Instanța a penalizat felul în care Primăria a aprobat restructurarea unei parcele de pe strada Brâncuși cu un bloc de 6 niveluri. Proiectul imobiliar e al fiilor fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. Printre vecinii care au primit câștig de cauză este reprezentantul Fortech, Călin Văduva
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 28, 2021 0 1334
O hotărâre de Consiliu Local prin care s-a aprobat proiectul urbanistic pentru construirea unui bloc de 25 de metri (cu trei etaje și două retrase) pe strada Brâncuși la nr.98 lângă case cu parter și două etaje a fost anulată de Tribunalul din Cluj.
Aceasta după ce vecinii au reclamat faptul că proiectul a fost aprobat cu ușile închise, în comisia operativă a Primăriei, fără informarea tuturor vecinilor afectați, dar și că viitorul bloc nu respectă regulile de amplasare pe parcelă sau distanțele față de vecinătăți. Dezvoltatorii imobiliari sunt firmele Romdesign și SC Teresa Construct, prima dintre ele fiind legată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fiii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş. Printre contestatari este CEO-ul Fortech, Călin Văduva, vecin cu viitorul proiect imobiliar. Decizia nu e definitivă și se poate ataca cu apel.
Tribunalul Cluj a admis săptămâna aceasta anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 808/2017 prin care Primăria a aprobat un proiect urbanistic pentru un bloc cu 6 niveluri supraterane pe strada Constantin Brâncuşi, la nr. 98. Decizia nu este definitivă.
Proiectul imobiliar de pe strada Brâncuși nr. 98 – imobil mixt cu un spațiu comercial la parter și apartamente la etaj, cu subsol, partere, trei etaje și două retrase – are ca beneficiari firmele Romdesign și SC Teresa Construct, prima dintre ele fiind legată de Liviu Septimiu Mărghitaş şi Octavian Victor Mărghitaş – fiii fostului rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, Liviu Alexandru Mărghitaş.
Pe strasa Brâncuși, zonă de restructurare în Planul Urbanistic General, Primăria a aprobat proiecte pe bandă rulantă în locul locuințelor individuale de la stradă. Printre cei care au primit acceptul să edifice blocuri de locuințe sau birouri sunt Arobs dar și Digger Apartements, ultima dintre le fiind legată de numele fostului cameraman al primarului Emil Boc, Ovidiu Moldovan (Didu), care s-a apucat de afaceri imobiliare după întorcerea lui Boc în fruntea Primăriei.
Proiectul imobiliar al fraților Mărghitaș s-a discutat la Comisia de Urbanism a Primăriei în 14 februarie 2017. Atunci, Călin Văduva și o altă vecină, Ildiko Nagel, au formulat obiecții față de felul în care se dorește ridicare blocului cu apartamente de pe Brâncuși, lângă casele lor. Ulterior, proiectul a fost aprobat prin avizul arhitectului șef în luna iunie 2017 și în septembrie a ajuns în Consiliul Local, unde a fost aprobat. Vecinii au arătat că la ședința de urbanism din luna februarie 2017 s-a spus expres că proiectul nu a fost avizat, însă ulterior proiectanții au depus o altă documentație care a fost până la urmă discutată cu ușile închise și a primit aviz de la arhitectul șef, fără ca vecinii să fie informați. Ulterior și Consiliul Local a aprobat proiectul în septembrie 2017 prin HCL-ul 808. Călin Văduva și ceilalți vecini au cerut Primăriei printr-o plângere prealabilă discutată în noiembrie 2017 să revoce hotărârea și să nu permită edificare acestui bloc de locuințe, mult prea înalt și masiv, care deranjează vecinătățile și care a fost aprobat cu ușile închise, prin discuții ale comisiei operative, fără ca vecinii să fie chemați la o dezbatere reală sau să se prezinte exact proiectul.
Consiliul Local a decis să respingă plângere, după cum a recomandat arhitectul șef al orșaului, Daniel Claudiu Pop dar și ceilalți șefi de la Direcția de Urbanism.
În 2018, Văduva și alți vecini au pornit o acțiune în instanță. Călin Văduva, împreună cu soţia Alina-Mirela şi încă cinci clujeni (Ildiko Nagel, Cristian Scuturici, Ramona Scuturici, Corina Corpadea, Ovidiu Pop) au dat în judecată firmele Romdesgin, Teresa Construct şi Consiliul local și au obținut suspendarea Hotărârii de Consiliul Local prin care s-a aprobat proiectul blocului cu 6 niveluri supraterane, în martie 2018, apoi în septembrie 2018, sentința a rămas definitivă. Ulterior s-a deschis și procesul de anulare a hotărârii de Consiliu Local, proces prin care au primit acum câștig de cauză.