Închide

Tranzacţie pe piaţa clujeană: s-a vândut una dintre primele clădiri de birouri din oraş, dezvoltată de Dorel Goia şi Horia Ciorcilă

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 29, 2018 0 1070

 

Un fond de investiţii britanic a achiziţionat clădirea de birouri Maestro Business Center, dezvoltată de oamenii de afaceri Dorel Goia şi Horia Ciorcilă. Lansată pe piaţă în 2006, clădirea de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 a fost una dintre primele clădiri dedicate exclusiv birourilor în Cluj-Napoca.

Achiziția făcută de First Property Group, fond de investiții britanic, a fost intermediată de Colliers International Romania. Maestro Business Center este amplasat aproape de zona centrală a Clujului şi numără printre chiriaşi companii ca Steelcase, IBM, PwC, Hewlett Packard și Global Convergence, pe o suprafață închiriabilă totală de 6.845 mp. Imobilul este în prezent ocupat integral. „În ultimii ani, Cluj-Napoca și-a consolidat statutul de pol de birouri în curs de dezvoltare, multe centre de afaceri importante alegând să-și stabilească sediile aici. Cu un stoc de aproape 210.000 mp spații de birouri moderne și cu livrări de aproape 47.000 mp anunțate pentru 2018, orașul rămâne principalul punct de atracție din afara Capitalei, fiind al doilea cel mai mare centru universitar din țară și având cea mai mare densitate de studenți la nivel național, cu peste 200 de studenți la 1.000 de locuitori”, notează reprezentanţii companiei de consultanţă.

“Sunt foarte mulțumit de investiția făcuta de noi și clienții noștri în această clădire de birouri bine amplasată în centrul orașului Cluj-Napoca. Cluj-Napoca este un oraș cu creștere rapidă, care susține atât chiriile, cât și creșterile de capital”, a declarat Ben Habib, Group Chief Executive în cadrul First Property Group.

Şi alţi investitori străini ar putea intra pe piaţa locală, anticipează cei de la Colliers. „Comparativ cu Bucureștiul, piața de birouri din Cluj-Napoca este o piață în dezvoltare, dominată de capital local. Potențialul regiunii, însă, este puternic din multe puncte de vedere, iar intrarea fondului britanic prin achiziția Maestro Business Center marchează o schimbare în tiparul investitorilor prezenți și susține buna evoluție a pieței. Acest fenomen va căpăta amploare odată pentru că fundamentele pieței sunt solide, dar și pentru că stocul de clădiri devine competitiv pentru orice alt activ similar din București”, a explicat Anca Svoronos, Senior Associate Investment & Debt Advisory în cadrul Colliers International Romania. „Ne așteptăm ca în viitorul apropiat să se încheie și alte tranzacții de birouri pe piața din Cluj-Napoca. Randamentele sunt atractive, produsele sunt de o calitate foarte bună și cererea este încă puternică, toate acestea creând premisele unei investiții atrăgătoare pentru orice investitor”, a completat Svoronos.

În urmă cu câteva luni, pe piaţă apărea informaţia că imobilul de birouri urma să fie scos la vânzare, pentru aproape 9 milioane de euro, conform Profit.ro. Construcția cuprinde un ansamblu format din trei corpuri, cu nouă etaje și o suprafață de birouri de 10.000 mp. Clădirea a fost dezvoltată de Omniconstruct, companie controlată de oamenii de afaceri Dorel Goia şi Horia Ciorcilă. Înainte de tranzacţie, ea aparținea dezvoltatorului local Geainv, care în urmă cu doi ani a fuzionat cu societatea Omniconstruct, potrivit Profit.ro.

Clădirea a fost una dintre primele dedicate exclusiv birourilor în oraş, într-o perioadă în care piaţa începea să se „dezmorţească” – apăreau atunci proicte ca Power Business Center sau Olimpia. Între timp, concurenţa a devenit mult mai puternică, iar noi jucători au adus proiecte de mari dimensiuni în Cluj-Napoca: The Office, Liberty Technology Park, Cluj Business Center.

 

Citeşte şi:

Cum stă „Capitala Transilvaniei” pe harta investiţiilor? Episodul Birouri: Bucureştiul e în top, Clujul – la concurenţă cu Timişoara

 

 

 

 

 

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare