre UE, d-apoi să vorbesc eu ceva deștept despre UE”. Așa și-a început Iohannis discursul în fața unei săli ticsite de studenți veniți să-l asculte pe președintele României despre ce înseamnă situația la zi a Europei. Nu e orice facultate: e cea de Studii Europene, singura din țară ce tratează subiecte europene încă de mai bine de două decenii și singura facultate din țară – din ce spune conducerea universității – care are studenți din toate județele țării. Nici asistența nu e oricare: ca să ai acces în această sală a trebuit înscriere prealabilă și control la intrare. Chiar și așa, toate locurile au fost ocupate ca să-l asculte pe președintele țării citinid un discurs sforăitor de pe hârtii, de la pupitrul cu steluțe albastre din fața sălii. „Soluțiile eficace în Eropa nu pot fi cele de mică anvergură”, e un fragment din discursul său, „ci doar cele motivate de mize ce privesc interesele noastre comune, ale fiecărui stat membru, ale cetățenilor săi și ale uniunii în întregul său”. „E nevoie de o redefinire a proiectului european. Obiectivul României e o uniune mai pragmatică și coerentă, mai flexibilă și care își respectă principiile și valorile fundamentale. Susținem consolidarea proiectului european și dorim să fim parte a nucleului uniunii, nu vrem pași înapoi”.

Iohannis a mai spus în fața zecilor de studenți și profesori prezenți că România trebuie să facă mai mult decât până acum – iar până acum, a explicat plastic președintele, România „a jucat rolul de băiat bun în clasă, dar care nu se prea aude”. „Ne-am făcut temele, am fost cuminți, ne-am conformat; dar acum lumea se așteaptă să fim proactivi, nu doar reactivi. Putem asta dacă, de exemplu, ne implicăm în acest proces de reflexie despre cum poate fi Uniunea Europeană a viitorului pentru a face față problemelor și a rezista și a se întări. În această fază suntem acum”.

Iohannis a vorbit și despre dezideratul României de a adera la zona Euro – despre care a spus că în acest moment se află într-un „non-stadiu” în sensul că nu s-a întreprins nimic concret în această direcție și nici nu se va întreprinde prea curând, căci aceasta ar însemna să se renunțe la unele pârghii de politică monetară ce au ajutat țara în ultimii ani, „noi am avut o creștere economică de 5% când alții au avut de 1-2% și poate fi găsită și aici (în politica monetară-n.red.) o explicație”.

Despre relația cu Republica Moldova: „Am analizat în Consiliul Superior de Apărare a Țării relațiile pe care România le are în ultimele decenii cu Republica Moldova și felul în care s-au produs anumite rezultate – sau nu s-au produs. Și am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm un pic paradigma. Toată lumea este de acord – și nu vrem să se înțeleagă în niciun fel că vrem să ne îndepărtăm de la faptul că România și Republica Moldova au o relație foarte specială, privilegiată, care se bazează pe istorie comună, și pentru mulți cetățeni ai Republicii Moldova pe limbă și cultură. Această relație e una specială, pe care dorim să o păstrăm și să o protejăm. Această relație specială însă în secolul XXI trebuie să aibă și un fundament solid, care după părerea mea, împărtășită de toți din CSAT, trebuie să fie instituțional. România trebuie și vrea să sprijine Moldova. Asta înseamnă că trebuie să sprijinim instituțiile din Republica Moldova să devină mai performante, mai puternice, mai reprezentative și să lucreze mai transparent, asta înseamnă că trebuie să se implice în economia Moldovei, dar nu într-un fel în care încercăm să dirijăm ceva, ci cu investiții, realizând de exemplu conexiuni energetice, pentru a le ușura puțin dependența față de unicul furnizor pe care îl au acum”.

De altfel, cu 5 minute înainte ca actualdecluj.ro să publice această știre, Iohannis a notat pe Facebook: „La Cluj-Napoca mă simt aproape ca acasă, fiindcă, în urmă cu peste 30 de ani, mi-am terminat aici studiile la Facultatea de Fizică. De atunci, mă întorc mereu cu plăcere în acest oraş, cum am făcut şi astăzi, pentru a participa la o dezbatere despre UE şi contribuţia României la consolidarea construcţiei europene. M-am bucurat că discuţiile extrem de consistente, organizate în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, au avut loc pe 17 noiembrie, care este Ziua Internațională a Studenților. Această zi reprezintă un simbol al aportului pe care opinia exprimată liber de către tineri o are în combaterea derapajelor de la valorile democratice și în stimularea progresului societății. Și, în Europa, astăzi, avem nevoie și de una, și de alta.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare