Închide

Instanțele clujene penalizează urbanismul girat de Primărie și pe arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca într-un proiect de regenerare de pe strada Brâncuși

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 09, 2021 0 1391

Magistrații Curții de Apel Cluj au respins recursul împotriva deciziei prin care s-a dispus anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 808/2017 prin care Primăria a aprobat un proiect urbanistic pentru un bloc cu 6 niveluri supraterane pe strada Constantin Brâncuşi, la nr. 98. Potrivit instanței, arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a emis avizul de oportunitate fără să consulte Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), ceea ce face avizul nul, arată clujust.ro. ”Arhitectul șef nu a ținut cont de aspectele cu caracter tehnic invocate cu privire la prima documentație de CTATU și nu a supus analizei cea de-a doua documentație rectificată”, arată decizia instanței citată de aceeași sursă.

Proiectul imobiliar de pe strada Brâncuși aparține firmelor  Romdesign și SC Teresa Construct, prima dintre ele fiind legată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fiii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. El a fost contestat de Călin Văduva, CEO Fortech, în calitate de vecin, și de alți riverani.

 

Tribunalul Cluj a admis la începutul anului anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 808/2017 prin care Primăria a aprobat un proiect urbanistic pentru un bloc cu 6 niveluri supraterane pe strada Constantin Brâncuşi, la nr. 98.

Între timp s-a judecat recursul înaintat de Consiliul Local Cluj-Napoca și firmele care vor să construiască pe strada Brâncuși nr.98, Romdesign (frații Septimiu și Octavian Mărghitaș) și Teresa Construct.

Recursul a fost respins și pentru că arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Claudius Pop, a emis aviz fără să consulte CTATU, arată clujust.ro. Ba mai mult, arhitectul sef si-a dat avizul in ciuda faptului ca in comisia de urbanism proiectul fusese inițial respins. A doua oară a mers pe calea scurtă și nu au mai dus dosarul in comisie.

Din datele de la dosar, în cadrul sedintei CTATU in care s-a respins proiectul, potrivit procesului-verbal, primarul Emil Boc a sugerat ca vor mai trebui reduse din etaje. Apoi, peste 3 luni, s-a votat hotărâre de Consiliu Local de aprobare a PUD cu acelasi regim de inaltime. Hotărârea de Consiliu Local a fost anulată de instanțe.

Reprezentanții Consiliului Local au susținut în recursul de la Curte că prima instanță a interpretat greșit normele legale.

Motivarea deciziei Curții de Apel Cluj – Secția de Contencios administrativ și fiscal
”În privința motivului de nelegalitate prev. de art. 488 alin. 1 pct. 8 C.pr.civ., se critică faptul că pe baza unei interpretări greșite a normelor legale s-a reținut că HCL 808/2017 s-a dat în baza unui aviz de oportunitate nul deoarece arhitectul șef pentru a emite avizul de oportunitate necesar era obligat să consulte CTATU cu privire la documentația modificată.

Această critică se susține în sensul că prevederile art. 37 din Legea 350/2001 arată că CTATU este organ consultativ cu atribuții de analiză expertizare tehnică și consultanță care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului șef, acestuia aparținându-i avizul tehnic conform art. 37 alin. 1 indice 3 din această lege.

Potrivit Anexei 2 a Legii 350 avizarea este o procedură de analiză și exprimarea punctului de vedere a unei comisii tehnice având ca obiect analiza soluțiilor funcționale a indicatorilor tehnico economici și sociali, ori a altor elemente prezentate în documentațiile de amenajare și urbanism.

În acest caz, membri comisiei CTATU au făcut o serie de observații în ședința din 14.02.2017, dar argumentul conform căruia arhitectul șef a ținut seama de aceste observații nu poate fi luată în considerare pentru că documentația inițială față de care s-au făcut observații a fost modificată prin documentația nr. 120136/2017 care nu a mai intrat în analiza comisiei CTATU, nu a remediat abaterile constatate privind nr. de etaje, încărcarea parcelei, accesul auto, nr. locurilor de parcare, dar cu toate acestea și fără a fi analizată de comisie, arhitectul șef a emis avizul nr. 612/17.07.2017

Mai multe, AICI – Decizie anulare PUD clădire pe strada în regenerare Brâncuși. Arhitectul șef a emis aviz fără să consulte CTATU.

Instanța a penalizat felul în care Primăria a aprobat restructurarea unei parcele de pe strada Brâncuși cu un bloc de 6 niveluri. Proiectul imobiliar e al fiilor fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. Printre vecinii care au primit câștig de cauză este reprezentantul Fortech, Călin Văduva

Pe strasa Brâncuși, zonă de restructurare în Planul Urbanistic General, Primăria a aprobat proiecte pe bandă rulantă în locul locuințelor individuale de la stradă. Printre cei care au primit acceptul să edifice blocuri de locuințe sau birouri sunt Arobs dar și Digger Apartements, ultima dintre ele fiind legată de numele fostului cameraman al primarului Emil Boc, Ovidiu Moldovan (Didu), care s-a apucat de afaceri imobiliare după întorcerea lui Boc în fruntea Primăriei.

Detalii: Încă un proiect al fostului cameraman al primarului Boc. Arhitecții au făcut mișto și au criticat pentru prima dată public felul în care proiectează firma Arhimar pe aceeași stradă

Proiectul imobiliar al fraților Mărghitaș s-a discutat la Comisia de Urbanism a Primăriei în 14 februarie 2017. Atunci, Călin Văduva și o altă vecină, Ildiko Nagel, au formulat obiecții față de felul în care se dorește ridicare blocului cu apartamente de pe Brâncuși, lângă casele lor. Ulterior, proiectul a fost aprobat prin avizul arhitectului șef în luna iunie 2017 și în septembrie a ajuns în Consiliul Local, unde a fost aprobat. Vecinii au arătat că la ședința de urbanism din luna februarie 2017 s-a spus expres că proiectul nu a fost avizat, însă ulterior proiectanții au depus o altă documentație care a fost până la urmă discutată cu ușile închise și a primit aviz de la arhitectul șef, fără ca vecinii să fie informați. Ulterior și Consiliul Local a aprobat proiectul în septembrie 2017 prin HCL-ul 808. Călin Văduva și ceilalți vecini au cerut Primăriei printr-o plângere prealabilă discutată în noiembrie 2017 să revoce hotărârea și să nu permită edificare acestui bloc de locuințe, mult prea înalt și masiv, care deranjează vecinătățile și care a fost aprobat cu ușile închise, prin discuții ale comisiei operative, fără ca vecinii să fie chemați la o dezbatere reală sau să se prezinte exact proiectul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu