Închide

VIDEO Parcul care a stins lumina la urbanism în 2019

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 13, 2019 0 908

Parcul de 1 hectar din Zorilor anunțat și asumat de Primărie prin exproprierea unui teren privat din zona străzii Observatorului are filmuleț și documentația de urbanism agreată de comisia de urbanism și avizată de arhitectul șef al orașului. Filmulețul privind simularea mobilării zonei verzi a fost adus la urbanism pentru ca toată lumea să înțeleagă care este normalitatea și cum arată ea, după cum a ținut să spună arhitetctul-șef al municpiului, Daniel Pop.

Parcul propus în Zorilor nu are accepțiunea adevărată de parc, nici măcar de grădină publică, dar va fi o zonă verde de relaxare pentru locuitorii din respectivul cartier. Primarul Boc l-a provocat chiar ironic și pe arhitectul Adrian Iancu (cel care și-a avizat la comisia de urbanism un proeict de blocuri pe amplasament) să vadă normalitatea. Iancu a părăsit cu un zâmbet trufaș pe față sala de ședințe.

    (Asa aratau blocurile lui Iancu cu 10 etaje, 3000mp spatiu verde si 300 de ap aprobate de comisia de urbanism in 24 feb 2016 pe terenul actualului parc)

„Stingeți lumina, să vedem mai bine”, a cerut primarul Emil Boc.

Așa că, timp de 1 minut și ceva, cei care au mai rămas în comisie, adică oamenii Primăriei, arhitectul județului și președintele de la Comisia de Monumente s-au plimbat virtual prin noul parc. Aceasta după aproape 7 ore de dezbateri de pe ordinea de zi preponderent cu mari proiecte imobiliare propuse în oraș.

 

„E frumos, felicitări. Asta e ceea ce susținem deși bătălia pentru el nu va fi ușoară”, a spus Boc cu referite la faptul că Vasile Pușcaș, patronul Florisal, cel care a intrat în posesia terenului, și-a delegat deja avocații să se îndrepte împotriva deciziilor prin care Primăria a decis să exproprieze această suprafață și să facă pe ea un parc.

Boc chiar s-a prefăcut că nu știe cine a făcut proiectul parcului. Pop l-a informat că sunt aceiași arhitecți care au făcut și proiectul bazei La Terenuri din Mănăștur – Arhi box. La baza La Terenuri a lucrat și arhitectul Mihai Racu din Comisia de Urbanism a Primăriei. Arhibox are mai multe contracte prin încredințare directă cu Primăria, inclusiv cel pentru proiectul străzii Bună Ziua.

(sursa: site-ul Primăriei)

Arhitectul șef Daniel Pop a mai ținut să spună că în comisie s-a ajuns la varinata din filmuleț și că s-a optat tocmai pentru ca parcul să nu se supraaglomereze și să poată fi folosit de riveranii din cartier pentru relaxare.

Parcul va avea loc de joacă pentru copii, zonă de recreere, alei, mobilier urban, zonă fitness, spații verzi, chiar o piețetă cu piatră cubică (după cu ma fost configurată în simulările proprietanților). Asumat, 40% din teren urmează să fie plantat cu arbori și arbuști. Chiar se propune păstrarea arborilor maturi care există pe teren, dacă aceștia sunt sănătoși.

(sursă foto: proiect PUZ Arhi Box, site-ul Primăriei)

După etapa de întocmire a avizului arhitetctului șef, proiectul va sta oricum 30 de zile lucrătoare pe site-ul Primăriei, pentru consultare, etapă în care mai poate fi amendat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.