Bazine de 165 de milioane de euro
Conform datelor de la început de august, platforma Victa a consultanților de la IBC Focus avea în monitorizare, în interval de un an, 44 de proiecte de bazine de înot, în diferite stadii de proiect. Acestea au o valoare de 825,91 milioane de lei (165 de milioane de euro), și o suprafață de 153,865 mp.
Spre comparație, o sumă mai mult decât dublă e alocată pentru stadioane: În 2024, în România s-au lansat ori au demarat lucrări pentru proiecte pentru 20 de stadioane, care includ construcția, modernizarea, renovarea și extinderea arenelor existente, conform unei analize de specialitate. Astfel de proiecte de facilități sportive de anvergură sunt finanțate din fonduri publice, suma totală alocată fiind de 1,89 miliarde de lei.
În ceea ce privește finanțarea proiectelor de natație, două dintre acestea sunt cu finanțare privată – în Timiș și Suceava, cu o valoare pe șantier de 5,40 milioane de lei, iar 42 de proiecte au finanțare publică și o valoare pe șantier de 829,52 milioane de lei.
Conform datelor IBC, 40 din cele 44 de proiecte sunt construcții noi, cu o valoare estimată la 754,45 milioane de lei, și o suprafață de 144,295 mp. Alte 3 proiecte (București, Harghita și Bacău) sunt de reparații și renovări, cu o investiție de 35,64 milioane de lei și suprafață de 1,200 mp, iar un proiect din județul Mehedinți este de extindere (valoare 35,83 milioane de lei, și 8,370 mp suprafață).
Unul dintre cele mai mari proiecte în derulare vizează un bazin de înot la Cluj, în cartierul Borhanci, aflat în șantier, al cărui beneficiar este Primăria Cluj-Napoca. Valoarea investiției este estimată la 127 de milioane de lei, iar lucrările ar urma să fie terminate la final de 2025, conform primarului Emil Boc. Primarul a anun’at c[ va numi bazinul de la Cluj „David Popovici”, în cinstea marelui medaliat de la Olimpiada de la Paris 2024.
România ar urma să mai beneficieze de încă un bazin olimpic, la Vaslui. În ianuarie 2022, Guvernul României adopta o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea unui complex de natație la Vaslui. În luna mai, Primăria Vaslui a predat amplasamentul pe care urmează să se construiască complexul cu trei bazine, din care unul olimpic. Suprafața terenului este de 10,311 mp, iar investiția totală ajunge la 19,4 milioane de euro. Din cei 97,129,067 de lei, Primăria Vaslui va achita 1,544,544 lei, iar restul sumei va fi suportată de Compania Națională de Investiții (CNI).
Alte proiecte de mari dimensiuni, conform datelor transmise de IBC Focus la solicitarea Economedia:
Medaliat olimpic: “Noi ne antrenăm într-un balon, unde dacă o persoană care nu e obișnuită intră și stă 3 minute simte că se sufocă”
Dublu medaliat olimpic la Paris, David Popovici a transmis un mesaj-manifest despre lipsa condițiilor și a infrastructurii de specialitate pentru înotătorii români. Popovici le-a transmis politicienilor să investească mai mult în sport: “Trebuie să investim mai mult în sport și asta e un mesaj pentru toți politicenii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat, mesajul se blochează pe undeva”, a spus David Popovici.
David Popovici a vorbit despre condițiile în care se antrenează sportivii, în România, în contextul în care reușesc să depășească sportivi din alte țări, mult mai dezvoltate.
“Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la 4 ani, de asta sunt așa de bronzat, cu urmele de ochelari, că înot acolo în aer liber, iar în timpul iernii, de exemplu, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior, de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon, unde dacă o persoană care nu e obișnuită, intră și stă 3 minute, simte că se sufocă. În condițiile alea ne antrenăm noi, dar cred că se poate. Suntem puțini cei care excelăm în România, în sporturi, dar cred că în condițiile pe care le avem trebuie să facem ce putem”, a spus David Popovici în seara în care a cucerit medalia de bronz la 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Înotătorul român, campion olimpic la 200 de metri liber, a făcut o comparație cu alte țări, care “au bazine să își pună și în cap”.
“În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200 de metri pe australieni, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să își pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire peste centre de pregătire”, a adăugat David Popovici.
Câte bazine avem deocamdată?
Conform unei analize GSP.ro, țara campionului olimpic la înot are în prezent șapte bazine olimpice omologate. Orașele în care în prezent se găsesc bazine care pot fi catalogate ca bazine olimpice și care sunt omologate sunt București, cu două, Otopeni, Cluj, Brașov, Baia Mare și Târgu-Mureș.
Pentru ca o piscină să poată fi omologată ca bazin olimpic de FINA trebuie să aibă următoarele dimensiuni: lungime 50,03 metri, lățime 25 metri cu 10 culoare și adâncime minimă 2 metri (este recomandată însă adâncimea de 3 metri), cu un volum de apă minim de 2,5 milioane de litri.
Bazinul olimpic la care este legitimat David Popovici, cel al CS Dinamo, a fost inaugurat în 2014, în timp ce al doilea bazin olimpic se află în Complexul „Lia Manoliu”, fiind un bazin descoperit, la fel ca cel din Cluj. Pe de altă parte, bazinul de la Otopeni face parte din Complexul Olimpic de Natație, inaugurat în 2021. Cel mai nou bazin este la Târgu Mureș, finalizat în 2021, dar dat în folosință în august 2022.
În ianuarie 2023, Gazeta Sporturilor scria că Guvernul României, prin CNI, investește 130 de milioane de euro pentru construirea a 44 de bazine pe întreg teritoriul României.
Conform datelor Companiei Naționale de Investiții, în România au fost finalizate în acest an cinci astfel de proiecte:
În 2023, au fost finalizate alte cinci:
După mesajul despre lipsa condițiilor și a infrastructurii de specialitate pentru înotătorii români, transmis de campionul olimpic la înot David Popovici, premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul unei ședințe de guvern din august, că se va relua procedura de modernizare a bazinului din complexul Lia Manoliu. Acesta susține că, în ultimii doi ani, statul Român a finalizat 200 săli de sport, aproape 50 de baze sportive și 16 bazine de înot. Unul din bazinele interioare de înot de la complexul sportiv „Lia Manoliu” din Sectorul 2 din București, unde s-ar putea antrena campionul olimpic David Popovici, așteaptă să fie renovat din 2016. Lucrările însă s-au lovit de lipsă de bani și de birocrație, mai exact licitațiile pentru reparații s-au blocat de trei ori, după cum relatează Europa Liberă.
FOTO: David Popovici la o competiție din 2020 la bazinul Lia Manoliu – Lărgeanu Mihai/Facebook