Închide

Guvernul aprobă 38 milioane de lei bani publici pentru ruina spitalului de la Colina, transformată în sediu pentru Academia de Muzică

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 03, 2020 0 1145

Academia de muzică de la Cluj-Napoca va fi modernizată cu bani de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, după ce guvernul a aprobat o investiție de aproape 176,5 milioane de lei.

Decizia a fost luată de guvern în ultima ședință din an, în urmă cu câteva zile, în 30 decembrie, și se referă la modernizarea ruinei fostului spital regional din zona Colina, din Mănăștur, abandonată de aproape două decenii, ce ar fi trebuit să fie un spital iar acum ar urma să găzduiască singura instituție de învățământ superior din Cluj ce nu are un sediu propriu, Academia de Muzică. ”Modernizarea acestei clădiri nu se mai putea lăsa așteptată așa că am semnat, astăzi, împreună cu doamna Monica Anisie, ministrul educaţiei și cercetării, actul normativ prin care se va asigura realizarea acestui proiect foarte important pentru învățământul superior din România, dar totodată un proiect important și pentru comunitatea din Cluj-Napoca”, a declarat ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, în urmă cu câteva zile, în 30 decembrie.

Valoarea estimată totală a investiției este de 176.488.000 lei inclusiv TVA, adică 38,36 milioane de euro. Din acești bani MLPDA asigură prin Compania Națională de Investiții (CNI), o sumă de 166.901.000 lei. Durata de realizare a investiției a fost estimată la doi ani.

Noul sediu ar urma să fie edificat pe un teren de 20.071 metri pătrați în zona străzii Bucium și ar urma să aibă o sală de spectacole, un sediu pentru universitate și un cămin studențesc, cu un regim de înălțime de până la cinci etaje, plus demisol și parter. Sala de spectacole ar urma să aibă 835 locuri, cu un parter cu 500 de locuri, un balcon și loji laterale. Căminul studențesc ar urma să aibă 56 de camere pentru 180 de studenți, cu două sau patru locuri.

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca arată în nota de fundamentare a investiției că ”se luptă cu un destin secular, care a vitregit-o prin vrerea istoriei și a timpului, de deținerea unui patrimoniu imobiliar (clădirea Academiei), în care să își desfășoare liniștită întreaga viață spirituală, culturală, educațională. Academia de Muzică Gheorghe Dima este singura instituție de învățământ superior de stat din România care nu deține spații proprii pentru activitatea didactică, artistică și de cercetare”.

Academia funcționează acum într-un spațiu retrocedat care este, după cum arată nota de fundamentare, ”în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități”. Instituția plătește o chirie de 13.500 de lei pe lună noilor proprietari, Episcopia Română Unită cu Roma de Cluj-Gherla, adică 35.000 euro pe an pentru o suprafață de 3.830 metri pătrați. ”Având la dispoziție un număr insuficient de săli de învățământ, de studiu, de producție artistică, de cercetare, raportat la un număr de 1.053 studenți înscriși în 2017-2018, activitatea se desfășoară cu mari dificultăți, programul fiind prelungit la 16 ore/zi (inclusiv sâmbăta și duminica). Și în aceste condiții, imposibilitatea asigurării sălilor de studiu, laboratoarelor necesare duce la utilizarea unor spații improvizate: holuri, capete de coridor, subsoluri, terase”, arată nota de fundamentare.
Construcția la clădirea de pe strada Bucium a început în anul 1995, destinația acesteia fiind inițial Spital Regional de Urgență. Când lucrările au ajuns la jumătate șantierul a fost oprit iar în anul 2006 terenul de 20.071 mp precum și construcția existentă de 3700 mp a fost predată către Ministerul Educației Naționale și în administrarea Academiei de Muzică. De atunci, nicio veste.

Mai jos nota de fundamentare, cu toate detaliile

Nf_HG Academia de Muzica (1) by actualdecluj on Scribd

Citește și:

Se mută Academia de Muzică în ruina din Mănăștur promisă de 10 ani? Lucrările, estimate la 38 milioane de euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare