Închide

Se reiau exercițiile de alarmare a populației, ”miercurea alarmelor”, mâine se aud sirenele în tot Clujul

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 27, 2024 1 207

Se reiau exercițiile de alarmare a populației, ”miercurea alarmelor”, mâine se aud sirenele în tot Clujul.

Exercițiul este programat miercuri 28 februarie începând cu ora 10, în tot județul Cluj. ”Precizăm faptul că acest demers presupune doar verificarea sistemelor de alarmare, iar populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor. Totodată, exercițiul se va desfășura la nivel național și nu presupune luarea vreunei măsuri suplimentare de către cetățeni”, arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Instituția adaugă că în această săptămână porțile subunităților ISU Cluj sunt deschise în această săptămână pentru cei care vor să vadă tehnica pompierilor de intervenție. În acest an, mâine 28 februarie, se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România.

Istoricul ISU Cluj: în 1884, primăria orașului Cluj hotăra înființarea primei formațiuni de pompieri angajați, adică plătiți de Primărie, cu sediul în incinta instituției, formă de organizsare în care pompierii clujeni își desfășoară activitatea până în 1936, când a fost înființat prin decret legal Corpul de Pompieri Militari. În 1936 se înfiinta Grupul de pompieri Cluj, sub denumirea “Grupul de pompieri nr. 6, Cluj”, cu sediul pe strada Pitești 2, unde funcționează actualmente batalionul de jandarmi.

Grupului îi era stabilita o competenta asupra întregului teritoriu al Ardealului, astfel ca urma sa coordoneze activitatea unui numar 22 de subunitati, înfiintate în cele mai importante localitati ale provinciei.

Din actuala competenta a Grupului, primele subunitati au fost constituite astfel :
– Compania de pompieri Cluj – 5 iulie 1936;
– Compania de pompieri Turda – 1 aprilie 1937;
– Compania de pompieri Dej – 1 noiembrie 1937; (prin militarizarea formatiei profesioniste existente);
– Compania de pompieri Huedin – 30 decembrie 1949;

Dupa reorganizarea administrativ-teritoriala, conform Legii administrative din 1938 (“Ardealul administrativ” nr. 7-8/1938), Grupurile de pompieri militari se repartizeaza pe cele l0 tinuturi existente. Ca urmare, Grupul Cluj devine “Grupul 9 de Pompieri – Somes” «Somes» era numele marii unitati administrative create, în 1938, si cuprindea 7 foste judete din Nord-Vestul României, al carui prim comandant a fost, începând din decembrie 1938, maiorul Gheorghe Bucur.

Din iulie 1994 în Compania de pompieri Cluj-Napoca începea sa functioneze Serviciul medical de urgenta si descarcerare, SMURD. Pe aceeasi linie, data fiind marimea zonei de responsabilitate a unitatii s-au accentuat preocuparile pentru infiintarea de noi subunitati si ca urmare, începând cu data de 1 decembrie 1994 lua ființă pichetul de pompieri “Colina” – Mănăștur. Din 20011 pompierii funcționează în actualul sediu de pe bulevardul 21 Decembrie 1989. Aici istoricul pe larg

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare