Închide

„Borduriada”/S-a schimbat furnizorul de borduri//Regia Primăriei Cluj a renunțat să pună borduri de la o firmă din portofoliu lui Adrian Videanu/Noul contract e de aproape trei ori mai mic și e încheiat cu o firmă propulsată de liderul PNL din Suceava, Gheorghe Flutur

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 27, 2024 0 1412

Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Primăriei a contractat serviciile firmei sucevene Symmetrica care livrează anul acesta, în baza unui contrat din luna ianuarie, pavaje din beton pentru străzile din Cluj-Napoca. Contactul totalizează peste 2,7 milioane de lei și a fost încheiat în 3 ianuarie 2024, potrivit datelor din SEAP. Firma Symmetrica este pe piață de peste 30 de ani, însă societatea a  fost propulsată în afacerile publice după ce Consiliul Județean Suceava condus de unul dintre liderii PNL (fost PD), Gheorghe Flutur i-a atribuit contractul record  la acea vreme, de peste 1 milion de euro, pentru a face platformele pentru deșeuri din județul Suceava. Vechiul furnizor de pavaje al RADP este firma Adam Stone cu care regia încheiase în august 2022 un contract mult mai gras, de peste 7,5 milioane lei, fără TVA, tot pentru un an de zile. Firma Adam Stone este în portofoliul omului de afaceri Adrian Videanu, vicepreședinte în PNL, fost primar al Bucureștiului, cel care a rămas cunoscut în spațiul public ca „primarul bordură”, după un scandal din 2008 în care una dintre firmele sale livrase borduri pentru străzile din București, în timp ce acesta era primar în funcție.

 

 

RADP Cluj-Napoca are un furnizor nou de borduri în 2024 pentru lucrările la străzile din Cluj-Napoca. Regia Primăriei condusă de omul de încredere a lui Emil Boc, Ion Pantelimon, a încheiat la începutul acestui an un contract pentru furnizarea de pavaje de beton, pe un an de zile, cu societatea Symmetrica din Verești, județul Suceava. Valoarea contractului este de peste 2,7 milioane lei, fără TVA.  Potrivit termene.ro, Symmetrica SRL a fost înființată la data de 15 decembrie 1994, are sediul social pe strada Suceava – Verești nr. 27, Verești, județul Suceava și obiectul de activitate este fabricarea produselor din beton pentru construcții. Acționari sunt oamenii de afaceri Florin (60%) și Florentina Stanciu (40%).

Firma a fost propulsată pe piața contractelor publice după ce a câștigat și un contract de 1 milion de euro pentru realizarea platformelor de deșeuri din Suceava, parte din proiectul de management a deșeurilor a  CJ Suceava condus de liberalul (membru în fostul PD), Gheorghe Flutur, după cum informa în iunie 2014 monitorulsv.ro. Amintim că cei din Suceava au construit noul depozit de gunoi al județului în vîrf de munte la propriu, în zona pasului Mestecăniș, de aici și o serie de scandaluri și procese cu locuitorii din zonă.

Symmetrica SRL avea în 2022 circa 35 de contracte de achiziție publică încheiate, cu autorități precum: municipiul Iași, municipiul Suceava, municipiul Bacău etc. Societatea a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 211.168.679 de lei, un profit de 25.277.334 de lei și 491 de angajați. Despre cifra de afaceri din 2022, newsmoldova.ro a arătat că e cea mai mare din istoria companiei. Mai mult, aceeași sursă a arătat că Symmetrica  a încheiat 1416 contracte cu încredințare directă și 42 de contracte prin atribuire. Primele contracte prin încredințare directă cu valoare semnificativă au fost încheiate în 2017, în valoare de 1.107.763 de lei, în anul 2020 acestea au depășit 16.000.000 de lei.

În noiembrie 2023, societatea a încheiat, potrivit newsmoldova.ro, contracte de peste 26 de milioane de lei cu Camera Deputaților și Senatul României pentru lucrări de reparații în zona Palatului Parlamentului.

Firma mai a avut contracte și cu Primăria sectorul 3, condusă de Robert Negoiță, unde, potrivit Libertatea.ro ( Cât ar putea costa noua borduriadă din sectorul 3. Primăria lui Robert Negoiță a atribuit primele contracte) edilul a înlocuit bordurile în 2021 pe care chiar el le-a pus în alt mandat. Edilul sectorului 3 a explicat atunci, pentru sursa citată, că motivul înlocuirii atât de rapide a fost degradarea, vărsându-și cenușă în cap, „în viață mai și greșim”. Noua afacere costa Primăria câteva zeci de mii de euro. Este furnizor de borduri pentru lucrările publice la străzi din Municipiul Constanța pe un contract de peste 8,8 miloane de lei, fără TVA.

Bordurile furnizate de Symetrica au ajuns să fie deja montate pe străzile din Cluj-Napoca. Recent, primarul Emil Boc a prezentat mai multe videouri cu lucrările de modernizare a arterelor Valea Chintăului sau Valea Seacă din Cluj Napoca unde muncitorii RADP montau cu sârg borduri de beton și lucrau la trotuare/”Cum mere picamărul? Muschi adevărați, nu la sală”, a remarcat Boc pe șantier în urmă cu o zi.

(lucrări pe strada Valea Seacă, investiție de 2 milioane de euro/bordurile s-au montat deja/despre arteră Emil Boc a spus public că nu avea până la aceste lucrări de modernizare, trotuare dar și că a necesitat un zid de beton din pricina unei alunecări de teren/termenul de finalizare este iulie 2024)

În 2022, RADP Cluj cumpărase, în cadrul unui contract de aproape trei ori mai mare încheiat cu firma Adam Stone (peste 7,5 milioane de lei, fără TVA). Potrivit jurnalul.ro, firma face parte din portofoliul omului de afaceri Adrian Videanu, vicepreședinte al PNL (membru în fostul PDL, fost primar al Capitalei și ministru în Guvernul Emil Boc), cel căruia media i-a pus o etichetă de primarul bordură. Aceasta după ce în februarie 2008 una din firmele sale avea contract de furnizare de borduri chiar cu cei care schimbau bordurile pentru Primăria Cpaitalei, în București.

La finalul lunii mai 2022, RADP Cluj-Napoca, entitate aflată în subordinea Primăriei conduse de Emil Boc, a scos la licitație un contract vizând achiziția de produse din piatră, mai exact cumpărarea de borduri și pavele din granit. Prețul de pornire stabilit de autoritatea contractantă era de 8.877.210 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire, conform documentației întocmite cu acest prilej, era cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul oferit a cântărit 90% din criteriul de selecție a ofertei câștigătoare, iar restul de 10 procente se refereau la termenul de livrare a produselor (furnizare în 2 zile, punctaj maxim).

Potrivit caietului de sarcini, achiziția acestor produse era necesară pentru aprovizionarea periodică cu produse din piatră, în vederea efectuării de lucrări de modernizare, reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor și a sistemului rutier de poduri de pe raza municipiului Cluj-Napoca, lucrări executate de Regia Autonomă a Domeniului Public.

Contract pe un an, finanțat de la buget, dar cu valoare mult mai mare

Concret, autoritatea contractantă solicita 4.000 de borduri mari din granit, cu dimensiunile 20 X 25 X 50 centimetri, 200 de metri pătrați de pavele din granit cu dimensiunile 8 X 8 X 8 centimetri, 12.000 metri pătrați de pavele fiamat cu o față cu dimensiunile 40 X 20 X 8 centimetri, 4.000 de bucăți de borduri din granit cu bizot, având dimensiunile 15 X 12 X 50 centimetri, 1.100 de metri pătrați de pavele din granit cu fiamat cu o față, având dimensiunile 49 X 24 X 8 centimetri, 500 de metri pătrați de borduri din granit fiamat cu o față cu dimensiunile 20 X 12 X 8 centimetri și 1.000 de borduri drepte din granit cu dimensiunile 50 X 27 X 8 centimetri.

Contractul cu Adam Stone s-a încheiat în 26 iulie la voloarea de 7.587.200 de lei. Bordurile din palmaresul RADP au putut fi văzute la finalul verii 2022 pe amplasamentul viitorul Parc Est, pe amplasamentul unde RADP deține fosta pepinieră Becaș (exproprierile pentru parc nu au fost încă operate în totalitate).

(borduri marca „Videanu” din Pepiniera RADP/august 2022)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare