Închide

Încep lucrările la parcul din Cluj cu care primarul Boc se mândrește la nivel național. Nicăieri în țară nu veți mai găsi o administrație care să facă parcuri în loc de blocuri – arăta Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 03, 2022 0 576

Firma care face Baza La Terenuri din Mănăștur se va ocupa și de amenajarea parcului Zorilor, o zonă de 1,2 hectare. Este vorba despre un parc de cartier pe care primarul Emil Boc și l-a asumat să îl facă prin exproprierea unui om de afaceri care dorea să ridice blocuri de zece etaje pe amplasament. Boc a anunțat la Ziua Live că a semnat contractul pentru realizarea acestui parc în dimineața zilei de 3 iunie.

Contractul, de peste 6,2 milioane lei, semnat de municipalitate cu Garden Center Grup și Ro-Verde Landscaping, firme din portofoliul omului de afaceri Ionuț Oltean, supranumit de media ”părintele spațiilor verzi din Capitală”, implică proiectare și execuție. Durata lui este de 13 luni (4 luni proiectare și 9 luni execuție). Ca să susțină investiția, municipalitatea intenționează să acceseze bani europeni.

Administrația locală a inițiat din 2019 procedurile legale pentru amenajarea unui parc de 1,2 hectare în cartierul Zorilor pe un teren privat, prin exproprierea proprietarului (compania Florisan din portofoliul omului de afaceri Vasile („Sile”) Pușcaș). Primarul Emil Boc s-a plâns public că este hărțuit de Pușcaș, după ce acesta a intentat mai multe procese municipalității. Deținătorul societății Florisal i-a transmis tot public că nu dorește să fie expropriat, ci vrea să deruleze un proiect imobiliar prin care va face pe cheltuiala sa un parc mai mic, de 3000 mp.

Primarul Clujului a anunțat în repetate rânduri că în Zorilor se va face parc, în ciuda conflictelor şi proceselor în instanţă cu „Sile” Puscas, fostul ginere a omului politic și de afaceri clujean Ioan Rus cel care a cumpărat respectivul teren de 1,2 hectare pentru a construi blocuri cu zece etaje. Primarul a mai ținut să spună că e un proiect dorit de clujeni, că Primăria e prima din România care a ales să facă parc pe un teren unde se doreau blocuri.

„Avem 200 de hectare de parcuri noi care sunt noi sau se modernizează. Nu veți mai găsi un oraș în România care să-și asume să exproprieze terenuri, unde unii și-ar fi dorit să facă blocuri de 14-17 etaje, cum e Parcul Zorilor sau zona Expo Transilvania și să facă parcuri”, a declarat primarul la Napoca Live.

Conceptul, documentația de urbanism și studiul de fezabilitate pentru amenajarea parcului din cartierul Zorilor au fost întocmite de firma Arhi Box.

Parcul, situat pe strada Observator, va avea o suprafață de 1,2 ha și va cuprinde un loc de joacă pentru copii, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah. De asemenea, este prevăzută o zonă de fântâni arteziene, facilități pentru cicliști și zone de promenadă. Plantările de arbori și arbuști se vor realiza într-o proporție de 40% din suprafața totală a parcului. În total se vor planta peste 180 de arbori și peste 240 de arbuști, noi. Parcul e prevăzut cu un sistem de irigații care va permite buna întreținere a suprafețelor verzi, după cum a informat Primăria, acesta urmând să aibă și o mică zonă de stufăriș. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune.

Vezi și:

VIDEO Parcul care a stins lumina la urbanism în 2019

Se actualizează valoarea investiției în parcul Zorilor de pe terenul unde un privat dorea blocuri cu zece etaje. Boc: hărțuirea din instanță ne costă 1 milion de euro în plus

Vezi și: Boc: „Am câștigat toate procesele”. „Vom pregăti licitația”. Parc în cartierul Zorilor, în loc de blocuri

sura foto: captura simulare parc Arhibox

Nici un comentariu

Scrie un comentariu