Închide

Încă o amânare a pronunțării în cazul hacker-ului care a spart site-ul Consiliului Județean Cluj, a treia

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 07, 2023 0 112

Încă o amânare a pronunțării în cazul hacker-ului care a spart site-ul Consiliului Județean Cluj, a treia.
Se prelungește procesul tânărului care a spart site-ul Consiliului Județean Cluj, a criptat datele și a cerut bani ca să le decripteze: instanța unde e judecat procesul a amânat până acum de patru ori pronunțarea sentinței, ultima dată în urmă cu câteva zile.
Procesul se judecă la Tribunalul Prahova, căci parte vătămată în proces nu e doar Consiliul Județean Cluj, ci și Poliția Locală Ploiești, al cărei site a fost la rândul său spart în aceeași manieră și de același autor. Inculpatul era minor la data faptelor, dar major la data procesului. În 31 iulie, adică în urmă cu o săptămână, instanța Tribunalului Prahova a decis a treia oară să amâne pronunțarea, stabilind un nou termen pentru 29 august- după amânarea inițială a pronunțării, 13 iulie, și amânarea ulterioară din 30 iunie.

Procesul pe fond a avut loc în 16 iunie, când inculpatul, având cuvântul, a arătat că înţelege învinuirea ce i se aduce şi că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa prin rechizitoriu. Acesta a cerut, astfel, ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor  administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, ceea ce înseamnă că recunoaște faptele și primește o pedeapsă redusă cu o treime. Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul în dezbateri, arată că prin rechizitoriul 3/D/P/2021 din 27 septembrie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea a două infracţiuni de alterarea integrității datelor informatice şi şantaj. Acesta a cerut să i se aplice inculpatului o măsură educativă neprivativă de libertate. Concluziile referatului de evaluare sunt în sensul că în scopul reducerii riscului de săvârşire a altei infracţiuni şi a îndreptării comportamentale a acestuia s-a apreciat că este oportună aplicarea măsurii educative neprivative de libertate a supravegherii pe o durată de şase luni, cu stabilirea obligaţiei de a urma un curs de pregătire sau de formare profesională şi de a se prezenta la serviciul de probaţiune. Aşadar, având în vedere că, în scopul reducerii riscului de recidivă, serviciul de probaţiune a propus dispunerea în sarcina minorului a măsurii educative neprivative de libertate a supravegherii pe o durată maximă, e de așteptat ca instanţa să aplice inculpatului această măsură, pe o durată maximă, cu începere de la data punerii în executare a hotărârii.

Să menționăm că cele două instituții ale căror site-uri au fost sparte nu s-au constituit părți civile. Inculpatul, având ultimul cuvânt, a arătat că a comis fapta într-o perioadă când nu a conştientizat gravitatea ei, era minor și imatur și că regretă comiterea faptei.

Citește și:

Procesul puștiului care a spart site-ul Consiliului Județean Cluj se încheie peste câteva zile, instanța a fixat termen pentru pronunțare în 31 iulie

 

Citește și:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu