Închide

Genocidul armenilor, comemorat la Cluj cu recital de duduk, oboiul armean vechi de mii de ani

Cultură by Actual de Cluj - apr. 24, 2018 0 154

Premieră la muzeul etnografic al Transilvaniei, din Cluj: recital de duduk, instrument înscris în patrimoniul mondial UNESCU, cu ocazia comemorării genocidului împotriva armenilor, din urmă cu 103 ani.

Recitalul e programat mâine seară și e susținut de Cosmin Rafael Bălean, singurul muzician din Romania care interpretează lucrări armeneşti la tradiţionalul instrument, duduk, oboiul armean, inclus în 2008 în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO și vechi de dinaintea erei noastre. Este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, originile sale coborând până în epoca regelui Tigran al II-lea cel Mare (95-55 a. Chr.), un contemporan al marelui rege dac Burebista. Armenii consideră acest instrument ca fiind unul definitoriu pentru tradiţia muzicală şi pentru spiritualitatea armeană, în formele sub care s-a manifestat aceasta de-a lungul istoriei lor milenare.

În deschidere, prof. univ. dr Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Institutului de Armenologie din Cluj, va evoca genocidul împotriva armenilor, organizat de autorităţile otomane între anii 1915 şi 1923, prin care au fost exterminaţi cca 1,5 milioane de armeni.

Data de început a genocidului este considerată a fi ziua de 24 aprilie 1915 („sâmbăta roşie”), când conducătorii comunităţii armene din Istanbul şi din alte oraşe ale Imperiului Otoman au fost arestaţi din ordinul ministrului de interne Mehmet Talaat Paşa şi deportaţi în regiuni aride din Asia Mică. Potrivit datelor colectate de serviciile de informaţii ale Puterilor Aliate şi Asociate, cca 600.000 de armeni au fost masacraţi în perioada aprilie 1915 – mai 1916, mulţi alţii pierzându-şi viaţa în anii care au urmat. În septembrie-noiembrie 1920, în timpul războiului turco-armean, turcii au masacrat, de asemenea, un foarte mare număr de civili armeni (între 60.000 şi 200.000, după diferite estimări), pentru a realiza purificarea etnică a teritoriilor ocupate.

Între 1920 şi 1922, în cadrul operaţiunii Nemesis, patrioţii armeni i-au asasinat pe principalii responsabili ai genocidului, refugiaţi în diferite capitale europene (Mehmet Talaat Paşa, fost ministru de interne şi mare vizir – asasinat la Berlin, în 15 martie 1921, de studentul Soghomon Tehlirian; Said Halim Paşa, fost mare vizir – asasinat la Roma, în 6 decembrie 1921, de Arshavir Shiragian; Behaeddin Shakir Bey, fost lider politic al partidului Junilor Turci – asasinat la Berlin, în 17 aprilie 1922, de către Aram Yerganian; Jemal Azmi, valiu al Trebizondei, responsabil de asasinarea prin înecare a 15.000 de armeni – asasinat la Berlin, în 17 aprilie 1922, de Arshavir Shiragian, și alții.

Concertul comemorativ va avea loc mâine seară la ora 18 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, iar intrarea este liberă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare