Închide

Început de an cu alegeri pentru o nouă conducere la universitățile din Cluj/Actualii rectori candidează din nou

ActualitateAdministrațieEducaţieTop News by Actual de Cluj - ian. 10, 2024 4 1064

Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Desing urmează să-și aleagă structurile de conducere și noii rectori în prima parte din 2024. La Academia de Muzică „Gheorghe Dima” alegerile pentru rector vor avea loc abia în 2025. Deja Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a parcurs acest proces la finalul anului trecut reconfirmând-o în funcție pe Anca Buzoianu, rectorul care a condus UMF.

 

În cazul UBB și al Universității de Artă și Design, actualii rectori se află la primul mandat. În cazul UTCN, USAMV sau Academia de Muzică, rectorii au deja două mandate. Chiar și așa, în contextul noii legi a educației adoptată în vara lui 2023 care impune pentru rectorii cu două mandate de 5 ani interdicția de a mai candida la șefia universităților, rectorii clujeni cu două mandate la activ mai pot participa la alegeri, arată www.făclia.ro, menționând că legea nu retroactivează și se va aplica din momentul intrării în vigoare, pe viitor.

La USAMV, ultima zi de depunere a candidaturilor a fost 10 ianuarie iar în cursă pentru șefia universității a intrat actualul rector Cornel Cătoi și prorectorul Leon Muntean, potrivit aceeleiași surse. Votul va avea loc în data de 1 februarie. Cornel Cătoi a câștigat cel de-al doilea mandat de rector în februarie 2022 cu un număr de 236 de voturi, respectiv 75,16% din numărul total al acestora.Ceilalți candidați la funcția de rector, profesorul Felix Arion și profesorul Florinel Gheorghe Brudașcă, au întrunit 49, respectiv 29 voturi. Șase voturi au fost anulate.

În cazul UBB, candidaturile s-au depus până în 9 ianuarie iar în cursă ar fi intrat doar actualul rector Daniel David. Alegerile efective vor ave loc în 9 februarie. Daniel David a cîștigat în 2020 alegerile, fiind votat rector. El a întrunit 1.026 de voturi din totalul de peste 1.400 de participanți la vot, în vreme ce contracandidatul său, profesorul Ioan Chirilă a fost votat de mai puțin de 400 dintre votanți.

vezi și:

BREAKING Noul rector al celei mai mari universități din țară e Daniel David

La UTCN, alegerile sunt programate în martie, când se vor depune candidaturile iar în 15 mai va avea loc procesul de vot. Actualul rector al universității, Vasile Țopa, urmează să candideze pentru un nou mandat arată sursa citată. Prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa a fost confirmat în funcția de rector al UTCN, pentru al doilea mandat consecutiv, în urma alegerilor din 18 iunie 2020, când a întrunit 93% din voturile exprimate, prezenţa la vot fiind de 76%. Vasile Țopa are 67 de ani.

La Universitatea de Artă și Design, alegerile ar urma să aibă loc la finalul lunii februarie. Actualul rector, Eugen Savinescu (ales în 2022) va candida pentru un nou mandat. Savinescu a fost ales în 16 decembrie 2022, cu 54 de voturi, în funcția de rector al Universității de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca pentru 2 ani, după ce fostul rector Radu Moraru s-a pensionat. Savinescu a câștigat alegerile în fața conerențiarei Mara Rațiu (rector interimar după demisia lui Moraru) care a pierdut alegerile, întrunind 40 de voturi.

În cazul Academiei de Muzică Gheroghe Dima, alegerile vor avea loc în 2025. Rectorul instituției este Vasile Jucan, cel care a reușit să obțină fonduri pentru proiectul de construire a unui nou sediu al instituției, proiect în stadiu avansat de realizare. Noul sediu al Academiei de Muzică care include și o sală de concerte se amenajează pe strada Bucium, în cartierul Mănăștur, prin reconversia vechii structuri unde a fost început un spital de urgență.

Până acum, doar Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu „Hațieganu” a parcurs procesul de alegeri conform noii Legi a învățământului.În urma alegerilor, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu a fost reconfirmată în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Alegerile au avut loc în cursul zilei de27 noiembrie 2023, având drept de vot 773 cadre didactice și studenți. Potrivit Biroului Electoral al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, au fost prezenți la urne 646 de alegători, respectiv 84%. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obținut un număr de 621 de voturi pentru, reprezentând 97 la sută dintre voturile exprimate, precum și cele mai multe voturi pentru Senatul Universității și Consiliul Facultății de Medicină. În urma acestui scrutin, prof. dr. Anca Dana Buzoianu obține al doilea mandat de rector al UMF.

vezi și:

Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj/”Voi  rămâne fidelă viziunii mele de a face din UMF «Iuliu Hațieganu» o instituție de elită, cu relevanță cât mai mare la nivel internațional”

Noua Legea a educației adoptată în vara lui 2023 aliniază mandatele de rectori la universitățile din România la 5 ani de zile și impune vârsta de pensionare de 65 de ani pentru universitari.

4 comentarii

  1. Dl Topa a avut 2 mandate si jumatate si astazi are 68 de ani (nu 62 cum ati scris dvs in articol)…cum sa fie un om la al treilea mandat la 68 de ani???? nu i-au ajuns 2 mandate jumatate…e de 10 ani rector…sa mai lase si pe alte persoane ca mai sunt oameni foarte capabili in UTCN…

  2. Cum sa fie un om la al treilea mandat la 68 de ani???? nu i-au ajuns 2 mandate jumatate…e de 10 ani rector…sa mai lase si pe alte persoane ca mai sunt oameni foarte capabili in UTCN…

  3. Poate ar trebui sa fie rector o femeie tanara si frumoasa…e cam timpul…dl Topa e foarte batran si a avut 2 mandate jumatate. E destul pt dansul, sa lase si doamnele sa fie…

  4. Dl Topa actual rector UTCN are deja 2 mandate jumatate si nu mai candideaza pt al 3,5..are si o varsta 70 de ani…nu mai duceti lumea in eroare cu articolele voastre.

Scrie un comentariu