Închide

Începe șantierul de modernizare a Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 04, 2022 0 1383

Primăria a anunțat că a dat în 3 ianuarie ordinul de începere al lucrărilor pentru proiectul ,,Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor”. Organizarea de șantier va dura până la mijlocul lunii ianuarie, după care vor începe efectiv lucrările. Durata modernizării este de 20 luni de la momentul emiterii ordinului de începere, deci parcul  va fi gata în septembrie 2023. De șantier se ocupă Nord Conforest (leader) cu Eco Garden Construct în baza unui contract de peste 36,7 milioane lei, fără TVA.
La mijlocul lunii decembrie 2021, odată cu semnarea contractul de execuție pentru modernizarea parcului Feroviarilor, primarul Emil Boc spune că există finanțare de la bugetul local pentru modernizarea grădinii de 5,3 hectare și că, după deschiderea liniilor de finanțare europeană, Primăria va încerca să asigure finanțare complementară.
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat pe Facebook că deja, în prima zi lucrătoare din 2022, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de revitalizare și activare a Parcului și că, efectiv, lucrările vor începe după a doua jumătate a lunii ianuarie. Potrivit termenului contractul, lucrările trebuie terminate în septembrie 2023.
De șantier se ocupă Nord Conforest, firma fraților Așchilean, care mai are și alte contracte cu Primăria clujeană. Valoarea contractului este de peste 36,7 milioane lei fără TVA.

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Lucrările de modernizare includ pe lângă grădina de 5,3 hectare și reabilitarea arterei Parcul Feroviarilor, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș, dar și dotări.

În parc vor fi amenajate 2 lacuri artificiale, platforme de relaxare, se vor construi un pavilion și 2 amfiteatre, se va defini un circuit coerent de alei, se vor face corecții de vegetație, se va monta un sistem modern de iluminat, dar și unul de irigații etc. Se vor monta bănci din lemn cu metal și beton aparent, rasteluri pentru biciclete, se va crea un loc de joacă și unul pentru fitness în aer liber, se vor monta coșuri de gunoi, dar și cișmele de apă.

Strada Parcul Feroviarilor va fi reamenajată cu benzi pentru biciclete separate de vegetație joasă, trotuare cu jardiniere, borduri cu senzori de colectare a apelor pluviale ca pe strada Regele Ferdinand, plantații de tei argintiu pe ambele trotuare. Malurile Someșului, cel spre strada Traian și celălalt spre parc vor fi reamenajate natural cu alei din lespezi de piatră, amenajări peisagere și corecții de vegetație prin toaletări adecvate, mobilier urban, bolovani rotunjiți.

Cele două pasarele pietonale și velo se vor amenaja una spre strada Iuliu Coroianu, iar cealaltă spre strada Spitalului, urmând să creeze noi trasee de traversare a zonei spre Piața Gării.

Vezi și: Licitație de peste 8 milioane de euro pentru activarea Parcului Feroviarilor

Ce include proiectul de modernizare pe scurt:
1.Parcul Feroviarilor – 53.457 mp presupune:
– lucrări de reamenajare integrală a suprafeței parcului, a spațiilor verzi plantate;
– sistem irigații;
– sistem iluminat public;
– mobilier urban;
– reconfigurare alei;
– suplimentare vegetație;
– dotări de agrement, recreere și sport;
– podețe pietonale.
2.Amenajare Strada Parcul Feroviarilor – 8.496 mp presupune:
– lucrări de înlocuire integrală a pavajului;
– amplasare elemente de mobilier urban;
– modernizare sistem de iluminat;
– semaforizare și direcționare către obiectivele turistice și de interes local;
– amenajarea benzilor de biciclete;
– standuri biciclete;
– stații alimentare biciclete și trotinete electrice.
3.Amenajarea malurilor râului Someș presupune:
– amenajări peisagere;
– creare de noi alei pietonale;
– dotare cu mobilier urban nou;
– sistem de iluminat general și arhitectural cu sistem LED;
– un pavilion deschis;
– două platforme odihnă;
– două amfiteatre.
4.Realizare pasarele pietonale peste râul Someș presupune:
– amenajarea a două pasarele pietonale. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste Râul Someșul Mic.
sursa foto: randări Asiza prin care se simulează cum va arăta parcul după proiectul de modernizare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare