Hoț de meserie condamnat definitiv la 1 an jumate de închisoare cu executare după ce a furat dintr-un garaj undițe, o trusă de chei și o motocoasă
Actualitate by Actual de Cluj - oct. 14, 2022 0 89
Un hoț de meserie a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu executare după ce a furat ce-a găsit într-un garaj al cărui lacăt l-a spart. Sentința e definitivă și e mai blândă decât cea dată de instanța de fond, care-l condamnase la trei ani de închisoare cu executare.
Justiția a dovedit celeritate în cazul acestui furt calificat, un hoț de meserie cu doar cinci clase, condamnat anterior pentru infracțiuni similare, a dat iama într-un garaj din Câmpia Turzii în noaptea de 4 spre 5 februarie, a spart lacătul, a furat ce-a găsit, a încărcat marfa pe bicicletă și a plecat acasă, ulterior vânzând o parte dintre bunurile găsite. Acesta a fost surprins de camerele video de pe străzi, fapt care a facilitat identificarea acestuia. I-a fost percheziționată casa, ocazie cu care au fost găsite o parte din bunurile furate, iar de atunci autorul se află în arest preventiv, de unde pleacă direct la închisoare.
Inculpatul a forţat sistemului de închidere prevăzut cu lacăt a uşii garajului, a reuşit să o deschidă şi a pătruns în interior de unde a sustras o trusă de chei tubulare cu 216 piese, care se afla într-o cutie de plastic de culoare neagră, două lansete de pescuit de culoare neagră și verde echipate cu două mulinete, precum și patru lansete telescopice, plus o motocoasă de mână cu motor pe benzină.
După sustragerea bunurilor, inculpatul le-a pus pe bicicleta sa şi a plecat acasă. După câteva zile, în 14 februarie, casa i-a fost percheziționată, ocazie cu care a fost recuperată motocoasa. Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei. Cu privire la bunurile nerecuperate, inculpatul a arătat că le-a vândut altor persoane.
Inculpatul, acum condamnat, este în vârstă de 34 de ani, este necăsătorit, studii 5 clase, fără loc de muncă sau vreo preocupare lucrativă și e recidivist, condamnat în repetate rânduri. Instanţa de fond a apreciat că aplicarea unei pedepse de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat va fi suficientă şi de natură a conduce la atingerea scopului pedepsei, dar inculpatul a atacat decizia cu apel, care a fost judecat în urmă cu câteva zile: instanța Curții de Apel a manifestat clemență față de acesta și i-a înjumătățit pedeapsa, motivând că are copil mic, în contextul în care infracțiunea de furt calificat se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani acesta a fost condamnat la un an și șase luni de detenție. ”Nu putem omite că inculpatul a pătruns prin efracţie într-un garaj, fiind previzibil că nu va identifica bunuri de valoare câtă vreme anexa era asigurată doar cu un lacăt, sens în care rezoluţia infracţională nu relevă un grad de pericol social ridicat”, se arată în motivarea deciziei de condamnare. ”Mai mult, bunurile sustrase: o trusă de scule, nişte undiţe, o motocoasă care a şi fost recuperată, nu au produs un prejudiciu însemnat, ceea ce, de asemenea, imprimă faptei o gravitate mai redusă. Pe de altă parte, diminuarea gravităţii faptei poate rezida şi din aceea că inculpatul nu a folosit mijloace care să denote specializare în domeniul infracţional, nici nu şi-a luat măsuri de precauţie, câtă vreme a pus bunurile sustrase pe bicicletă şi s-a deplasat la adresa de domiciliu, tranzitând mai multe străzi publice, tocmai de aceea a şi putut fi identificat”.
”Este adevărat că, evaluând periculozitatea infractorului, trebuie să ne raportăm la cazierul stufos al inculpatului, acesta fiind cunoscut cu multiple antecedente penale, majoritatea pentru comiterea unor infracţiuni de furt, însă nici nu putem omite conduita procesuală, respectiv faptul că a recunoscut fapta de la început şi a colaborat cu organele judiciare”, a mai arătat instanța. ”Prin urmare, reţinem că, deşi inculpatul este cunoscut cu antecedente penale şi, chiar recidivist, o pedeapsă de 1 an 6 luni închisoare, este suficientă pentru realizarea funcţiei de constrângere şi reeducare a pedepsei, fiind în măsură să prevină săvârşirea de noi infracţiuni. Regimul de executare a pedepsei va rămâne, însă, cel dispus de judecătorul fondului, atât timp cât condamnarea a survenit pentru o faptă săvârşită în stare de recidivă postexcutorie, ceea ce exclude, de plano, posibilitatea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei”.
Decizia, definitivă, a fost enunțată de Curtea de Apel Cluj în urmă cu câteva zile, în 11 octombrie.