Închide

Implicaţiile vânzării The Office Cluj pe piaţa imobiliară. JLL: e cea mai mare tranzacție cu un proiect de birouri încheiată vreodată în afara Bucureștiului

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 24, 2019 0 671

 

Tranzacţia prin care grupul Dedeman a preluat complexul de birouri ridicat în locul fabricii Tricotaje Someşul de la dezvoltatorii Ovidiu Șandor și NEPI Rockastle reprezintă cea mai mare tranzacție cu un proiect de birouri încheiată vreodată în afara Bucureștiului, precizează compania care a intermediat vânzarea. JLL anticipează că vor urma şi alte achiziţii pe piaţa locală.

The Office este cel mai mare proiect de birouri din Cluj-Napoca, având o suprafață de 61.000 de metri pătrați închiriați integral și este certificat BREEAM Excellent. Proiectul a fost ridicat în locul unei foste platforme de producţie, pe Bulevardul 21 Decembrie, a fost realizat în trei faze și finalizat în 2017. Tranzacţia cu proiectul din Cluj a fost estimată la 130 de milioane de euro.

Finalizarea vânzării The Office din Cluj Napoca stabilește o serie de recorduri pe piața investițiilor imobiliare din afara Bucureștiului, dar și pentru România, și reprezintă o bornă importantă în peisajul investițional autohton: cea mai mare tranzacție cu un activ imobiliar dintr-un oraș secundar semnată în ultimii 10 ani și prima de această dimensiune unde avem antreprenori români de prestigiu de ambele părți”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România. Compania de consultanță imobiliară JLL a reprezentat exclusiv compania Mulberry Development în vânzarea The Office, care este și cea mai mare tranzacție încheiată în acest an în România.

Prin această tranzacție, Cluj-Napoca își recâștiga poziția pe harta investițiilor imobiliare din România. După ce anul trecut am văzut două tranzacții semnificative, dar mai mici pe această piață, respectiv vânzarea clădirii de birouri Maestro și a parcului logistic CTPark, preluarea The Office dovedește că există lichiditate pentru produsele instituționale din Cluj”, spun reprezentanţii JLL. ”Vânzarea The Office este o referință importantă în ceea ce privește prețul produselor prime din orașele secundare. Coordonarea procesului de vânzare ne-a oferit posibilitatea să demonstrăm apetitul ridicat al investitorilor pentru acest proiect și să identificăm care sunt cu adevărat grupurile interesate în achiziția de clădiri de birouri în orașele secundare”, a adăugat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Vezi şi:

Tranzacţie pe piaţa clujeană: s-a vândut una dintre primele clădiri de birouri din oraş, dezvoltată de Dorel Goia şi Horia Ciorcilă

 

 

Grupul Dedeman, un nume relativ nou pe piața investițiilor imobiliare, este la a doua tranzacție încheiată în ultimul an în România. ”Este îmbucurătoare afirmarea cumpărătorilor privati români ca jucători importanți pe piața tranzacțiilor imobiliare instituționale. România ar avea de câștigat dacă, pe lângă aceștia, am avea și fonduri de investiții sau fonduri de pensii locale, precum în Ungaria sau Cehia”, a precizat Văcaru.

Numărul și volumul proiectelor aflate în negociere creează premisele unui an mai bun decât 2018, în care am putea vedea un volum de tranzactii de circa 1,2 miliarde de euro si mediul propice ca un număr mai mare și mai divers de cumpărători să se uite spre România, anticipează consultanţii. „Estimăm că vom vedea în acest an o creștere a tranzacțiilor de mari dimensiuni, doar în portofoliul JLL având încă două tranzacții semnificative care ar trebui să fie închise până la sfârșitul primului semestru”, precizează reprezentanţii companiei.

 

Tranzacționarea proiectului The Office este un prim pas relevant în programul de vânzare al activelor care nu mai fac parte din strategia curentă a Nepi Rockcastle, de concentrare pe centre comerciale dominante. The Office este un proiect deosebit și ne bucurăm că va rămâne în continuare în proprietatea unui investitor dedicat planurilor de dezvoltare ale României. Am remarcat de asemenea dovada lichidității pentru piețele regionale importante din România prin interesul manifestat de investitori pentru The Office. Portofoliul de birouri cu care rămânem în București și Timișoara se bucură de asemenea de interes foarte bun din partea pieței astfel încât analizăm oportunitatea vânzării acestui portofoliu în perioada următoare”, declarau reprezentanții NEPI Rockcastle după anunţarea oficializării tranzacţiei. Încheierea acestei tranzacții ne va permite să ne concentrăm pe investițiile actuale din ISHO și să ne lărgim orizontul pentru a putea identifica noi investiții”, a spus Ovidiu Şandor.

Proiecte cu peste 170.000 mp de birouri de clasa A sunt planificate pentru a fi livrate în următorii trei ani în Cluj-Napoca, arată datele centralizate la început de an pentru Actualdecluj.ro de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Din datele CW-Echinox, aproximativ 60.000 mp de spaţii de birouri de clasa A vor fi finalizaţi în Cluj-Napoca până la finalul anului, iar jumătate din această suprafaţă este deja închiriată. Domeniul vedetă al pieţei rămâne IT-ul, sector în care multe dintre companii continuă să anunţe că se extind şi au nevoie de angajaţi.

 

Sursa foto: Andreescu si Gaivoronschi Associated Architects

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.