Închide

Garajul Discordiei. Un milionar al Clujului condiționează un proiect comunitar cu un loc de parcare

ActualitateTop News by Catalin Suciu - feb. 21, 2020 1 6785

Un garaj deținut de un milionar pe strada Republicii din Cluj a ajuns subiect de negociere la Primărie într-un proiect comunitar unic. Este vorba de „Căsuța Părinților”,un adăpost destinat familiilor copiilor bolnavi de cancer,  care se va construi pe strada Republicii la nr. 43, în apropierea Institutului Oncologic Ion Chiricuță.

Garajul împiedică toate autorizațiile, fiindcă are CF și se află pe spațiul de 1000 de mp deținut și oferit de primărie pentru construcția casei. Proprietarul n-a renunțat la el. Pentru a porni construcția și pentru obținerea tuturor autorizațiilor, e nevoie ca acel garaj să dispară de pe teren.

*Proprietarul a cerut în schimb un alt loc de parcare în același loc. Primăria nu i-a răspuns nimic.

*Pentru a arăta că susține proiectul comunitar, proprietarul a făcut o donație de 40.000 de euro. Asta susține reprezentantul său de afaceri.

Asociația umanitară Alexandru Damian s-a angajat să facă din bani proprii și din donații o casă cu 10 camere unde să primească găzduire familiile copiilor bolnavi de cancer ce vin la Institutul de Oncologie la tratament. Va fi o casă ce va oferi adăpost gratuit părinților care vin la Cluj cu copiii bolnavi de cancer, la Institutul Oncologic.

„Căsuța Părinților” din Cluj se va construi pe strada Republicii nr. 43, foarte aproape de Institutul Oncologic, pe o suprafață de 1000 de metri pătrați oferită de administrația locală. Va avea 10 camere cu băi proprii, un spațiu pentru gătit și luat masa cu toate dotările necesare, un loc de joacă pentru copii, o bibliotecă, un spațiu comun de socializare și o terasă generoasă, plus patru locuri de parcare. De aici și problemele. Dar vom vedea în cele ce urmează.

Primăria din Cluj a oferit terenul de pe strada Republicii de la nr. 43, iar ong-ul s-a angajat să facă o casă întreagă pe care să o ofere comunității. În grabă sau nu, pentru publicitate sau nu, primăria a oferit acest teren pentru construcție unde există mai multe garaje, iar unul dintre acestea are CF. Un garaj cu carte funciară. De ce-a cedat primăria un teren asupra căruia nu avea control absolut?

Fără acordul proprietarului garajului nu se poate obține nici o autorizație de construire.

Garajul cu CF are și contor de gaz

Adică, cel care deține garajul trebuie să renunțe la el. Fie să îl doneze, fie să îl dărâme. Nu a făcut-o, ci a negociat.

Proprietar este milionarul Laurențiu Rusu sau, mai nou, în ultimii ani, Laurențiu Russo, un programator și fost patron la Soft Vision, care în prezent se află în America. Russo este milionar și deține o grămadă de proprietăți în Cluj, inclusiv hotelul City Plaza. Pe strada Republicii, Russo are cel puțin cinci proprietăți!

Surse din primăria Cluj spun că „omul a cerut un alt loc de parcare  în schimbul garajului, altfel nu se mișcă nimic”. Russo are cinci proprietăți pe strada Republicii. Deține și terenuri și alte construcții. Omul nu vrea să renunțe la garajul său fără să primească un alt loc de parcare.

Aflăm și de ce de la Emil Munteanu, cel care îl reprezintă pe Laurențiu Russo. „Noi dărâmăm garajul, dăm toate acordurile, dar am cerut un alt loc de parcare acolo. Noi am făcut și o sponsorizare de 40.000 de euro pentru proiectul respectiv, să nu spună nimeni că noi nu susținem acest proiect. Ar fi culmea să susținem cu sponsorizare acest proiect și să-l blocăm apoi noi. Dar acolo este un apartament cu loc de parcare. În momentul în care nu mai este loc de parcare, valoarea apartamentului scade, vă dați seama. E foarte simplu și cred că există loc destul pentru toată lumea”, a declarat acesta pentru actualdecluj.ro.

Apartamentul la care face referire reprezentantul lui Laurențiu Russo e situat chiar la intarea în curtea unde se va construi casa, pe partea stângă. Acolo e un monument istoric, potrivit Planului Urbanistic General.

Monument istoric, Republicii nr. 41-43

„Am avut o intalnire cu doamna Iulia Ardeuș de la Patrimoniu  și cu viceprimarul Olah Emeșe. Am propus un schimb în locul garajului acum o lună și ni s-a spus  că în 2 săptămâni ne dau un răspuns cei de la Primărie. Nu l-am primit și-a trecut o lună”, spunea pe 20 februarie pentru actualdecluj.ro același reprezentant al omului de afaceri Laurențiu Russo.

Pe scurt, Russo deține o casă monument istoric care la valoarea de piață ajunge potrivit specialiștilor imobialiari la 300.000 – 320.000 de euro. „Dacă nu are parcare, șansele de vânzare scad considerabil”, spune Russo prin reprezentantul său. Un loc de parcare pe strada Republicii valorează în jur de 10.000 de euro, spun alți specialiști.

Casa de pe stânga, monument istoric, îi aparține lui Laurențiu Russo.

Potrivit reprezentantului lui Laurențiu Russo, afaceristul clujean a solicitat un schimb cu primăria, tot în zonă,dar nu s-a primit nici un răspuns.

Între Primăria Cluj-Napoca și Laurențiu Russo ar exista, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, un acord verbal, fără să fie semnat nimic oficial. Primăria transmite voalat pentru actualdecluj.ro că Russo a condiționat renunțarea la garaj doar dacă va primi un alt loc de parcare. Nimeni nu vrea să supere pe nimeni.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, garajul va fi mutat într-o margine a terenului. „Proprietarul este în America.  O să-i mutăm locația garajului într-o parte  a terenului, să nu fie afectat terenul respectiv, să nu fie afectată construcția. E un acord verbal, urmează să semnăm”, spune Tarcea, deși Russo încă n-a aflat asta și nici Emil Munteanu, cel care se ocupă de proprietățile și proiectele lui Russo din România.

Când și cu cine se semnează?

Pe de altă parte, arhitectul Adrian Pop, cel care se ocupă pro bono de proiectul Căsuța Părinților, încearcă o bună perioadă să ia legătura cu Laurențiu Russo. El le-a scris inclusiv unor români implicați în comunitatea românească din SUA că trebuie să intre în legătură cu Russo și îl roagă, efectiv, la un moment dat pe Russo să doneze garajul, iar în schimb să primească toată recunoștința posibilă din partea celor implicați în proiectul umanitar Căsuța Părinților.

Adrian Pop nu primește nici un răspuns de nicăieri.

Contactat de Actualdecluj.ro, arhitectul Adrian Pop, vicepreședinte în Ordinul Arhitecților din România și cel care se ocupă pro-bono de proiectul Casa Părinților, recunoaște că n-a reușit să ajungă nicicum la Russo, dar crede că situația se va debloca în scurt timp. „Cred că se găsește o soluție. Garajul poate fi mutat și pe acel teren, dar asta ar însemna ca proiectul să piardă un loc de parcare din cele patru prevăzute. Se poate, se poate. Ar fi absurd ca un asemenea proiect să fie blocat pentru un garaj”, spune cu oarecare rezerve arhitectul.

Primăria, acest arbitru implicat direct în proces, ca parte din proiect, ea fiind deținătoarea terenului de 1000 de mp, dar cu garaj cu CF, nu prea oferă nici o soluție, ci vorbe. Mult exercițiu de PR.

În perioada următoare ar trebui să se elibereze un Plan Urbanistic de Domeniu, dar numai după dispariția garajului,  iar apoi proiectul ar trebui să primească autorizația de construire. Când?, am întrebat, sau „există un termen estimativ?” „Cum avem toate actele, noi tratăm cu celeritate acest caz și-n cinci zile noi eliberăm certificatul de construire. E un proiect umanitar important și necesar pentru Cluj, pentru comunitate”, mai spune Dan Tarcea. Pe acel teren sunt multe garaje. Oamenii nici nu vor să audă de demolare (despre asta urmează -n.r.).

Până când primăria din Cluj nu va avea o aprobare de la Laurențiu Russo nu se poate face nimic. Până când Russo nu va primi un alt loc de parcare în zonă, tot nu se va putea face nimic.

Cine pierde?

Reamintim, dacă mai este cazul. Și vom relua. Sunt unii oameni într-o comunitate, în cazul de față în Cluj, care vor să schimbe ceva în bine. Părinții unui copil diagnosticat în trecut cu cancer construiesc din banii lor și din donații o casă pentru alți copii bolnavi de cancer care vin în Cluj la tratament. Pentru  copii și pentru părinții lor.  Pentru începerea lucrărilor, acești părinți, Claudiu și Ioan Brisc, fără să le ceară nimeni absolut nimic, au peste 200.000 de euro. Pe care îi donează, practic, comunității. Pentru oameni. Oameni pentru oameni. Ei așteaptă autorizația de construire, după care vor începe lucrările propriu-zise la Căsuța Părinților.

E un proiect de suflet al lor fiindcă vor să ofere un minim ajutor celor în nevoie.

Căci au trecut prin așa ceva într-o țară străină, în Franța. (AICI) O cazare prietenoasă, un mediu sănătos și necostistor. Gratis. Unde să te simți în siguranță și bine, atât cât se poate.

Cine pierde?

Căsuța Părinților și ai săi eroi. Actuali și viitori. Ei sunt cei care zi de zi fac tot posibilul să înceapă acest proiect. În ultimii 10 ani prin asociația Alexandru Damian, pe care o conduc, au făcut donații de sute de mii de lei pentru dotarea secțiilor oncologice din Cluj cu camere implantabile, de exemplu, pentru tratamentul cu chimioterapie pe care trebuie să-l facă copiii bolnavi de cancer. Plus ace speciale. Da. În loc de branulele pe care asistentele se chinuiesc uneori de zeci de ori să le pună copiilor, negăsind vena potrivită, există acest tratament prin care copiii pot trece mult mai ușor. Nu le-a spus nimeni de el, ci l-au descoperit în Franța, atunci când și-au dus copilul la tratament.

Au adus și altă aparatură din străinătate pe care au donat-o tot spitalelor din Cluj. Uneori, Claudiu Brisc, inițiatorul „Căsuței Părinților” e confundat cu un curier: „Ce cauți la magazie că n-ai voie!”, i-a spus recent un cadru medical în timp ce bărbatul descărca echipamentele medicale pe care le dona spitalului. Secretara a intervenit: „Lăsați-l, el tot aduce donații de ani de zile!”

În ultimii ani, Claudiu și Ioana Brisc au strâns bani și pentru alte cazuri netratabile în România. Iar acum fac o casă pentru bolnavi. Vor, cel puțin. O vor face„oricât ar dura”, spun ei.

Notă: Dacă ați ajuns până la finalul acestui text înseamnă că vă pasă. Dacă doriți să-i ajutați puteți contribui (AICI). Orice bănuț contează. Orice cafea băută în exces dăunează, un suc cu multe calorii e nociv, la fel ca și o bere peste măsură. La fel ca o pizza în plus sau un cotlet inoportun luat dintr-o foame cauzată de-un pahar de vin. Orice exces poate fi îndreptat AICI.

În numele fiului. Părinții unui copil diagnosticat cu cancer construiesc o casă cu 10 camere pentru cei care vin în Cluj la tratament

 

 

Un comentariu

  1. Nu se poate lua spaga. Se tot bate primaria cu pumnul in piept pt cati bani aloca invatamantului. Da, chiriilor pe care le platesc pt functionarea scolilor. In Floresti s.a facut o scoala pt a nu mai aduce copiii in oras si i s.au pus bete in roate. De ce nu construiti scoli, gradinite ? Oare cum se impart banii de chirii? Asta e adevarata investitie,in oameni. Iar din acest proiect umanitar nu.si insusesc nimic,asa ca nu vor. Da.tii omului un loc de parcare, hiene ce sunteti, ca nu faceti nimic pt oras,nimic ! Pt cei care vor sa ma contrazica si sa.mi spuna de „marile realizari” ale lui Boc, va pot raspunde oricand.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare