Închide

În premieră la Cluj, cele patru universități USAMV, UBB, UMF și UTCN vor construi un Campus Dual, pe un teren de 3,5 hectare, în baza unui consorțiu la care aderă și primăriile Cluj Napoca și Florești. Proiectul va fi finanțat prin PNRR

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 02, 2023 2 22929

Un campus universitar dual ar urma să fie dezvoltat la Cluj, pe o suprafața de 3,5 hectare, în zona Metro, au anunță atât rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), Cornel Cătoi, cât și rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David.

Proiectul se va dezvolta, în premieră, în cadrul unui consorțiu la care au aderat USAMV, UBB, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), Universitatea Tehnică (UTCN), precum și primăriile Cluj Napoca și Florești. De asemenea, mai multe licee tehnologice care implementează în prezent sistemul dual vor fi cooptate în baza unei proceduri de selecție, a informat pentru actualdecluj.ro, rectorul USAMV Cornel Cătoi.

USAMV va fi liderul Consorțiului, având în vedere că deține în proprietate terenul prevăzut pentru acest proiect, respectiv suprafața de 3,5 hectare.

„Noi oferim terenul, deci noi vom conduce Consorțiul. Vorbim despre o premieră, având în vedere că este primul proiect de cooperare între universitățile clujene, de o asemenea anvergură. Desigur, în viitor parteneriatul poate fi extins la nivel regional”, a precizat Cornel Cătoi.

Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), urmând ca universtățile să asigure cofinanțarea. „Din PNRR putem obține până la 21 de milioane de euro. Trebuie să depunem proiectul până la finalul lunii februarie”, a explicat Cătoi.

Unul dintre scopurile acestui proiect este să fie incluse și la nivel universitar linii de învățământ dual.

„Desigur că și în prezent studenții noștri fac practică în cadrul unor ferme sau altor întreprinderi, însă noutatea constă în faptul că operatorii economici se vor implica direct în formarea elevilor/studenților, în sensul că vor exista tutori care vor putea să evalueze prestația lor, să-i examineze. Totodată operatorii economici implicați vor putea oferi  burse de studiu, echipamente tehnice etc., iar ulterior vor putea să recruteze personal din rândul studenților formați”, a explicat Cornel Cătoi.

El a informat că fiecare universitate parteneră a aprobat în senatul său încheierea acestui parteneriat.

De altfel, rectorul UBB Daniel David a anunțat la rândul său că va fi lansat în premieră la Cluj un proiect de cooperare între universități, pentru construirea unui campus dual pe terenul din zona Metro Florești.

„Este un proiect pe care îl vom depune împreună spre a fi finanțat din PNRR”, a arătat rectorul UBB, Daniel David, în cadrul dezbaterii organizate la Primăria Cluj Napoca pe tema unui alt campus pe care UBB și Primăria îl pregătesc în zona Lomb.

Campusul va fi dotat cu laboratoare, săli multi media, spații dedicate învățământului dual, facilități de cazare, săli de sport etc.

Primăriile ar urma și ele să contribuie atât cât le permite legea, au mai precizat reprezentanții universităților, respectiv cu burse pentru elevi/studenți, transport în zona campusului.

 

sursă foto: media9.ro

2 comentarii

  1. I sincerely hope that some serious Transport experts are going to be invited on this project. The axis Cluj-Napoca- Floresti is already in crisis and the addition of this campus without serious consideration to the transport issue will lead to a stalemate.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.