Închide

Încep activităţile în Parcul Feroviarilor. Cum aţi vrea să arate noul parc al oraşului?

ActualitateAdministrațieDezvoltareTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 04, 2017 0 1009

Ateliere şi amenajări în această săptămână în multă vreme părăsitul Parc al Feroviarilor, recent recuperat de primărie. La câteva zile după anunţul că guvernul a aprobat în sfârşit transmiterea terenului către primărie, ONG-urile au program de activităţi şi atelier de urbanism participativ. Clujenii au, aşadar, prilejul să spună cam ce şi-ar dori pentru viitorul parcului de peste 5 ha. Intenţia fusese anunţată cu câteva luni în urmă, dar, după noutăţile privind situaţia juridică a terenului, rezultatele manifestărilor de acolo pot fi puse în altă lumină.

Amintim că în 30 iunie Guvernul României a aprobat transmiterea unui teren, aferent Parcului Feroviarilor, din domeniul public al statului şi aflat în administrarea Ministerului Transporturilor (şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA) în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Scopul e precizat în Hotărârea de Guvern: “în vederea inculderii în programul de reabilitare şi modernizare”. Urmează un concurs pentru amenajarea parcului, susţin reprezentanţii primăriei. „Trebuie realizată tema de concurs, regulamentul concursului, stabilit juriul”, a precizat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei.

Până să se întâmple toate acestea, în câteva zile Parcul Feroviarilor devine „loc de joacă” – cu un
atelier de urbanism participativ pentru activarea spaţiului. „Faptul că a fost lăsat în paragină peste 20 ani a făcut ca Parcul să dispară încet din imaginarul nostru. În ultimii ani au avut loc zeci de acțiuni urbanistice / artistice / culturale menite să împiedice acest proces. Acum e timpul să facem un nou pas pentru a retrezi Parcul Feroviarilor”, spun reprezentanţii fundaţiei AltArt, care se instalează în parc. De joi şi până duminică au loc ateliere şi sesiuni de construcţie de mobilier urban. „Joi şi vineri se planifică, se fac consultări cu participanţii şi sâmbătă şi duminică se construiesc lucruri. Încă nu ştim ce anume – de-aia e participativ atelierul, ca mai întâi să vedem ce vor oamenii”, sintetizează arhitectul Mihai Racu, unul dintre participanţi. Mişcarea va continua pe parcursul verii, precizează cei de la AltArt. „Noi lucrăm toată vara în parc. Şi Fabrica de Pensule. Fabrica va monta un pavilion temporar în parc, un container, pe care îl utilizăm împreună. Amenajările sunt destinate tuturor activităţilor din parc. Ceea ce ne interesează e să încercăm să mobilizăm comunitatea, pe cei din vecinătate şi nu numai, să definească utilizările parcului”, spune Rariţa Zbranca, de la AltArt. Aceasta menţionează că estimează ca procesul să fie unul de durată. „Nu mă aştept la interes larg imediat. De aceea vrem să lucrăm constant, să apuce oamenii să afle despre ce se întâmplă, să câştige încredere. Sunt oameni în oraş şi vara şi parcul e folosit. Nu cred că ideea e să îl umplem, ca la festivaluri, ci pur şi simplu să fie, de exemplu, loc de joacă pentru copiii din zonă, spaţiu de şezut pentru bătrâni, loc de ieşit la picnic pentru oricine din oraş. Am început deja să comunicăm cu vecinii”, spune Rariţa.

Programul activităţilor din această săptămână:
Joi, 6 iunie & Vineri, 7 iunie
10:00-14:00; 15:00-17:00- atelier
Sâmbătă, 8 iunie
10:00-14:40; 15:20-17:20- sesiuni construcție mobilier urban
Duminică, 9 iunie
10:00-14:40; 15:40-17:20- sesiuni construcție mobilier urban + eveniment de inaugurare

Locul de desfășurare:
Atelierul (6-7 iulie) va avea loc la pavilionul Fab Hub, instalat de Federația Fabrica de Pensule în aria centrală a Parcului Feroviarilor.
”Marea construială” (8-9 iulie), sesiunile de amenajare a parcului și de construcție de mobilier urban, vor avea loc în diferite zone ale parcului.

Cine se instalează în parc

Cele patru zile de urbanism participativ, ateliere de lucru şi amenajări în parc au loc sub îndrumarea artistului Michael Kurzwelly (DE) și a colectivului Res Publica. Michael Kurzwelly este un artist acționist german, membru al IKG-Asociația Internațională a Artiștilor, care a căpătat recunoaștere internațională cu proiectul Słubfurt. Acesta a presupus dezvoltarea unei comunităţi urbane și a unei reţele sociale, Nowa America, în zona graniței germano-polone. Proiectul ARS PUBLICA. RES PUBLICA „se focalizează pe un spațiu urban invizibil – neglijat de autorități și locuitori, absent de pe harta mentală a comunității”, spun organizatorii. În continuarea unor acțiuni pilot inițiate de AltArt în 2009 prin proiectul Viitorul Probabil și în 2016 prin proiectul european Artizen, spațiul principal de intervenție al proiectului este Parcului Feroviarilor. Res Publica este, în același timp, și un colectiv interdisciplinar de design și acțiune socială, cu membri fondatori Alex Bogus, Ruth Borgfjord, Kund Kopacz, Mihai Racu, Koter Vilmos, Istvan Szakats, Rarița Zbranca.

Proiectul ”Ars Publica. Res Publica” face parte din programul “Creația Contează/Create to Connect 2017”, derulat de Fundația AltArt împreună cu parteneri din 13 țări europene. Proiectul e realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. E co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

La Fabrica de Pensule se anunţa încă din martie un plan pentru acest parc. Proiectul Federației Fabrica de Pensule este să pună aici un „pavilion pop-up”, adică un container reconvertit, pentru activități, care va circula apoi prin oraș. „Ideea este să găsim noi funcțiuni pentru parc, să adunăm din comunitate idei de folosință”, spunea István Szakáts. Acestea ar putea fi ulterior folosite în conturarea unei teme de concurs. Competiția se va realiza, ca în cazul Someșului sau a Turnului Pompierilor, prin implicarea Ordinului Arhitecților.

Activităţi în Parcul Feroviarilor au mai fost în ultima vreme. În urmă cu un an, aici s-a desfăşurat o Şcoală de Vară, iar arhitectul şef de atunci al oraşului, Ligia Subţirică, a promis că amenajarea locului se va realiza în urma unui concurs de soluţii. Proiectul a fost susţinut de Scena Urbană, în cadrul Universității de Vară Transilvania a Ordinului Arhitecților România Filiala Transilvania (OART).

Vezi şi:
FOTO Parcul Feroviarilor, “preluat” de studenți. Primăria promite concurs în toamnă pentru spațiul părăsit

La Şcoala de Vară de anul trecut, studenții au fost însoțiți și de arhitectul Vasile Mitrea, unul dintre cei mai fervenți susținători ai spațiilor verzi pentru Cluj. Iată ce spunea atunci specialistul despre posibilul viitor al parcului: “E o vegetație deasă spre Someș, care ar merita să fie păstrată, s-ar putea face ceva pavilioane de expoziții sau se poate ca spațiul să devină pur și simplu o grădină amenajată, care să poată fi folosită de locuitori, pentru plimbări și relaxare. E foarte bine că se face concurs, dacă se face concurs. Așa se obișnuiește și primăria că trebuie folosite capetele luminate care există și, unde sunt mai multe capete, pot să fie și mai multe idei bune, pentru valorificarea spațiului. Acum nu se mai întâmplă absolut nimic acolo, în afară de zona terenului de sport, care e bine întreținut. Partea de mijloc e dezvelită de vegetație, acolo ar trebui intervenții, există bazinul care nu funcționează. Trebuie refăcută compoziția și organizarea locului”, spune Mitrea. Anii de glorie ai “Grădinii feroviarilor” au fost undeva în jurul anului 1987 – exista un trenuleț, fântână arteziană, existau alei și iluminatul era funcțional, a amintit Mitrea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare