Închide

Emoții pentru liberalii clujeni, care pot pierde funcția de prefect / Ce rol joacă Bihorul în negocierile derulate în coaliția guvernamentală/ Câte funcții a cerut fiecare partid

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 28, 2021 0 982

Potrivit înțelegerilor din coaliția de guvernare,  luni ar urma să aibă loc împărțirea funcțiilor de prefecți și subprefecți, au informat surse guvernamentale pentru Actual de Cluj. UDMR și-a negociat 5 funcții de prefecți și 18 funcții de subprefecți. USR-PLUS ar urma să primească 14 funcții de prefecți și 28 de funcții de subprefecți. PNL obține restul funcțiilor rămase, revenindu-i totodată prima opțiune în privința Prefecturii Capitalei.

„Va fi cam ca în jocul Nu te supăra frate!  Primii aleg liberalii. Dacă cer ei Prefectura București, USR-PLUS va avea a doua opțiune și mai mult ca sigur va fi pentru Timiș. Există însă și varianta ca Ludovic Orban să nu ia în considerare Capitala și să aleagă Bistrița, pentru că am înțeles că are un foarte mare interes pentru acest județ. Așa că dacă iau liberalii Bistrița la prima tragere, s-ar putea ca Bucureștiul să revină USR-ului. Va fi interesant de urmărit, pentru că și liberalii au foarte mare inters pentru Timișora, având în vedere că au pierdut acolo Primăria”, au informat surse guvernamentale pentru Actual de Cluj.

Negocierile privind funcțiile de prefecți și subprefecți s-au purtat în termeni destul de tensionați, au informat aceleași surse pentru Actual de Cluj, pentru că UDMR a refuzat orice fel de compromis, insistând pentru 5 funcții de prefecți, dintre care 4 în Ardeal, mai precis în Bihor, Satu Mare, Sălaj și Arad. A cincea funcție este solicitată oriunde în țară, mai puțin Covasna sau Harghita, unde, evident, formațiunea maghiară este deja foarte bine reprezentată la nivel administrativ.

De ce riscă liberalii clujeni să piardă prefectura în fața UDMR

Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, ar fi transmis că respinge, în mod categoric, pretențiile UDMR, și că ar fi dispus să accepte să dea prefectura unui maghiar doar cu condiția să decidă el cine anume să ocupe funcția de prefect. „Liderii UDMR n-au vrut să audă de propunerea lui Bolojan. De altfel, din cazua neînțelegerilor cu Bolojan, reprezentanții UDMR s-au ridicat de mai multe ori de la masa negocierilor”, a informat aceeași sursă pentru Actual de Cluj.

În cazul în care UDMR nu va obține Bihorul, rămâne Clujul ca variantă de rezervă agreată de liderii maghiari, mai spun sursele Actual. Pentru funcția de prefect al Clujului din partea UDMR a fost deja vehiculat numele tânărului avocat Tasnadi Istvan (de la firma de avocatură NNDKP- controlată de cunoscutul avocat Ciprian Păun). Avocatul Tasnadi Istvan a recunoscut în spațiul public că se află în cărți, fie pentru funcția de prefect, fie pentru cea de subprefect.

Ce se întâmplă cu actualul prefect liberal, Mircea Abrudean?

Conform Ordonanței de Urgență  prin care se modifică actualul Cod Administrativ, prefecții primesc un nou statut, urmând să mai păstreze calitatea de înalți funcționari publici maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. După cele 30 de zile, Guvernul trebuie să emită o nouă Hotărâre de numire în funcții. În consecință, unii prefecți vor fi renumiți în funcție, alții nu.

În ce-l privește pe actualul prefect de Cluj, liberalul Mircea Abrudean, este deja cunoscut faptul că acesta își dorește funcția de Secretar general al Guvernului. Abrudean a și confirmat că este interesat de o funcție în apartul central guvernamental și că ar prefera-o pe cea de Secretar general. Numai că Abrudean nu este nici pe departe singurul nume luat în calcul de către liderii de la centru pentru funcția de secretar general – spun surse din partid.

În cazul în care nu obține o poziție în Guvern, Mircea Abrudean se vede nevoit să se mulțumească cu funcția  de prefect, lucru care se poate întâmpla doar printr-o susținere fermă din partea actualilor lideri liberali clujeni, respectiv a lui Emil Boc și a lui Daniel Buda, postul fiind negociat la București cu reprezentanții UDMR care sunt primii interesați.

USR-PLUS are cel mai mic interes să solicite funcția de prefect de Cluj, mai spuns sursele Actual, pentru că președintele Dan Barna are mize politice în alte județe importante, precum Timiș, Sibiu și Brașov. Barna nu se află în relații prea bune cu actuala conducere clujeană a USR-PLUS, neavând preocupare să propuleseze pe nimeni din organizație în funcția de prefect de Cluj. „Posibil ca USR să obțină la Cluj doar funcția de subprefect. Oricum, dacă va rămâne sau nu Abrudean în ecuație, liberalii clujeni nu sunt dispuși să cedeze funcția de prefect, ca atare rămâne de văzut ce strategie vor aborda cu UDMR”, a apreciat aceeași sursă pentru Actual de Cluj.

Sursa Foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare