Închide

Germanii vor să îşi întărească prezenţa de afaceri în Capitala Transilvaniei. Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi-a deschis filială la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 28, 2018 0 290

Criza de pe piaţa forţei de muncă, birocraţia „sufocantă” şi lipsa de predictibilitate sunt principalele probleme cu care se confruntă companiile în România, spun reprezentanţii Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România). AHK tocmai şi-a lansat, azi, prima filială din ţară: în Transilvania, la Cluj, loc preferat de afaceri pentru mulţi investitori germani.

Germania este cel mai important partener comercial al României, schimburile dintre cele două ţări ajungând la 30 de miliarde de lei, în timp ce investiţiile germane în România sunt de 9,3 miliarde de euro. În ţară sunt active 7.500 de companii cu capital german, iar Clujul se delimitează clar, după zona Bucureştiului: în capitala Transilvaniei şi-au stabilit sedii 435 de astfel de firme. Aşa că alegerea Clujului pentru prima filială AHK din ţară nu a reprezentat o alegere prea dificilă. Biroul local va funcţiona la Cluj Hub, un spaţiu dedicat în special startup-urilor şi antreprenorilor, care ocupă un etaj în magazinul Central de pe strada Ferdinand. „Clujul iese în evidenţă ca număr de companii”, a menţionat Sebastian Metz, director general AKH, care a subliniat că educaţia este un pilon important şi că organizaţia va face demersuri să susţină sistemul de învăţământ dual, ca răspuns la criza de forţă de muncă cu care se confruntă acum companiile. „Vrem să ne pliem cu programele noastre pe diferite probleme pe care le au companiile de aici, din Transilvania şi să susţinem trendul de creştere economică”, spune Florin Sabou, membru în consiliul director şi director al unei firme germane cu sediu în Cluj. Acesta a vorbit şi despre unul dintre cele mai dinamice sectoare de la Cluj: IT-ul, de care firmele germane nu sunt străine. „Avem multe companii în industria IT în Transilvania şi cu precădere la Cluj, orientate mai mult înspre Vest, nu neaparat pe colaborare şi proiecte locale. E o zonă în care putem face paşi”, spune Sabou.

Noua filială şi-a propus să vină cu soluţii la lipsa acută de personal cu care se confruntă companiile – prin dezvoltarea sistemului de învăţământ dual; de asemenea, reprezentanţii AHK susţin şi că vor colaborări cu universităţi şi startup-uri, dar şi implicare în dezvoltarea urbană şi modernizarea administraţiilor publice.

„Prin AHK Transilvania vrem, de fapt, să tragem un semnal. Semnalul e, în primul rând, adresat Germaniei: Transilvania contează, aici se face business, e un oraş în care se inovează, un oraş care nu stă pe loc”, a sintetizat Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România, motivele pentru care Clujul e loc bun de afaceri. Acesta a făcut, însă, referire şi la problemele cu care se confruntă antreprenorii şi companiile, la nivel naţional: resursa umană sau, mai precis, criza acută de pe piaţa forţei de muncă, e principala problemă, dar avem şi „birocraţie sufocantă”. „Problema cu lipsa de personal nu e doar în România, ci şi în Germania. Sunt câteva direcţii pe care trebuie lucrat, pentru îmbunătăţiri: îmbunătăţirea sistemului de educaţie (universitar, liceal, vocaţional), măsuri pentru stoparea migrării românilor spre occident, îmbunătăţirea standardului de trai în România. Trebuie să vorbim şi despre oportunitatea de a-i atrage înapoi pe românii plecaţi”, completează Metz.

„20% din comerţul exterior al României se realizează cu Germania. Acest lucru se datorează şi prezenţei companiilor germane în România, care au investit aici, în special în Cluj şi Transilvania. Firmele au nevoie de angajaţi bine pregătiţi, pe care îi găsesc în Cluj-Napoca. Sunt vorbitori de limbi străine, ce deţin cunoştinţe tehnice. Lipsa de forţă de muncă e cel mai mare impediment în calea creşterii economice, de aceea susţinem relansarea învăţământului dual, ca soluţie concretă”, a spus şi Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București. „Aveam şcoli profesionale, vocaţionale foarte bune, le-am desfiinţat cu mâna noastră, acum germanii îl refac în firmele germane”, a spus Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, menţionând că se va întoarce la Berlin, să îi informeze pe germani despre cei care îi „concurează” – creativii din Transilvania.

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane și cea mai mare cameră de comerț bilaterală din țara noastră. Aceasta grupează 600 de companii din 150 de domenii de activitate, majoritatea cu sediul în România, cu 250.000 de angajați și cu afaceri de 28 de miliarde de euro. Dintre membrii AHK, aproximativ 120 sunt în Transilvania şi în jur de 30 în Cluj.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.