Închide

Directorul Companiei de Apă Someș susține că deversările apelor menajere din canalizarea orașului direct în Someș pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a canalului colector nu au avut nici un impact asupra mediului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 28, 2021 0 1051

Debitul mărit prin intervenția Hidroelectrica pe Someș în timpul deversărilor apelor menajere de la Stația de Epurare a Orașului a diminuat impactul asupra mediului și l-a făcut aproape spre zero, după cum a spus directorul Companiei de Apă Somș, Mihai Neamțu. El a arătat public la ședința Consiliului Județean din 28 ianuarie că lucrările de întreținere a canalului colector al Stației de Epurare se fac odată la aproximativ 10 ani și că din 1973 de când există stația, se procedează la fel – se evacuează apa menajeră în Someș și se operează manual întreținerea canalului, neexistând altă soluție.

Explicațiile au fost cerute la finalul ședinței de consiliera județeană Elena Muscă. A intervenit și consilierul județean PMP Ovidiu Călin Cosma – soțul fostei șefe a Sistemului de Gospodărie a Apelor din Cluj, Ana Maria Cosma, aflată în centrul scandalului izbucnit la Administrația Bazinală Someș Tisa legat de deversările apelor menjere direct în Someș, în decembrie anul trecut.

Video-ul care arată aceste deversări a fost făcut public de activistul Adrian Dohotaru abia anul acesta. Deversările apelor menajere direct în Someș din decembrie 2020 au provocat un adevărat scandal în oraș, după ce directorul ABST, Ovidiu Vișan, e acuzat de Ana Maria Cosma că a vrut să mușamalizeze situația și a supus-o unor presiuni fantastice, în loc să fie preocupat de poluarea râului.

Detalii despre scandal: Video-ul cu deversările apelor menajere neepurate în Someș care a generat un adevărat scandal la Apele Române și plângeri penale făcut public. „Someșul poluat la înțelegere politică”

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, l-a chemat în ședință pe directorul Companiei de Apă Someș, Mihai Neamțu. Tișe a mai spus că a cerut o informare asupra situației și că a primit o adresă pe care a și citit-o. Potrivit adresei, apele uzate s-au deversat direct în Someș având în vedere că trebuiau executate lucrările de întreținere periodică a canalului colector iar acestea se pot face doar manual. Mărirea debitului Someșului prin intervenția Hidroelectrica a asigurat diluția apelor și a diminuat impactul asupra mediului.

Mihai Neamțu a intervenit în ședință și a spus că debitul pe Someș a fost mărit de la 2 metri cubi pe secundă la 12 metri cubi pe secundă și că, la 100 de metri de locul în care s-au deversat apele uzate, calitatea apei din râu era în limite normale.

El a mai spus că din 1973 de când s-a făcut stația de epurare a orașului se efectuează aceste lucrări periodice de întreținere a canalului colector care se fac aproximativ din 10 în 10 ani, sau și mai repede dacă apar probleme legate de colamatarea acestui canal. Ultima întreținere potrivit lui Neamțu s-ar fi făcut în anul 2000.

Potrivit lui Neamțu, lucrările de întreținere s-au făcut în perioada 7 decembrie – 18 decembrie 2020, perioadă în care s-au făcut versări între orele 8-16.00.

Consilierul Ovidiu Călin Cosma a arătat că acum debitul pe Someș este de 42 de mcubi pe secundă, arătând că cei din Compania de Apă Someș ar fi cerut mărirea și mai mult a debitului pentru că există o serie de acțiuni de control și în acest fel se dorește mușamalizarea situației deversărilor de anul trecut. Neamțu nu a mai răspuns acestor acuze, după ce președinele Alin Tișe a încercat să deturneze discuția și să invoce procedurile de luare a cuvântului sau faptul că Ovidiu Cosma oferă răspunsuri la întrebări în locul directorului Neamțu.

De altfel, activistul Adrian Dohotaru a fost pe teren în zona stației de epurare și a făcut o serie de filmări recente și a arătat că mirosul în zonă e pestilențial și a cerut și el explicații privind poluarea Someșului și a întregii zone din Cluj-Napoca din zona stației de epurare.

Stația de Epurare a Clujului a fost modernizată cu bani europeni în perioada 2009-2013, după cum a mai arătat Neamțu. Compania mai are un proiect cu finanțare europeană pentru o stație de tratare termică a nămolului provenit de la Stația de Epurare. El a spus că singura soluție pentru a nu se mai deversa apele uzate în Someș atunci când se operează lucrări de întreținere este să se mai înființeze un canal de colectare suplimentar care să preia apa menajeră.

Neamțu nu a precizat despre ce investiție este vorba, dar a spus că îi va face o propunere președintelui Alin Tișe în acest sens, după ce va fi terminată lista de investiții pentru anul acesta.Oficialul a mai arătat că este nevoie și de identificarea unei teren unde să fie posibilă investiția.

Directorul Companiei de Apă Someș a mai confirmat că a cerut acceptul ABAST pentru deversarea apelor menajere în Someș în data de 20 octombrie, printr-o adresă oficială, la care a spus că cei din Direcția Apelor ar fi răspuns telefonic și au cerut ca deversarea să se facă când vine o perioadă mai friguroasă ca impactul asupra mediului să fie cât mai mic.

În discuție a intervenit și consilierul PNL, Ioan Cristian Haiduc, care a calificat ca inadmisibile noile investiții de la Compania de Apă Someș pentru construirea unui nou canal colector care să nu mai permită deversarea întregului debit din canalizarea orașului direct în Someș, atunci când se fac lucrări de întreținere. El a motivat că există foarte multe localități în județul Cluj care nu au canalizare și către acestea ar trebuie orientate investițiile, arâtând că se face prea mult caz asupra situației deversărilor.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.