Închide

Video-ul cu deversările apelor menajere neepurate în Someș care a generat un adevărat scandal la Apele Române și plângeri penale făcut public. „Someșul poluat la înțelegere politică”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 25, 2021 2 1243

Activistul Adrian Dohotaru a postat public înregistrarea pe care a primit-o la finalul anului, în decembrie 2020, și care are surprinde deversarea apelor menajere neepurate de la Stația de Epurare a Clujului direct în Someș. Înregistrarea ar fi fost trimisă de pe un presupus email fictiv directorului instituției, cu amenințarea că va fi trimisă presei, dar și activistului Dohotaru și a generat un adevărat scandal în Administrația Bazinală Someș-Tisa. Dohotaru a mai postat alături de respectiva înregistrare și un video realizat la finalul săptămânii trecute în zona stației de epurare și a Someșului și a anunțat că e convins că situția nu este singulară și a făcut sesizări. El a explicat și de ce a preferat să nu facă anul trecut niciun demers, după ce a primit emailul în cauză. „Angajați ai Apelor Române – Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST) acuză noul director Ovidiu Vișan, numit pe filieră politică PNL, că a ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei de Apă Someș SA, pentru a deversa, fără tratare corespunzătoare, apele uzate ale Clujului în râul Someș. Printre ei,este Ana-Maria Cosma, care îl acuză pe șeful ei Ovidiu Vișan, de sechestrare, dar și de poluare a Someșului”, a sintetizat Dohotaru scandalul de la Apele Române din Cluj.

Demersul lui Dohoratu vine după ce astăzi a apărut în PressoneAngajată la Apele Române, sechestrată și bruscată de șeful ei numit politic: „La Poliție mi-au spus că nu m-am născut în societatea potrivită” punctul de vedere al fostei șefe a Sistemului de Gospodărire a Apelor, Ana Maria Cosma, privind situația deversărilor de ape menajere neepurate în Someș și a unui incident petrecut în 17 decembrie când directorul Ovidiu Vișan (detașat să conducă instituția din august 2020) ar fi încercat să o intimideze să recunoscă să ea este cea care ar fi înregistrat și a trimis presei video-ul care surprinde deversarea cu pricina, umilind-o și supunând-o unor presiuni mari.
„Directorul primise un e-mail în care era amenințat de destinatar că va face publică respectiva deversare, fapt care lui i-a produs mare neliniște. Scria acolo că informația va ajunge în presă. Fiind o acțiune cu impact major asupra mediului, el a fost foarte stresat și a chemat mai multe persoane într-o ședință. Ne-a adunat pe mai mulți, în acea zi, și a început prin a spune că el trebuie să afle neapărat cine a trimis filmarea și fotografia care se regăseau în e-mailul respectiv, care ar fi ajuns deja și la un activist de mediu (n.r. – Adrian Dohotaru). Preocuparea majoră era ca acele informații să nu se scurgă către presă. Sub stresul gândului că s-ar putea întâmpla asta, a adunat mai multe persoane din instituție care știau de acțiunea respectivă, presupunând că unul dintre noi ar fi făcut e-mailul respectiv”, arată Ana Maria Cosma.
Dohotaru este indicat ca unul dintre cei care a cunoscut situația și a primit video-ul și e-mailul legat de deversarea apelor menajeze de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Someș, direct în Someș. El recunoaște că informația prezentată de Cosma e veridică și explică public de ce a preferat să nu ia atititudine.

„În decembrie, am primit o informare care explică situația deversărilor din partea unui angajat sau angajate ABAST, semnat Carmen Grozavu, plus o fotografie și un video, cu deversări în Someș, care, potrivit angajatului „exced cadrul legal, cu consecințe grave asupra activității ținstituției, și a siguranței populației”.
Cum acuzațiile erau grave, am sunat-o pe dna Grozavu și am întrebat-o în legătură cu conținutul e-mailului. În paranteză fie spus, mă interesează de ani de zile tema Someșului pentru că am propus spații verzi conectate la râu, pistă metropolitană, intervenții ale autorităților pentru a diminua poluarea cu deșeuri etc. Sunt și unul dintre administratorii paginii Someșul nostru, probabil de aceea a și venit acest mail. Pagina s-a născut când mai mulți activiști civici am salvat de la tăiere sute de copaci pentru o nouă arteră auto, în contrast cu retorica administrației locale de a face alei și piste la râu. Carmen Grozavu mi-a spus că nu ea a trimis mailul. Atunci am rugat-o să-mi confirme dacă poluarea râului e reală, dar dânsa inițial nu mi-a putut confirma acest lucru. Așa că nu am dat mai departe informația. După care mi-a zis că pot fi citat într-un proces și că poluarea poate fi reală. Nu am făcut nimic public, așteptând autoritățile să-și facă treaba. Dar cum apar informații în media despre proces, despre acuzații privind abuzuri ale directorului Vișan, fac public video-ul primit în decembrie, plus alte filmări recente, din weekend”, a arătat Dohotaru.
Activistul spune însă că a făcut acum mai multe sesizări, după ce a fost în weekend la Stația de Epurare a Companiei de Apă și a descoperit un „canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu”.
„Conducerea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apa Somes.SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul SOMEȘ, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă … Stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacuează toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publica (dejectii) direct in raul Somes fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic … [c]a să mușamalizeze toata aceasta poluare, Ioan Curt din partea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa solicită prin adresa oficială nr 14110 din 03.12.2020 ca SC.HIDROELECTRICA.S.A –SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ să asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în așa fel încât să mascheze aceasta poluare continuă””, citează Dohotaru din conținutul emailul pe care l-a primit împreună cu înregistrarea video.
Scandalul de la Apele Române din Cluj a ajuns în atenția publică după ce infocluj.eu a publicat o scrisoare deschisă prin care liderul de sindicat din instituție, Cornel Brișcaru, l-a reclamat pe directorul Ovidiu Vișan ministrului mediului datorită presiunilor la care a supus-o pe Ana Maria Cosma.
De cealaltă parte, directorul ABAS a declarat public, atât la Napoca fm cât și citat de știrirecluj.ro că, de fapt, el este cel căruia i s-a orchestrat situația de către cei din Sindicat.
Mai mult, Vișan a spus că își va da demisia doar în cazul în care o instanță va stabili acest lucru, arătând că situația este mult mai complicată și că e pregătit să dea declarații și să prezinte organelor competente varianta sa.
Ana Maria Cosma a făcut o plângere la parchet împotriva lui Vișan în 30 decembrie, prin care îl acuză că a umilit-o și s-a comportat abuziv după a aflat că ea a trimis o fotografie cu deversarea de ape menajere în Someș realizată la fața locului de inspectorii de la Administrația Bazinală Someș Tisa către directorul național adjunct al Administrației Naționale a Apelor Române, Flaviu Radu. Cosma a spus că directorul a supus-o unor presiuni ca să o determine să recunoască că ea ar fi fost cea care i-ar  fi trimis e-mailul și video-ul la care a făcut referire și Dohotaru.
De altfel, Vișan a spus public în 20 decembrie la Napoca FM că divergențele cu Ana Maria Cosma s-au legat de faptul că aceasta ar fi divulgat informații clasificate, fără să spună exact despre ce este vorba. În aceeași zi, Foaia Transilvană a prezentat informații prin care arată că procurorii clujeni au demarat o anchetă împotriva lui Vișan, după ce Ana Maria Cosma l-a reclamat că a supus-o la presiuni enorme după ce ar fi refuzat să mușamalizeze poluarea de pe râul Somș prin deversările apelor menajeze neepurate.
Detalii: Scandal la Apele Române Cluj. Procurorii au demarat o anchetă. Omul lui Boc este vizat. Cum s-a comportat directorul Vișan cu o angajată!
Tot astăzi, Apele Române din Cluj au luat poziție referitor la deversările apelor menajere în Someș, cele surprinse în video.Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic, fiind respectate condițiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. Această deversare constituie o situație excepțională, reglementată de legislația în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someș SA, care a trebuit să execute curățarea canalului colector ce transportă apele uzate spre stația de epurare din Cluj-Napoca. Dacă intervenția nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someșul Mic. Aplicând principiul precauției, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calității apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluție corespunzătoare. Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de șapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare. În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval și nu am constatat depășiri ale concentrațiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”, a arătat ABAST.

2 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare