Închide

O casă de sondaje din Cluj întreabă 1.400 de părinți în ce condiții ar trebui redeschise școlile. Doar 4% preferă sistemul online

EducaţieTop News by Actual de Cluj - ian. 28, 2021 0 171

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, casa de sondaje din Cluj, întreabă părinții în ce condiții ar trebui deschise școlile și grădinițele și arată modul în care copiii au făcut școală ori grădiniță în pandemie, dar relevă și cele mai mari dificultăți percepute de către părinți în această perioadă. Sondajul arată și care sunt cele mai mari temeri ale părinților în perspectiva întoarcerii copiilor fizic la grădiniță sau școală și, mai ales, în ce condiții doresc să se petreacă revenirea la școală.

IRES a întrebat peste 1.400 de părinți cu copii de vârstă școlară sau preșcolară iar  principalele concluzii ale sondajului sunt că 70% dintre părinți vor ca școala să înceapă în format clasic, cu toți copiii în clase, dar 1 din 5 ar prefera să existe în continuare sistemul hibrid. În fine, 4% dintre respondenți vor ca sistemul să rămână unul online.  De altfel, mai mult de jumătate dintre părinții elevilor din ciclurile preuniversitare se declară mulțumiți de școala online.

Din întreg eșantionul de părinți, 42% au copiii în învățământul primar, 34% – învățământ gimnazial și 24% – liceu. În ciuda pandemiei, două treimi dintre părinții din România cred că școlile și grădinițele ar trebui deschise cât mai curând sau ar fi trebuit să fie deschise deja. O cincime dintre părinți sunt, însă, mai precauți, considerând că școlile/grădinițele ar trebui deschise doar după ce rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori. Ce ar trebui făcut în direcția deschiderii școlilor în siguranță? Măsuri stricte de distanțare, măsurarea temperaturii, purtarea măștilor și altele, răspund jumătate dintre părinți. Alții menționează testarea periodică, utilizând teste rapide, a personalului didactic – 39% dintre respondenți, dar și vaccinarea personalului didactic și nedidactic (27%) sau testarea periodică a copiilor (26%).  Peste jumătate dintre intervievați – 56% – consideră că decizia autorităților privind redeschiderea școlilor/grădinițelor depinde în foarte mare sau mare măsură de vaccinarea anti Covid-19 a cadrelor didactice și a personalului auxiliar prezent în unitățile de învățământ.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu