Închide

Guvernul a redus alocarea financiară prevăzută inițial în PNRR pentru așa numitele buletine cu cip, în urma negocierilor cu Executivul European, în programul a cărui etapă-pilot a fost implementată la Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 06, 2023 0 1110

Guvernul a redus alocarea financiară prevăzută inițial în PNRR pentru așa numitele buletine cu cip, în urma negocierilor cu Executivul European, în programul a cărui etapă-pilot a fost implementată la Cluj.

Astfel, dacă inițial era vorba de 200 milioane de euro pentru 8,5 milioane de cărți electronice de identitate, în PNRR-ul revizuit suma a fost redusă la 150 milioane de euro pentru 5 milioane de acte. Executivul pregătește acum mecanismul prin care va suporta costul primelor buletine cu cip.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) revizuit de Guvernul Ciolacu în urma negocierilor cu Executivul European, publicat integral pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prevede reducerea cu 50 milioane de euro a alocării financiare prevăzute inițial pentru cartea electronică de identitate și semnătura digitală calificată.

În PNNR-ul inițial proiectul beneficia de o alocare de 200 milioane de euro pentru aproximativ 8,5 milioane de cărți electronice de identitate.

Propunerea Guvernului de reducere a numărului de cărți electronice de identitate și a alocării aferente este motivată de scăderea pieței semiconductorilor în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Semiconductorii, o componentă esențială a echipamentelor IT&C necesare implementării cardului eID, sunt greu de procurat, în contextul în care criza a generat întârzieri în lanțul de aprovizionare.

„În cele mai multe cazuri, timpii de livrare au crescut de la 2-3 luni la peste 12-15 luni, întârzieri care provoacă alte întârzieri pe tot parcursul fluxului de implementare specifice proiectelor complexe de IT&C.”, se arată în PNRR-ul revizuit, conform hotnews.ro.

Actul prevede oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani, contravaloarea fiind asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani, din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat.

Prin excepție, vor fi sunt scutiți de la plata contravalorii cărții electronice de identitate și titularii cărţilor electronice de identitate eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul judeţului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului pilot.

Cele mai recente date ale MAI arată că în proiectul pilot, demarat în luna august 2021, în județul Cluj, au fost emise 11.170 de cărți electronice de identitate până la data de 1 noiembrie 2023.

Pentru a se programa pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, clujenii se pot înscrie online, după care se deplasează personal la sediul DJEP Cluj din Cluj-Napoca de pe strada Aviator Bădescu 7-9, unde li se vor prelua datele biometrice și vor depune dovada achitării contravalorii actului de identitate, precum și celelalte documente prevăzute de lege. Cartea electronică de identitate aflată în uz are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe aceasta.

Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în 2 august 2021, moment la care autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura 6 luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri.

Cei care optează pentru acest format trebuie să știe că noul document va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997 în mod treptat, până în august 2031. Cartea electronică de identitate este recunoscută în străinătate și facilitează accesul la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice de administrație publică. Poate fi solicitată de către părinți sau tutori încă de la nașterea copilului. Astfel, documentul va înlocui și certificatul de naștere. Totodată, aceasta conține elemente suplimentare de siguranță.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu