Haosul urbanistic, marcă de Cluj: O stradă din Cluj-Napoca, cu mii de locuitori, nu are trotuare și nici iluminat public. ”De la preluare Primăria nu a mai făcut nimic pe stradă decât să tragă un strat de asfalt”
AdministrațieTop News by Mihai Prodan - nov. 24, 2019 4 2759
Haosul urbanistic, marcă a orașului Cluj-Napoca: o stradă unde locuiesc mii de locuitori nu are nici măcar trotuare – și nici iluminat public.
Vorbim despre strada Edgar Quinet din cartierul Mănăștur, preluată de municipalitate în urmă cu trei ani – Primăria a asfaltat strada și a lăsat-o așa, fără a amenaja trotuare sau a monta stâlpi de iluminat public. Situația e un real pericol pentru miile de clujeni care locuiesc aici, mai ales pentru mămicile cu copii, a căror singură variantă de a circula pe stradă e carosabilul, cu atât mai periculos cu cât strada e în șantier continuu și e traversată de mașini de mare tonaj.
În lipsa iluminatului public, constructorii mai multor blocuri au montat câte un bec pe clădiri, care însă e pornit, mai ales în sezonul rece, mult după ce s-a lăsat seara. În plus cele câteva becuri sunt insuficiente pentru lungimea străzii, de kilometri întregi. ”De la preluare Primăria nu a mai făcut nimic pe stradă decât să tragă un strat de asfalt”, a spus un clujean care locuiește în zonă, cu referire la preluarea străzii în domeniul public, în 2016 – deci în urmă cu mai bine de trei ani (aici detalii)
Am cerut detalii despre situația străzii Primăriei Cluj-Napoca printr-o cerere adresată în virtutea legii privind liberul acces la informațiile de interes public. ”Pentru documentarea unui articol de presă vă rog să precizați care sunt planurile Primăriei Cluj-Napoca privind întroducerea iluminatului public pe strada Edgar Quinet și respectiv amenajarea trotuarelor pe aceasta”. O cerere simplă adresată Primăriei în 6 noiembrie și rămasă fără răspuns până în ziua de azi, după trei săptămâni, deși legea prevede cel mult zece zile lucrătoare pentru formularea unui răspuns, cum a obișnuit deja de ani de zile instituția publică în relația cu ziariștii – să nu răspundă deloc cererilor de informații, ori s-o facă în doi peri.
Așa arată strada într-o seară în jurul orei 19:
În fine, o vizită virtuală pe stradă – cu precizarea că imaginile sunt din 2011 iar de atunci numărul blocurilor a crescut considerabil:
Decat trotuar mai bine sa faca direct parcari. Oricum trotuarul va fi ocupat de masini.
mai bine nu o prelua primaria. Daca oamenii au dorit sa se mute in blocurile alea stiind ca nu au conditii adecvate de acces, atunci de ce fac acum presiune ?
Cat poti fi de prost ?
Această stradă ar trebui legată de strada Câmpului și în continuare de strada Eugen Ionesco.