Închide

Închis de aproape două decenii timp în care a organizat doar expoziții temporare, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj anunță azi că pregătește o ”expoziție temporară extraordinară”, ”unul dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT”

Cultură by Mihai Prodan - apr. 04, 2024 0 94

Închis de aproape două decenii timp în care a organizat doar expoziții temporare, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj anunță azi că pregătește o ”expoziție temporară extraordinară”, intitulată ”Războinici uitați și podoabe eterne”, ”unul dintre cele mai importante evenimente organizate vreodată de MNIT”.

Vernisajul e programat pentru sfârșitul anului iar expoziția include tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane și vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. ”Prin modul de expunere inovativ și interactiv, expoziția va fi de interes pentru toate generațiile”, arată muzeul.

Cele mai importante artefacte ale expoziției fac parte din tezaurul de la Șimleul Silvaniei, descoperit în două etape – în 1797 și 1889 – și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei din Viena și a Muzeului Național Maghiar din Budapesta. ”Tezaurul de la Șimleul Silvaniei este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, spune directorul muzeului, Felix Marcu.

Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre cele mai mari pietre de onix fațetate, impresionantă prin dimensiune și execuția excepțională. ”Obiectul are o valoare impresionantă atât din perspectiva culturală, cât și financiară, ilustrând bogăția și măiestria remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea. Expoziția își propune să prezinte aceste elite prin intermediul celor mai însemnate descoperiri arheologice, care evidențiază fenomene istorice și arheologice majore care au influențat evoluția Europei și constituie o moștenire culturală comună pentru comunitatea europeană”, arată muzeul.
”Expoziția va arăta că epoca migrațiilor nu trebuie privită ca o perioadă întunecată, ci mai degrabă o epocă de tranziție din antichitatea târzie către o nouă eră, ea fiind catalizatorul pe care s-a clădit istoria statelor europene medievale. Evenimentul subliniază bogăția și diversitatea culturală a regiunii Dunării de mijloc, o zonă de o importanță strategică din antichitate și până astăzi”, spune muzeograful Alpár Dobos.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.