Închide

În România funcționează 142 spitale și clinici fără unități de transfuzie sanguine autorizate. În Cluj sunt 18 dintre ele. Vezi lista

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2016 0 359

În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate, a anunțat azi Ministerul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu. Printre acestea se află și 18 unități din județul Cluj.

Amintim că Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă la Spitalul CF2 din București după ce o femeie a ajuns în stare gravă în urma unei transfuzii greşite de sânge. Acesta este al doilea caz raportat în sistemul medical în ultimele luni. O femeie a murit la Spitalul de Arşi după o transfuzie sangvină greşită, iar o anchetă a autorităţilor a descoperit că unitatea de transfuzii a spitalului funcţiona de peste un an de zile fără autorizare de funcţionare, arată Mediafax.

Ministerul Sănătății a realizat acum o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele și a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri, potrivit unei informări transmise de MS.

„Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență”, se mai arată în comunicatul ministerului.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

„În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri. Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri”, arată reprezentanții ministerului.

MS lucrează la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare șiurmează să fie publicat.

Vezi lista unităților din Cluj, publice și private, transmisă de Ministerul Sănătății:

 

Unități publice:

spitale publice

 

Unități private:

spitale private

 

Lista completă a unităților sanitare  fără unități de transfuzie sanguine autorizate, din întreaga țară poate fi consultată AICI.

Stadiul de actualizare a acestor date este la nivelul datei de 25 iulie, așa că este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația, au mai precizat reprezentanții MS. În urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă. De asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii. Spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu