Închis de aproape două decenii timp în care a organizat doar expoziții temporare, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj anunță azi că pregătește o ”expoziție temporară extraordinară”, ”unul dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT”
Cultură by Mihai Prodan - apr. 04, 2024 0 122

Închis de aproape două decenii timp în care a organizat doar expoziții temporare, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj anunță azi că pregătește o ”expoziție temporară extraordinară”, intitulată ”Războinici uitați și podoabe eterne”, ”unul dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT”.
Vernisajul e programat pentru sfârșitul anului iar expoziția include tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane și vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. ”Prin modul de expunere inovativ și interactiv, expoziția va fi de interes pentru toate generațiile”, arată muzeul.
Cele mai importante artefacte ale expoziției fac parte din tezaurul de la Șimleul Silvaniei, descoperit în două etape – în 1797 și 1889 – și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei din Viena și a Muzeului Național Maghiar din Budapesta. ”Tezaurul de la Șimleul Silvaniei este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, spune directorul muzeului, Felix Marcu.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
CNA a dispus într-o săptămână eliminarea a 20 de postări care conțineau dezinformări. Acestea aveau peste 11 milioane de aprecieri
mart. 22, 2025 0
-
Primăria Cluj-Napoca anunță că anul viitor va da în folosință un centru pentru vârstnici, cu 70 de locuri. Orașul are un deficit serios de astfel de spații
mart. 22, 2025 0