Închide

Întâlnirile Internaționale de la Cluj, la 100 de ani de teatru românesc

Cultură by Actual de Cluj - oct. 04, 2019 0 109

A noua ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj au loc în acest an între 9 și 13 octombrie, anunță Teatrul Național din Cluj-Napoca, organizatorul festivalului.
În acest an Teatrul Național din Cluj-Napoca sărbătorește o sută de ani de existență după ce în 1 decembrie 1919, la un an de la Marea Unire, s-a deschis prima stagiune românească la Cluj. 
Întâlnirile Internaționale de la Cluj constituie o ocazie pentru instituție pentru a prezenta cele mai recente producții proprii, care vin cu un nou suflu teatral, aducând în scenă adaptări ale unor texte de referință: ”Chiritza în Concert”, spectacol-concert de Ada Milea după Vasile Alecsandri și Matei Millo, ”Cel mai iubit dintre pământeni”, după romanul lui Marin Preda, în regia lui Tudor Lucanu, ”Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa. ”Porno” de Visky András în regia lui Răzvan Mureșan este un text ce readuce în atenție perioada din istoria României când politicul dorea o „acaparare a vieții noastre intime“ și avea ambiția ca  de a-i „deveni în totalitate o proprietate“. Alte spectacole vor confrunta spectatorul cu problemele existenței cotidiene: ”Il Nullafacente (Aleg să nu fac nimic)” de Michele Santeramo în regia lui Roberto Bacci, ”Moarte și reîncarnare într-un cowboy” de Rodrigo García în regia lui Andrei Măjeri, ”OST (Organic Sound Twist)”, spectacolul de teatru-dans conceput de Andrea Gavriliu.
Va putea fi văzut și spectacolul ”Clasa noastră” de Tadeusz Słobodzianek în regia lui Bocsárdi László – laureat cu Premiul UNITER în 2016 pentru Cel Mai Bun Spectacol, reprezentând o dureroasă pagină din istoria orășelului polonez Jedwabne –,  precum și primul episod din seria ”Procese la teatru – Hamlet” în regia lui Ionuț Caras.
Reactor de Creație și Experiment va fi prezent cu creația colectivă ”99,6% și Micul nostru centenar” de Maria Manolescu în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu.

Pe întreaga durată a festivalului va fi deschisă expoziția ”Plimbări printr-un secol de teatru clujean”, unde spectatorii se vor putea întoarce în timp, parcurgând și recompunând prin documente, fotografii, costume și proiecții, istoria Naționalului clujean, a clădirii teatrului și a Clujului ultimului veac. Programul festivalului va fi completat cu un omagiu adus regizorului american Robert Cohen, care va fi prezent la eveniment.  
  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare