Închide

Încă un set de declarații pe tema spitalului regional de urgență din Cluj: va fi cel complex din România alături de cel din Iași. Contractele pentru executarea organizării de șantier s-au semnat la Guvern

SănătateTop News by Actual de Cluj - feb. 28, 2024 0 435

Încă o etapă din maratonul de declarații vechi de 15 ani pe tema viitorului spital regional de urgență din Cluj, la ceremonia de semnare a declanșării fazei 1  de construcței (organizarea de șantier) a spitalelor regionale din Iași și Cluj, ceremonie care a avut loc în 28 februarie – în București, în prezența premierului Marcel Ciolacu.

În paralel au fost lansate licitațiile pentru faza a doua și ultima, construcția propriu-zisă a celor două spitale. Potrivit guvernului, cele două proiecte vor costa circa 7 miliarde de lei, din care cea mai mare parte vor fi împrumuturi și fonduri de la bugetul național, urmând ca din fonduri europene să fie atrase circa 710 milioane de lei.

Contractul pentru organizarea de șantier de la Spitalul Regional Iași a fost semnat cu compania Ness Proiect Europe și are valoarea de 26,2 milioane de lei, iar contractul pentru Spitalul Regional Cluj a fost semnat cu compania Ubitech Construcții și are valoarea de 52.2 milioane de lei.

”Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor”, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila la ceremonie.

”Parcă am o jenă de a vorbi din nou de spitalele regionale”, a spus premierul Marcel Ciolacu. ”De 15 ani de zile toți au vorbit și și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale (…) Parcă este un moment care pare un pic ireal. În sfârșit am semnat construcția la două spitale regionale, cele din Cluj și Iași”.

E o investiție de aproape șapte miliarde de lei în cele două spitale – aproximativ 1,5 miliarde de euro în cele două spitale, bani prinși în PNRR. Termenul de execuție e unul scurt – termenul de implementare la PNRR e până în 2026. ”E o promisiune de 15 ani de zile”, spune Ciolacu, ”acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ce privește celebrele spitale regionale și normal că am mândria – Guvernul condus de mine împreună cu întreaga echipă am reușit până la urmă să finalizăm procedurile, urmând ca constructorii să finalizeze construcția propriu-zisă și utilarea acestor spitale regionale”.

Rafila a precizat că la sfârșitul anului 2021, atunci când a preluat portofoliul de ministru al Sănătății, proiectele pentru cele trei spitale regionale din țară – cele din Cluj-Napoca în Florești, Iași și Craiova – aveau întocmite ”doar” studii de fezabilitate, fără să fie realizate procedurile pentru realizarea proiectelor tehnice. Elaborarea proiectelor tehnice pentru cele trei spitale a durat aproximativ un an, ”sunt proiecte foarte complexe, necesită foarte multe tipuri de autorizații”, iar ulterior au fost finalizate licitaţiile pentru începerea propriu-zisă a construcţiilor la Cluj şi la Iaşi. Termenul de execuție este de 48 de luni, ”sunt cele mai complexe din România”.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj va avea o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale. De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va avea o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt. Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu